LUPTA CU DEPRESIA!

Rodica Botan

Am trecut cu multi ani în urma prin depresii teribile care m-au dus si pe mine departe…si multumesc lui Dumnezeu ca mi-a mai dat timp de gândire, mi-a mai daruit viata…a câta oara, oare, ca sa pot sa vorbesc de minunile Lui?

Depresia este un lucru cumplit. Si multa lume sufera de depresie. Corpul si mintea lucreaza împreuna; exista motive chimice (o imbalanta chimica) care poate sa predispuna pe cineva la depresie. Nu totdeauna persoanele depresionate au motive sa fie în depresie. Sunt alti oameni care au probleme la fel de mari sau chiar mai mari, care mentin o atitudine solida, pozitiva, desi trec si ei prin aceleasi greutati ca si ceilalti.

Sunt multe lucruri pe care le putem face sa înlaturam sau sa micsoram impactul acestei boli. Si cei care n-au simtit pe pielea lor ce este depresia ar face mai bine sa nu contribuie la subiect daca vor numai sa critice (chiar daca numai aducând argumente biblice). Sunt câteva exemple biblice, de oameni care au suferit de depresie. Unul ar fi Ilie, care imediat dupa izbânda ce a avut-o s-a dus in munti unde a vrut sa moara; iar Dumnezeu a trimis corbii sa-l hraneasca. Altul ar fi Iov care numai ajutor n-a primit de la prietenii lui…Sa nu fim si noi ca si prietenii lui Iov.

Am sa enumar câteva lucruri care ajuta…care m-au ajutat pe mine. Observati ca oamenii care muncesc fizic, nu prea se plâng de depresie? Poate ziceti ca n-au timp. Este si asta un raspuns. Dar organismul care misca, exerseaza si sta in soare, în aer liber, isi procura anumite vitamine, isi reconditioneaza si revitalizeaza starea tot timpul. Stiati ca vitamina D nu poti sa o ai decât daca stai la soare? Si soarele si natura au o influenta nemaipomenita in a calma, in a reâmprospata starea noastra. Exercitiul fizic, mersul pe jos, sunt idei grozave…daca nu altceva iesi din casa si plimba-te un pic.

Apoi depresia este o boala a visatorilor…Îti faci proiecte mari, uneori dincolo de puterile omenesti. Si când lucrurile nu îti merg dupa planurile ce le-ai facut te simti jefuit de ceva…furat de drepturile pe care, sa fim seriosi, nu le-ai avut de la bun început. Iosif a fost un visator…e drept, dar nu unul ca noi. Dumnezeu în mod specific i-a dat acele vise…n-a fost imaginatia lui care a aspirat la lucruri greu de înfaptuit. Asa ca nu ne putem compara cu el si nu suntem acelasi soi de visatori… Ar trebui sa ne punem privirile în ceea ce avem, în binecuvântarile primite, si sa ni le numaram…una câte una. O lista chiar ar avea efect. Am putea realiza câte lucruri nemeritate primim de la Dumnezeu.

Oamenii care sufera de depresie sunt …egocentristi. Pentru perioada aia de timp se simt in centrul universului si parca intreaga omenire graviteaza in jurul lor. Va amintesc ca sunt si eu unul dintre acesti oameni si nu mi-e tare usor sa recunosc. Dar daca suntem sinceri si coborâm in adâncul sufletului nostru, trebuie sa recunoastem ca uneori ne dam mai multa importanta decât s-ar cuveni. Exista multa suferinta in jur, dar a noastra pare mai mare…Poate intr-adevar este mare durerea care o avem, dar daca reusim sa ne luam ochii de la noi si sa-l punem pe altul si mai necajit ca noi…n-o sa facem decât…primul pas sa iesim din propria depresie.

Când n-ai bani, si duci lipsa…si atunci poti gasi pe unul care are si mai putin. Incearca sa dai 50 de centi din dolarul tau unuia care are si mai putin ca tine…N-o sa va vina sa credeti ca acest gest poate sa ajute. Si daca esti credincios, cu siguranta ai frati de credinta care s-ar putea sa se apropie de tine, daca le dai voie si mândria îti permite – si vei primii cu siguranta o mâna de ajutor. Daca esti parasit…chiar de cei pe care îi iubesti…exista totusi Unul în cer care nu te paraseste niciodata. Faptul ca esti copilul Domnului, rezolva o serie de probleme.

Noi cautam o dragoste perfecta la oameni; si o cautam acolo unde nu exista. Noi vrem ca oamenii sa ne dea cât dam noi…si poate nu ne dau pentru ca nu au cât si ce avem noi, poate nici nu înteleg – natura lor este diferita. Când ne casatorim ne facem niste imagini false despre cum o sa fie…si când realitatea ne loveste nu suntem pregatiti. De unde stiu? Pentru ca n-am uitat …o parte din poverile purtate in tinerete.

Ok…viata pe pamînt nu este plina de bucurii. Biblia spune clar…”în lume veti avea necazuri“…dar biruiti!!! Nu exista biruinta fara lupta…si nici victorie totala daca nu esti cu Christos.

Am gasit un exercitiu zilnic care ma ajuta impotriva depresiei. Multumirea. De dimineata încep si somnoroasa conduc prin ceata câteodata…si când îmi vine cârtirea pe buze încerc sa o inlocuiesc cu o multumire. Doamne, in timpurile astea când pentru fiecare pozitie de munca care se face se prezinta 6 oameni din care 5 ramân tot fara lucru…eu am un servici. Scoala-te Rodica…ca esti binecuvântata…ai un loc de munca. Când am probleme la lucru (si zilele astea s-au tinut cu droaia, m-am mirat si eu cât sunt de descurcareata…Dumnezeu mi-a dat o minte limpede si ori am pus problemele la punct ori pe cei care au creat problemele. Sper sa nu se gaseasca cineva sa ma puna pe mine la punct acuma). Dar…treburile s-au rezolvat. Si…câteodata ma simt tare singura…dar daca stau si ma gândesc bine…sunt atât de independenta…nu imi cere nimeni socoteala de nimic si singura persoana in fata careia trebuie sa ma justific este Dumnezeu. Nu-i asta motiv de bucurie? De mâncat am mâncat, imbracaminte am…nu ma ploua ca am acoperis la casa si pe horn iese fum …

Am o mie si una de multumiri sa spun pe ziua de azi si abia am început. Cât este lista ta de multumiri de lunga? Oh…am uitat – cei ce aveti copii! Oh…cum ne mai arunca gândul asta în depresie câteodata…Ei…pentru ei tin pe saptamâna o zi de post, ca am realizat ca nu ma pricep la altceva…si Domnul va lucra acolo unde trebuie si va ajusta ce trebuie ajustat, caci ai Lui sintem…

Si un secret acuma…când o sa terminam lista asta de multumiri…va fi seara târziu si vom fi prea obositi ca sa mai cârtim sau sa fim depresati…Si mâine… o luam de la capat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.