“Sfintele” tradiții – o amăgire și rătăcire spirituală

 Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă. Fiindcă ai lepădat cunoştinţa, şi Eu te voi lepăda şi nu-Mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat Legea Dumnezeului tău, voi uita şi Eu pe copiii tăi!(Osea, 4:6)

Andrei Ciobanu

Teologii ortodocsi, ca de altfel si cei catolici, ramân de secole la învățătura lor tradițională care adesea contravine flagrant Cuvântului Sfânt lasat în Scriptură de către Dumnezeu!

Propovaduiesc“sfânta” lor traditie,  de învățături omenesti, sărăcăcioase (lumesti și firesti) care țin masele de oameni în întunerec,  atrase ca un magnet de “moaște” și icoane “făcătoare de minuni”.

Domnul Isus a declarat indubitabill spunând: “Eu sunt calea si adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decvt prin Mine.” (Ioan, 14:6)

Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.” (Ioan, 17:3)

Sub unul din titlurile pompoase ale vremilor din urmă de care vorbeste Biblia,  in cotidianul Gândul,  Ziar pe care il apreciez,  în  25.X.201, citim și urmatoarele:

Cum au ajuns MOAŞTELE SFÂNTULUI ANDREI în România. Biserica Ortodoxă, demonstraţie de forţă fără precedent, gasim informatii sumare ale momentului, vezi Doamne, istoric:

Sute de credincioşi au aşteptat luni dimineaţă să vadă cu ochii lor moaştele Sfâtului Apostol Andrei, venite tocmai din Grecia şi aduse cu avionul de o delegaţie elenă, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

Tot sute au fost şi preoţii veniţi de la parohiile din Bucureşţi şi Ilfov să facă parte din procesiunea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale icoanei Maicii Domnului – Prodromita de la Muntele Athos. Aceasta a fost condusă de capul BOR, Prea Ferictul Daniel, care a sosit în Dealul Arsenalului într-o limuzină de lux, cu numărul B 40 BOR.

Într-un chivot din argint, pe un postament din lemn purtat de patru ierarhi, moaştele sfântului care i-a creştinat pe români au ajuns cu o dubiţă în Dealul Arsenalului, acolo unde se construieşte Catedrala Mânturii Neamului.”

Patriarhul Daniel, însoţit de membri ai Sinodului BOR, plus alte 700 de feţe bisericeşti au întâmpinat preţioasele moaşte şi au înconjurat amplasamentul noii catedrale.”

Puncte de vedere care sa ne lamureasca problema

A. Combaterea ereziilor

  1. E cât se poate de probabil ca, acele “rămăsite” care se afla in acel chivot de argint sa n-aiba nici o legatura cu adevaratele “ramasite” ale apostolului Andrei care la aceastaă vreme au ajuns “oale si ulcele”;
  1. Vorbind ipotetic, chiar daca ar fi precum se “crede” de către popor, că sunt “ramasite” din trupul sf. Andrei, nu au nici o relevanta în ochii lui Dumnezeu, care a dat o cu totul alta invatatura: “În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce.” (Geneza, 3:19) “Altul moare, cu amărăciunea în suflet, fără să se fi bucurat de vreo fericire, şi amândoi adorm în ţărână, amândoi sunt mâncaţi de viermi.” (Iov, 21:25-26)
  1. Corpul celui mort (în trup; care va învia pentru Judecata de apoi) va ajunge, dupa credinta sa, falsa sau autentica, fie în Iad, fie in Rai.
  1. Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu se apropie anii când vei zice: „Nu găsesc nicio plăcere în ei”; (…) până nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat. (…) Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.” (Eclesiastul, 12:1;7; 12-13)

B. Afirmarea Cuvântului lui Dumnezeu

In Evanghelia dupa Luca (15.7) vedem că Domnul Isus spune ce anume trebuie sa produca bucurie omului (si nu asa zisele “moaste”):

Tot aşa, vă spun că va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de oameni neprihăniţi care n-au nevoie de pocăinţă.

Iar apostolul Pavel le scrie celor din Filipi:

Încolo, fraţii mei, bucuraţi-vă în Domnul. Mie nu-mi este greu să vă scriu mereu aceleaşi lucruri, iar vouă vă este de folos.(Epistola catre Filipeni, 3.1)

Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! “ (Filipeni, 4:4)

C. Nu putem lupta impotriva adevarului

Dar, dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului. (Iacov, 3.14)

Căci n-avem nicio putere împotriva adevărului, ci pentru adevăr. (2 Corinteni, 13.8)

D. Sfanta Traditie a apostolilor (Faptele apostolilor)

Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu; (…) Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!” (Fapte, 4:19; 5:29)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.