Remember Lot’s wife

GENEZA, 19:26 & LUCA, 17:32

„Aduceţi-vă aminte 

de

nevasta lui Lot.”

  Ana Tatar-Andras

De ce trebuie să ne amintim de nevasta lui Lot?

Stim ca Lot era nepotul lui Avraam, omul credintei,  binecunoscut  drept  “prietenul lui Dumnezeu”. Pentru o vreme acesti oameni insemnati  calatoreau impreuna spre tara in care Dumnezeu promisese lui Avraam ca-l va binecuvanta si-l va face un neam mare, dar si un nume mare.

Ajunsi intr-un anumit loc se pare ca nu mai incapeau impreuna, deoarece  Avraam si Lot  aveau mari bogatii si, in cele din urma,  au fost nevoiti sa se desparta.  Lot a ales toata Câmpia Iordanului care era bine udata in intregime si a mers spre rasarit. Avraam a locuit in tara Canaan, iar Lot a locuit in cetatile din Câmpie unde  si-a intins corturile pâna la Sodoma.

In calatoria sa trecatoare pe acest Pamânt,  in drumul spre Canaanul Ceresc, Avraam a  zidit in cinstea Domnului mai multe altare si i s-a inchinat Lui.

Insa nu găsim nicaieri scris in  Scriptura că Lot ar fi zidit vreun altar Domnului. Poate si din aceasta cauza,  când îngerii Domnului l-au anuntat pe Lot de judecata lui Dumnezeu asupra Sodomei şi Gomorei si i-a oferit sansa de a-si salva viata, el si  familia sa, iar Lot si-a instiintat ginerii, acestia credeau ca Lot glumeste!

Insa Dumnezeu a hotărât să distrugă Sodoma şi Gomora prin foc si puciosa din cauza pacatelor strigatoare la cer ale oamenilor acelor cetati. Dar, din pricina lui Avraam,  Dumnezeu a vrut să-l salveze pe Lot şi familia sa.

Superficiali si fara credinta, ginerii  lui Lot au ramas pe loc in Sodoma!

Unul din ingeri i-a  zis lui Lot: “Scapa-ti viata;  sa nu te uiti inapoi si sa nu te opresti in vreun loc din Câmpie: scapa la munte ca sa nu pieri…

Nevasta lui Lot a calcat porunca, si-a intors capul sa priveasca inapoi spre lumea lasata in urma si supusa nimicirii prin foc si pucioasa!  Indata a fost transformata intr-un stâlp de sare.

Deşi Lot fusese mult timp cu Avraam, crescând in preajma binecuvântarilor lui Dumnezeu,  Lot nu a învăţat sa traiasca prin credinta in Dumnezeu, asemeni lui Avraam. Cum se poate să traiesti aşa de mult timp lângă un om al credintei ca şi Avraam şi să nu înveţi lectia?  Lot se gasea, cum se spune, “… in doua corabii” (ceea ce evident nu se poate). El voia imposibilul: sa aiba parte si de binecuvântarile Domnului, dar  si de “beneficiile” de-a se afla in Sodoma!  Bibila ne dezvaluie faptul ca Lot îşi chinuia sufletul în oraşul lui. Nu, Lot nu era deloc fericit in situatia in care se afla, dar se complacea asa.

Ce oameni a pus Dumnezeu în viaţa ta ca să înveţi cum să trăieşti viaţa de credinţă?

Cauti oameni ca si Avraam, plini de credinta, ca sa le poti urma exemplul?

Ce ai învăţat până acum din purtarea lor? Te mustră conştiinţa când te simţi confortabil în anumite păcate?

Dacă Sodoma şi Gomora erau aşa de periculoase, oare de ce Lot şi familia lui nu s-au mutat departe de intunerecul spiritual al acelor oameni? S-au obişnuit cu păcatul? S-au obişnuit cu lumea din jur şi cu obiceiurile lor?

Cum suntem noi? Ne-am obişnuit cu lumea din jurul nostru? Avem si noi “valorile” ei?

Cât de preţuit este Cuvântul Domnului de cei din jurul nostru? Ne influenteaza ei pe noi sau noi pe ei?

Este Cuvântul Domnului important pentru noi sau suntem confortabili cu păcatul şi lumea?

Pentru că Lot zăbovea, îngerii au apucat pe Lot, pe nevasta lui şi pe cele două fiice ca să-i scoată afară din oraş înainte de pedeapsă.

Unii oameni sunt atinşi de Domnul şi totuşi se îndoiesc. Unii oameni sunt atinşi de Domnul dar totuşi privesc înapoi. Unii oameni sunt atinşi de Domnul şi totuşi inima lor este mereu în lume şi cu lumea.

Nevasta lui Lot a fost aproape scăpată, dar s-a uitat înapoi şi s-a prefăcut într-un stâlp de sare.

Judecata lui Dumnezeu este dreaptă pentru cei ce nu ascultă.

Eşti aproape de Împărăţia lui Dumnezeu?

Eşti aproape de mântuire?

Eşti sensibil la atingerea lui Dumnezeu?

Vrei să alegi astăzi să trăieşti fără regrete fiind în Împărăţia lui Dumnezeu, fiind mântuit, trăind viaţa de credinţă aşa ca şi Avraam?

Sa avem Cuvântul Domnului în inima noastra!

Intunerecul si placerile de-o clipa ale pacatului si lumii, ramâna afara, cu toata “bunastrarea” care o poate oferi!

Domnul sa ne ajute sa nu privim inapoi, ci sa privim inainte, spre  Viata vesnica!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.