Lipsa de hrănire duce la pipernicire și la rahitism spiritual

CÂT DESPRE MINE, FRAȚILOR, NU v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicesti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumești, ca unor prunci în Hristos.

(1 Corinthians 3:1)

Apostolul Pavel cred că era mâhnit în inima lui că dorea să le descopere lucruri mai adânci din Scriptură acestor credincioși, dar din cauza lor nu putea face asta. 

Cât despre mine, fratilor – Cât despre el, pentru că constatase că aceștia nu aveau creșterea necesară. Nu vorbește apostolul  despre alții, care puteau să fie la fel ca și aceștia cărora le vorbea aici, dar pretindeau că pot da învățături din Scriptură. Parcă ar vrea să spună, ”nu-mi pasă ce zic alții despre voi”,  constatarea mea este că  nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicești 

Asa era atunci pe timpul lui Pavel, și asa stau lucrurile si azi. După ce mergi de ani de zile la Biserică (Adunare) este trist că nu poți vorbi cu unii dintre frați lucruri mai adânci din Cuvântul lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi putem face această constatare pe care a facut-o apostolul Pavel. Ce trist este sa îți pierzi timpul prin Adunări  si să nu se vadă la tine o crestere spre maturitate. Dar aceasta lipsa are o cauza bine stabilita in viata acestora, care nu sunt duhovnicesti, (crescuti). Si am mai spus-o si cu alte acazii. Lipsa de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu duce la starea de pipernicire sufleteasca. Cu alte cuvinte, nu te haranesti cu Cuvântul care este hrana pentru suflet , nu poti creste duhovniceste sau nu poti ajunge la maturitate. Apostolul ar fi dorit sa aiba inaintea lui niste frati carora să poată să le impartaseasca lucruri adânci din Cuvânt.

Si vai, câți mai sunt si azi prin Adunări din acestia la care se vede această stare de pipernicie sau rahitism spiritual. Că, în definitiv , nu esti hrănit esti predispus la rahitism, nedesvoltare armonioasă. Dumnezeu nu a născut copiii ca să rămână rahitici. Iata ce spune apostolul Pavel cu privire la felul lui de a  creste pe cei carora le vestise Cuvintul:   Dimpotrivă, ne-am arătat blânzi în mijlocul vostru, ca o doică ce-s creste cu drag copiii. ( 1 Thessalonians 2:7)Pentru el nu era o povara sa le vorbeasca lucruri tainice, adinci. Daca el se ocupa de credinciosi cu cit mai mult Dumnezeu care a nascut din nou un suflet Aici este o intrebare care ar trebui sa dea de gindit. Daca esti ne crescut,sunt doua cazuri. A) fie ca nu ai fost nascut din nou si esti lumesc in continuare. B) Fie ca neglijezi hrana pe care Cuvintul o da celor rascumparati sa nu ramina rahitici.

Nu poate nimeni sa forțeze pe cineva sa manânce. Este fiecare responsabil daca se hraneste cu Cuvintul lui Dumnezeu.  Iata ce stare aveau acestia care frecventau adunarea: ci a trebuit sã vã vorbesc ca unor oameni lumesti.

Daca esti lumesc, nu ai nici-o dorinta sa te hranesti cu Cuvintul lui Dumnezeu. Sunt prin Biserici (Adunari) diferite invataturi dar numai spirituala din Cuvint nu. Ei bine, sa nu ne asteptam ca acestia care asculta astfel de invataturi vor ajunge duhovnicesti cu o atfel de hrana. Ca sa schimbe putin tonul Ap. Pavel îi numeste la urmă ca unor prunci în HristosAspectul acesta de a fi prunc, mă duce cu gândul la starea unui copil care e lingav, daca e bun cuvintul pus. Adica nu îi place nimic ce i-ar da mama. Maninca dar nu cu placere.

Ei bine, tot asa se intâmpla si cu copilul spiritual. Daca nu iti prieste alimentarea cu ce e din Cuvint, atunci îți poate cineva, să-ți spună!  Cum în Biserică este vorbire lumeasca? O da, si inca multa. Am avut ocazia sa vad pe un frate sau altul ca se urca la Amvon, citeste un text oare care si incepe sa spuna cu totul altceva decit de ce a citit. Unora, si acestia sunt ce necrescuti, le prieste o astfel de vorbire. Acesta este motivul de nivelul unei Adunari sau alta este scazut spiritual. Apostolul le spune in versetul de mai jos,

2. V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteati suferi; si nici acum chiar nu le puteți suferi (1 Corinthians 3:1)

Laptele este bun , dar chiar necesar in viaia unui prunc. Dar nu merge sa-l dai ca hrana la infinit.Ce se v-a intimpla daca il hranesti numai cu lapte si la virsta la care ar trebui sa-I introduce si alimente mai consistente? Negresit va ramine rahitic. Cind Apostolul vorbeste de bucate tari se refera la carne. În traducerea engleză citim nu cu carne and not with meat. Negresit ca au ramas la starea de prunc..

As dori sa inchei cu aceasta precizare la modul spiritual. Nu poti vorbi din Scriptura cu un astfel de crestin care e inca prunc ,de anumite subiecte care sunt delicate si greu de inteles pentru vârsta lui. Aș zice, nu le poate digera”, cu toate că a frecventat Biserica (Adunarea) de ani buni. Dar si mai trist e că nu le poate suferi. Vai, să nu suferi Cuvântul lui Dumnezeu? Și uite că trecuse timp și Apostolul le aduce înainte lipsa lor de creștere duhovnicească. 

Și nici acum chiar nu le puteti suferi  – Așa cum am spus, trecuse timp și Apostolul nu sesizează nici-o schimbare in viețile lor. Dumnezeu să ne dea har să ne cercetăm să vedem, de ce nu putem mânca mâncare tare din Scriptură?,  în legătura noastră unul cu altul.

John Balarie

Los Angeles California

__________________________________

s u r s a

PIPERNICÍpipernicesc, vb.  Refl.  A se opri din dezvoltare sau a-şi micşora dimensiunile; a rămâne sau a deveni mic; a degenera din punct de vedere biologic (din cauza unor condiţii neprielnice); a se chirci; a se prizări. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RAHITÍSM s.n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului şi al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme. 
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LÍNGAV, -Ă, lingavi, -e, adj. (Pop.) 1. Mofturos la mâncare; care abia se atinge de mâncare. 2. Slab, plăpând, bolnăvicios. 
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.