Ah, bătrânețea cu nepuțintele ei!

  ADEVĂRAT, ADEVĂRAT, ÎȚI SPUN  că, atunci când erai mai tânăr, singur te încingeai și te duceai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, îti vei întinde mâinile, și altul te va încinge și te va duce unde nu vei voi.” (John 21:18)

Domnul Isus le vorbea ucenicilor, dar  în mod deosebit lui Petru. De ce lui Petru? Pentru că el era mai în vârstă decât toți dintre ei. Aduce Domnul Isus în atenție această perioadă dificilă din viața fiecăruia dintre ei și negreșit și din viața tuturor răscumpăraților Lui.

Că vrem sau nu vrem, această perioadă va veni; ea se numeste BATRÂNEȚEA.  Ah, bătrânețea cu neputintele ei. La această vârstă nu mai poți fi ca la tinerețe. Mântuitorul îi spune lui Petru aceste cuvinte,  Adevărat, adevărat, îti spun că Ce va fi zis Petru când a auzit ce spune Domnul Isus?  Ce vrea să-mi spună de repetă aceste cuvinte? Nu știm, Cuvântul nu a cuprins ce i-a trecut lui Petru prin minte în acel moment.

Mântuitorul îi adduce în atenție ce anume vrea sa îi spună. Aceste cuvinte repetate, de adevarat îți spun, de două ori, face dovada că  ceea ce urma să îi spună se va împlini  în mod sigur: atunci când erai mai tânăr, singur te încingeai si te duceai unde voiai. Te încingeai, era un procedeu care și în România se folosea de către batrâni. Era  vorba de brâul acela cu care se încingeau la mijloc și era un suport când se  depunea munci  mai grele, un efort fizic mare. În traducerea  din engleză  este așa, ”când te îmbrăcai singur”. Cu alte cuvinte la vârsta aceasta  tânară,  vroia să spună Mântuitorul,  nu aveai nevoie de niciun ajutor. Ne uităm și noi care ne-am apropiat de o vârstă înaintată că slăbim si că devenim tot mai neputincioși, va veni și un astfel de timp de care Mântuitorul îl atenționează pe Petru.

Timp de neputință. Neputința este și ea și fizică dar și mintală. Așa cum îi spune Domnul Isus lui Petru că la tinerețe se ducea unde vroia și că se îmbrăca fără să solicite ajutorul nimănui, așa se aplică aceste cuvinte la toți răscumpărații Lui. Am cunoscut un frate care era la o rezervație de convalestență, căruia îi da o soră medicală să mănânce așa cât mai putea. Fratelui nu îi plăcea mâncarea, nu îi convenea că ajunsese în situația aceasta. Dar nu avea ce să facă. Ei bine, un copil al lui  Dumnezeu trebuie să se împace cu acest gând că odată va trece prin o astfel de situație, dar că se va sfârși și va fi cu Mântuitorul său. Să te ducă cineava împotriva voii tale este groaznic, dar și cu acest aspect trebuie să ne împăcăm.

La bătrânețe, de fapt, nici nu mai știm ce vrem. Parcă Mântuitorul ar vrea să spună că la batrânețe ”îți dispare orce ambiții, pretenții-dorințe“, și câte multe altele de care nu puteai să te lași la tinerețe. Dar acum le lași (te lasă ele) că te afli în starea de neputintță. Și versetul continuă cu cuvinte  ca acestea, “dar când vei îmbătrâni, îți vei întinde mâinile“.  Oare ce vrea să spuna Mintuitorul cu a întinde miinile? Sigur că este vorba de semnul acesta al neputinței pe care un bătrân îl mai are de a-l face de cunoscut că are nevoie de ajutor. Mâinile le mai întinzi și atunci când gura se încleștează și nu mai poți comunica  să te faci înțeles celor din jurul tău. La această stare de neputință, “și altul te va încinge si te va duce unde nu vei voi. ”Va interveni o altă persoană care îți va fi de ajutor.

Chiar dacă nu ești de accord cu persoana care se oferă să te ajute, nu poți face nimic. Vei accepta situația în care te găsești. Nu ar trebui să se întâmple așa la cei credincioși. Ei au învățat pe parcursul vieții lor (dacă au învțat) de credincioși că este bine să ia toate lucrurile din mâna lui Dumnezeu si să rămână în pace. Nu mai ai dorința să te duci unde vrei tu, pentru că pașii se vor micșora și de-abia te vei mai scula să stai pe piciore ,sprijinindu-te de un toiag  sau ce ai la îndemână. Petru a fost înștințat de Mântuitorul, și sunt convins că și ceilalți ucenici au luat seama.

A rămas scris pentru noi care inca suntem pe pamint inasteptarea acestui eveniment, as zice ne placut. Dar este momentul cind tot mai mult trebuie sa ne ridicam privirea catre Dumnezeu. Și mai este acest moment când trebuie sa ne coborâm in launtrul nostru pentru o evaluare sincera a legăturii noastre cu Domnul Hristos. Sunt unii cărora nu le plac să audă aceste cuvinte. Dar așa cum am spus, este inevitabil un astfel de moment. Că vrem sau nu vrem el este îngăduit de Dumnezeu care ne iubește. Pentru cel care a avut pe parcursul vieții o legatură cu Domnul Hristos și a cărui hrană i-a fost dată de Cuvântul lui Dumnezeu, este o așteptare  în dorința de a se întâlni cât mai curând cu Răscumpărătorul său.

John Balarie

Los Angeles, California

s u r s a

__________________________________________

Citiți și :

Bilete de Avion – Orar de lucru SAN FRANCISCO

Airline Tickets – San Francisco, California

____________________________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.