UN LOC DE ÎNCHINARE

 “PĂRINȚII NOȘTRI S-AU ÎNCHINAT PE MUNTELE ACESTA; și voi ziceți că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.”

John, 4:20

Citim această întâmplare, pe care Cuvântul ne-o relatează  cu amănunte, pentru a ne învăța ce fel de închinători dorește Tatăl.

Ostenit de călătorie, Mântuitorul se așează să se odihnească până ce ucenicii au să vină cu ceva de-ale mâncării. Între timp apare o femeie care nu era ca orice femeie. Aceasta avea un trecut urît. Își pierduse echilibrul vieții. Femeia  a venit să scoată apă de la o fântână la o oră când nu prea vedeai oameni din pricina căldurii care este în Oriental Mijlociu. Practic era o oră nepotrivită, și totuși ea a venit la fântână.

Dar la fântână a dat peste care se odihnea și care îi cere să-I dea apă de băut. Înțelegem că fântâna nu avea o găleată propie, ci era necesar să apelezi la cel ce avea o găleată. Așa a apelat Mântuitorul la această femeie să-I dea să bea apă.

Am făcut puțină introducere ca să ne apropiem de dialogul în sine pe care Mântuitorul îl are cu această  Samariteancă.

 Părinții noștri s-au închinat pe muntele acesta. Reiese din discutie că Femeia știa despre Patriahul Iacov. Ba mai mult, chiar îl numește Părintele nostru, al Samaritenilor. Aș vrea să mă opresc la felul de a te închina ca credincios. Și astăzi sunt atâtea religii care își au locul lor de închinare. La noi in România sunt Biserici care mai de care mai elegante, mai impunătoare din punct de vedere arhictectual.

Femeia știa de un loc anume unde trebuie să se închine. Acest munte unde și Iacov s-a închinat. Apoi Iudeii, din spusele Femeii  înțelegem,  și din ce ne relatează Scriptura,  aveau ca loc de închinare Ierusalimul: “și voi ziceti că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii. Și atunci, dar  si azi, oamenii vin să se închine la un loc anume. Sigur că unii vin in sinceritatea lor că nu stiu altceva. Intorcându-ne la noi, cei care spunem că suntem pocăitți, și aici sunt locuri de închinare. Se numesc biserici sau adunari unde se strâng credincioșii. Ba unii au si aceasată expresie ”Mergem la casa Domnului”. Nu e rău să o numești Casa Domnului, dar trebuie sa fie intr-adevar. Cuvântul ne arată că “Sfințenia este podoaba casei Tale“.

“Femeie”, i-a zis Isus, “crede-Mã cã vine ceasul când nu vã veti închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim.” (John, 4:21)

 

In versetul 21, vedem ce răspuns îi da Mântuitorul acestei femei, care era în necunostință ce fel de închinatori dorește Tatăl. “Femeie, i-a zis Isus – Am spune că felul in care Domnul Isus s-a adresat acestei femei este unul lipsit de politețe. Dar Domnul Isus prin aceste cuvinte vrea să-I tragă atenția că lucrurile nu merg așa cum crede ea. Expresia este destul de apăsată ca să se ia seama la ce urma să audă din gura Celui care mai târziu avea să îi spună ca El este Mesia. 

“Vine ceasul când nu vă veți închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim”. Domnul Isus prin aceste cuvinte desfințează și Muntele patriahului Iacov, dar și Ierusalimul ca loc de inchinare al Iudeilor. Mai târziu peste veacuri nu va mai fi acel locaș din Ierusalim. Ar fi putut Femeia să-I spună ”unde dar să ne închinăm?

Dar Domnul Isus nu a lăsat ca Femeia să rămână confuză.

“Dumnezeu este Duh, și cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh și în adevăr.” (John, 4:24)

Mântuitorul îi descopere ceva ce Ea nu știa, și anume că Dumnezeu este Duh. Și că cei ce se închină Lui,  așa trebuie să procedeze. Dar noi, așa cum am spus mai sus, ne închinăm doar când mergem la așa zisa Casă a Domnului?

  Rugati-vă neâncetat. (1 Thessalonians, 5:17)

Starea de Copil al lui Dumnezeu, este o stare de părtășie continuă, iar  Apostolul Pavel spune aceste cuvinte:  Rugati-vă neâncetat. Ar trebui să stăm neîncetat în Biserică sau la Ierusalim sau pe Munte sus?   Dar cel răscumpărat are acces înaintea Tatălui în orce moment.

Sunt unii care de Paște si de Crăciun merg la Biserică; am putea să îi numim pe aceștia că se roagă în Duh și adevar?

Rămâne ca noi, care ne socotim Copii ai lui Dumnezeu, să NU fim legați de un anumit loc unde să putem să ne rugăm Tatălui nostru!

John Balarie

Los Angeles, California

______________________________

s u r s a 

6 thoughts on “UN LOC DE ÎNCHINARE

 1. Dan

  Opinia oamenilor s-a mai scrimbat , chiar si a pruncilor,

  Domnul nu desfinteaza nici Muntele si nici Ierusalimul, ci desleaga taina acestui Munte si a Ierusalimului. Dupa cum a deslegat multe alte taine a Imparatiei Lui Dumnezeu.
  Dar ce ce da cu pietre trebuie sa-si faca treaba , din “pipernicie si rahitism spiritual”
  Cum arputea Domnul Isus Ierusalimul cand una – Ingerul spune : si Dumnezeu i-i va da scaunul de domnie al tatalui sau David- si al doilea rand –de ce s-a mai dus la Ierusalim sa sufere si sa curete Templul si a dat afara pe cei ce vindeau porumbei, si schinbatori de argint ?
  Dar nici pe asta n-o stiti si nici insemnatatea ei ! Si iarasi, de ce plangea vazand pietrele Templului si cetatii Ierusalimului, cand vestea mai dinainte vremurile de stramtorare si distrugerea Ierusalimului ca avea sa se intample?
  In ciuda tuturor acestor lucruri Domnul va rezidi din nou Cetatea si de Muntele Sau se va bucura in veci pentru ca asta doreste El, marit sa fie Dumnezeu!
  Apropo, muntele, nu este aceiasi cu Ierusalimul,– pentru cei ce nu cunosc ! citeste Apocalipsa!
  sau mai bine toata biblia pentru o mai buna indrumare. Doamne ajuta !

  Pruncii sunt mai tari decat cei ce se numesc si se da invatatorii .caci din gura celor ce sug laptele duhovnicesc si curat, Si-a scos o intaritura impotriva vrejmasilor Lui ! Ha, ha !.
  Apoi, cum sa dai vina pe prunc ca este slab si pipernicit, nu e de ras ca si cum strecori tantarul si inghiti camila oare? Asta face tot judecatorul de azi . doar e judecator in cele inalte !

  Refolmulati va rog articolul asta vechi de anii de zile, fratilor ! Macar articolul, cartile ce au fost scrise pe tema asta , cereti banii inapoi, daca puteti, nu-s bune de nimic.

 2. Dan

  Domnul va rezidi catatea Ierusalimului si-o va imbraca cu Slava Sa , va face din Ea Bucuria si culmea fericirii intrgului pamant . Neamurile isi vor aduce darurile in ea si vor fi primite de Domnul , caci Numele Lui va fi singurul Nume si toti vor fi binecuvantati in Imparatia Sa ca Marele imparat pe intreg pamantul in veci !

 3. Frate Dan, din nou vorbiți în spiritul celor spuse de Domnul nostru (Mărit sa-i fie Numele în Veci de Veci). Îmi amintește de Predica de pe Munte a Domnului Isus Cristos:

  5:29. Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.

  Vorbirea spirituală are multe fațete, toate adevărate, dacă sunt în armonizare cu întregul Cuvânt și Plan al lui Dumnezeu pe care-l alcătuise în Sine însuși încă din veșnicii.

  Prin acest comentariu, subtil, ne atragi atenția că “Daca crede cineva ca stie ceva, inca n-a cunoscut cum trebuie sa cunoasca.” (1Cor.8:2) – Mulțumesc frate.

 4. Dan

  Am ascultat pre mult la ortodocsi si catolici, si de Calvinism si de what ever cea mai urmat.
  care rumega numai prosti, si nu ce este scris !
  Domnul asteapta sa se indure de voi , dar nu la nesfarsit ! Are un plan ce trebuie implinit si nu va fi nicio zabava cat priveste implinirea proorociei. Negresit se va implini!
  Dar, oare sa n-o fi vazut-o voi, aceea lucrare? a si inceput-o de mult si este aproape de sfarsite, fratilor deschideti ochii numai ,ca sa vedeti !

 5. Dan

  Subtilitatea, . Raționamentu, judecată, enunț subtil, greu de înțeles, care face distincții foarte fine și adesea excesive, inutile. Este efortul unora de a explica imposibilul si de a valida minciuna drept adevar , fratele meu. Ei incerca sa explice biblic cum ei poate strecura camila si nu tantarul acela care a facut ravaje in Egipt , ca musca caineasca este ok daca musca pe oameni.
  Cam alea sunt semnele lor , dar nu pot scoate decat broaste si apa o prefac in sange, caci toiagul lor nu este toiagul Domnului !

 6. Dan

  Zaharia 12, Toiagul Lui este in Iuda, in Ierusalimul cel rezidit !
  2 „Iată, voi preface Ierusalimul într-un potir de ameţire pentru toate popoarele de primprejur şi chiar pentru Iuda, la împresurarea Ierusalimului. 3. În ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatră grea pentru toate popoarele. Toţi cei ce o vor ridica vor fi vătămaţi şi toate neamurile pământului se vor strânge împotriva lui. 4. În ziua aceea, zice Domnul, voi lovi cu ameţeală pe toţi caii şi cu turbare pe cei ce vor călări pe ei, dar voi avea ochii deschişi asupra casei lui Iuda şi voi orbi toţi caii popoarelor.
  7 Domnul va mântui mai întâi corturile lui Iuda, pentru ca slava casei lui David şi fala locuitorilor Ierusalimului să nu se înalţe peste Iuda.
  (Numai mantuire ce este in Isus, Mielul Cel smerit si bland poate acoperi cu Slava, sa nu se inalte sau mandresca peste Iuda.)

  8 În ziua aceea, Domnul va ocroti pe locuitorii Ierusalimului, aşa că cel mai slab dintre ei va fi în ziua aceea ca David, şi casa lui David va fi ca Dumnezeu, ca Îngerul Domnului înaintea lor.
  9 În ziua aceea, voi căuta să nimicesc toate neamurile care vor veni împotriva Ierusalimului.
  –Cum ? Potrivit Evangheliei si Mielului de rascumparare : Fapte 2,38 si cap 3, 19
  10 Atunci voi turna peste casa lui David şi peste locuitorii Ierusalimului un duh de îndurare şi de rugăciune şi îşi vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns. Îl vor plânge cum plânge cineva pe singurul lui fiu şi-L vor plânge amarnic, cum plânge cineva pe un întâi născut.

  Cine este Acela care ii va ocroti,? Acelasi cu cel pe care L-au străpuns. Îl vor plânge cum plânge cineva pe singurul lui fiu şi-L vor plânge amarnic, cum plânge cineva pe un întâi născut, El cu incepere la Ierusalim. El aduna Neamerile prin puterea Lui!
  Acelasi cu Isus, carora si neamurilor au fost propovaduit dar unii nu L-au cunoscut si s=au falit impotriva poporului , caci daca crede cineva ca este popor al Lui, cum n-ar putea fi altoite in maslin ramurile ce din fire sunt din maslin, cel ce e iudeu! din fire (vezi versetul 2 si 3, 4 te vei smeri, ca Lui nu-i pare rau de darurile si chemarea facuta! )
  De multa vreme, de poporul meu sunt socotit vrajmas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.