ÎNJUGÁT CU CRISTOS !

  Luati jugul Meu asupra voastrã, și învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. (Matei 11:29)

by John Fischer

Iată un îndemn al Domnului Cristos înaintea celor carora le vorbea în vremea aceea; dar și înaintea noastră  a celor de azi. A lua jugul Lui înseamnă a te înhăma alături de El în suferințele tale, la disprețul pe care cei păcătoși și răi îl aduc celor răscumpărați. Însă a lua un jug nu este ușor, asta presupune să fii conștient că trebuie să tragi, să urnești din loc un car cum era pe vremuri. În India am văzut că trag la caruri și căruțe oamenii, dar Mântuitorul nu face  referință îndeosebi la ceva fizic, literal;  El se referă  la viața spirituală pe care o are de dus cel răscumpărat în Domnul Cristos.

Cînd Mîntuitorul spunea aceste cuvinte,  pentru cei care îl urmau,  însemna  și suferințe. Unora dintre noi ne place să ne numim credincioși, dar când peste noi Dumnezeu îngăduie să pună ceva poveri, de vrem ori nu,  asta ne așteaptă din moment ce luăm Jugul Lui.

Luați jugul Meu asupra voastră.  Vrea să spună cu alte cuvinte că sunteți responsabili de-a lua jugul Meu asupra voastră. Aveți de împărtășit cu Mine  (de-a împărți cu Mine)   acele dificultăți întâmpinate. Jugul, în esența lui, nu este ceva plăcut în niciun fel. El te obligă să  tragi la acea povară care e încărcată în car (-ul vieții tale). Dar spune Mântuitorul că odată ce iei acel jug (cu El) avem să și învățăm de la El. Aș zice că  și despre cum să tragem la jug.

 Și învățați de la Mine   multe au cei răscumpărați de învățat dela Domnul Cristos. Una si cea mai însemnată învățătură cred că este Smerenia căci Eu sunt blând și smerit cu inima. Această smerenie nu o poți găsi la cel nervos, la cel al cărui temperament nu este ca al Domnului Cristos. Blândețea este o însușire pe care toți copii lui Dumnezeu ar trebui s-o arate în relațiile lor cu cei dimprejur, cu frații. Ea este din caracterul Domnului Hristos.

Iată că cei dintre noi care nu am învățat pînă acum,  nu este târziu,  mai e timp ca să învățăm, cât mai suntem incă pe pământ putem face dovada că  prin blândețe atragem la Evanghelie pe cei mai înrăiți oameni. Apoi blândețea calmează orice atitudine de răzvrătire între frați. Că vai câte mai sunt și cât de mult raău aduce Evangheliei Domnului Cristos.

Apoi Mântuitorul aduce în atentie si această calitate pe care rar o întâlnesti printre cei credinciosi:  Smerenia. Este o floare care nu crește peste tot. Ea se cultiva dar se și intreține cu o atenție sporită. Cu alte cuvinte se ia grija ei,  ca să se dezvolte in caracterul nostru de copii ai lui Dumnezeu. Aceste două calități nu se învață la scoli pămîntesti. Daca ai făcut niscai studii superioare în oricare domeniu ar fi ele, să nu se aștepte cineva că are  să fie Blând și Smerit. Ele cresc pe un pământ (inimă)  care a fost lucrat (schimbată) în prealabil de Dumnezeu. O astfel de inimă  este un ogor care îi priește să se dezvolte aceste două calitati Blândețea  și  Smerenia . Este un ogor desțelinit de Dumnezeu –  și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre.  

Ca credinciosi, nu stiu daca ar fi vreunul care ar vrea să aibă un suflet răvășit de situatiile vieții. E o garantie pe care o dă Mântuitorul celor care ia acest jug si care învață dela El. Nu vei putea sa ai odihna sufletească, din moment ce alergi dupa aceste lucruri pamântesti care au menirea sa aduca tulburare si nu odihna. Nu va găsi acel credincios odihnă in lume.

Acesta este si motivul de Mântuitorul spune ca, numai la El o vom putea găsi. El mai spune si de pace in inimi, care lucrează odihna.  Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte. (John 14:27 ).  Ce  este mai de dorit si de preț ca un copil al lui Dumnezeu, să își ducă o viață linistită in vâltoarea acestei lumi agitate, frământate?Cine își traieste o astfel de viață in partasie cu Mântuitorul, arată celor din jur o minune, si că este posibil să trăiesti o astfel de viață, intr-o astfel de lume framântată, agitată.

 Căci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoară. (Matei, 11:30)

 Mântuitorul spune ca să-i incredințeze pe ai Lui că nu le pune pe umeri sarcini  care să nu le fie de folos. Jugul am vazut ca era intodeauna pus pe doi boi. De ce asa? Pentruca in doi oricare ar fi greutatea, este mai usoara, se imparte. Insasi expresia, Luati jugul Meu arată că cel rascumparat se angajeaza la acelasi jug cu Mântuitorul lui. Tragând cu El, viața va fi mai usoara, mai plăcuta, si jugul nu ne va fi greu. De ce este jugul Lui bun? Pentru ca, la urma de tot,  Carul acestei vieti va ajunge la destinatia dorita, acolo unde a promis sa fim impreuna cu El.

Cu alte cuvinte este bun pentru ca ne duce acolo unde merge Mântuitorul. Nu putem avea o alta destinatie atât timp cât suntem la acest jug împreună cu El. De aceia este bun, că vom fi cu El.  Căci … și sarcina Mea este ușoară. Oricare ar fi sarcina vieții, ea este usoara. Am spus ca se imparte greutatea pe cei doi. Insasi căsătoria a fost întemeiată de Dumnezeu ca să fie doi si nu unul. Se împart  problemele viețiti pe doi și ele sunt mai usor de dus. Și apostolul  Ioan spune ceva cu privire la Poruncile lui Dumnezeu, iar multora li se par grele. De ce? Pentru că unii încearca  singuri să tragă la jug, dar fără Isus Cristos deci înseamnă că nu e jugul Lui din moment ce ești singur cu încărcătura vieții tale. Vei obosi și nu vei putea s-o duci până la capăt.

Iată ce spune apostolul Ioan:    Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui si poruncile Lui nu sunt grele. (1 Ioan 5:3). Când iubesti pe cineva nimic nu ți-se pare greu. Iar aceste porunci sunt astfel  încât să le purtăm cu plăcere, să le primim cu bucurie.

Dacă am aplica la viața noastră ceea ce ne învață Cuvîntul,  alta ne-ar fi viața  trăită printre semenii noștri și chiar în familiile noastre. Stare de liniste, de pace, de ințelegere în așteptarea întâlnirii cu Mântuitorul nostru, cu Cel  care trage la jug împreună cu noi. Domnul să ne ajute să nu privim acest Jug pe care El ni l-a pus pe umeri ca pe ceva greu de suportat.

John Balarie

Los Angeles California

___________________________________

s u r s a

9 thoughts on “ÎNJUGÁT CU CRISTOS !

 1. Așa e, pulsarea vieții noastre arată ce și cum. Mulțumim Domnului pentru că El ne-a pus totul la îndemână, deplin, prin El, chiar și frații care ne explică, care ne mustră și care ne încurajează!

 2. Dan

  VREAU SA ATRAG ATENTIA CA; isaia spune, ” prin cunostinta – lui- robul Meu , Cel neprihanit, va pune pe multi intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu”
  Asta ar insemna ca socotit neprihanit si indreptatit inaintea lui Dumnezeu este omul ce crede in Robul lui Dumnezeu si a primit cunostinta lui.
  Tot Invatatorul este Acela ce spune in ce sta dragostea de Dumnezeu: nu este mai mare dragoste decat sa isi dea cineva viata pentru aproapele sau.
  Dragoste de Dumnezeu cea care ne-a fost aratata, Adevarului este Jugul la care am fost chemati, si al dragostei in Hristos, sa urmam sau sa purtam, ca pe o alergare, ca pe o lupta in inaintarea si cinstirea CUvantului cu privire la Viata ca un bun ostas al lui Hristos.
  Cu privire la suferinte, prigonirii, nu este tinta noastra, dar, daca o intampinam, sa nu va mirati, dupa cum spune Apostolul Petru, “ca de ceva ciudat care a dat peste voi, ci dimpotriva, bucurati-va ca aveti parte de suferintele lui Hristos ca sa va bucurati siveseliti si la aratarea Slavei lui Hristos. ”
  Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
  3 Uitaţi-vă dar cu luare-aminte la Cel ce a suferit din partea păcătoşilor o împotrivire aşa de mare faţă de Sine, pentru ca nu cumva să vă pierdeţi inima şi să cădeţi de oboseală în sufletele voastre. Voi nu v-aţi împotrivit încă până la sânge în lupta împotriva păcatului.”
  La fel spune Apostolul Pavel potrivit Aceluiasi- Duh- si potrivit credintei data Sfintilor odata pentru totdeuna, “in Imparatia lui Dumnezeu trebuie sa trecem prin multe necazut, caci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veşnică de slavă din pricina Celui ce ne-a iubit si s-a dat pe sine insusi ca rascumparare pentru noi ! Marire Lui Dumnezeu!
  Deci constienti fiind ca spune Apostolul: Eu socotesc că suferinţele* din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi. şi firea* aşteaptă cu o dorinţă înfocată descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Şi nu numai ea, dar şi noi, care avem cele dintâi roade ale Duhului, suspinăm în noi şi aşteptăm înfierea, adică răscumpărarea trupului nostru.
  24 Căci în nădejdea aceasta am fost mântuiţi. Dar o nădejde care se vede nu mai este nădejde, pentru că ce se vede se mai poate nădăjdui?
  25 Pe când, dacă nădăjduim ce nu vedem, aşteptăm cu răbdare .
  Apostolul Petru cat si Pavel spune acelasi Lucru in Domnul, nu cum spun unii
  ca sunt doua Evanghelii.

 3. Dan

  Cat priveste a imparti jugul cu Hristos, este o intelegere, subtire ce o da Cuvantul Lui Hristos care patrunde pana acolo ca desparte maduva de oase si sufletul de Duh,
  Si oare nu la aceasta era rugamintea mamei fiilor lui Zebedei carora Domnul a raspuns : nu stiti ce cereti, puteti voi bea paharul.. , si botezul cu care am sa fiu botezat eu?
  Cuvinte pline de putere si intelepciune Duhovniceasca : Nimeni nu s-a suit in Cer afara de Cel ce s-a pogorat din Cer, adica Fiul Omului care este in Cer! Nici o data n-a vorbit vrodata un om ca Omul acesta, spuneu ei, ceice IL ascultau si auzeau! Un tunet a vorbit cu El… duhurile rele cadeau deodata la pamant, bolile paraseau pe oameni si oameni se tamaduiau, de orice boala si slabiciune ar fi avut ; orbi vedeau, muti vorbeau si laudau pe Dumnezeu, cand totusi ceice vorbeau cu nici un chip nu puteau, oricat se straduiau, iar ceice zaceau pe paturi de moarte se sculau si IL urmau slavind pe Dumnezeu care a dat o astfel de putere omului !
  Nimeni nu poate primi decat ce i-a fost dat din Cer , asadar Harul Domnului imi este de ajuns si cand sunt slab atunci sunt tare ; Puterea Lui in smerenie si slabiciune este facuta desavarsita, Amin dupa cum este scris !

  Nu mustru pe nimeni! Seamana a mustrare oare ? O iau ca instiintare, mai degraba !
  Iubeste pe Dumnezeu pentru ceea ce a facut El pentru tine frate, nu-ti pierde cumpatul !
  Fi tare, fi sanatos in credinta si multumitor in toate lucrurile, cautand dragostea in toate.

 4. Frate Dan, mulțumesc pentru comentarii, percepem la citire și recitire (în cele scrise de tine) că Cuvântul lui Dumnezeu e viu și lucrător și că El pătrunde încetișor și tot mai adânc în inima și mintea noastră, asta numai dacă ne desfătăm cu El printr-o bună întrebuințare. Prin bunăvoința fr.John, sunt gazdă la acest minunat articol-meditație din Cuvânt, scris de Fr. John ca să împărtășească cu frații și surorile sale, cu cei care au o inimă sinceră înaintea Domnului. Pentru toate acestea îi mulțumim și-L slăvim pe Domnul Dumnezeu.

 5. Dan

  Ce spun este da jugul lui Hristos este bun, sarcina este usoara, de unde tot El spune ca Bun este unul Singur- Dumnezeu si suferintele lui Hristos dovada credinciosiei frate, inaintea tuturor tuturor, crestin sau necrestin, semnul acelei dragoste care este numai in Isus,.
  bineinteles . sunt felurite suferinte chiar din pricina si consecinta infaptuirii raului, dar n-o mai putem numi — suferinta lui Hristos,, pe cat alti sa nu sufera de loc, umbla dupa placerea oamenilor inchinandu-se creaturii stricocioase si muritoare.
  Ma bucur cand adevarul iese la suprafata si este biruitor scotand si osandind minciuna si inchinarea dracilor !
  Ps – Am indrasnit sa scriu avand in vedere dragoste, dorinta si vointa noastra a tuturor spre a proslavi pe Domnul Dumnezeu si credinta in Isus nu fara sa fi cercetat ce este de folos, ne adresandu- ma unei persoane anume frate. Dumnezeu cunoaste inima oamenilor, El este Cel ce cerceteaza si lucreaza totul in toti dupa voia Sa. Cine a scris pentru cine a scris , daca a facut cineva ceva … cine face pentru Domnul face si cine nu face pentru Domnul nu face!
  socoteala este facuta inaintea Domnului., parca scrie undeva –Domnul va rasplati , in fata sfintilor Celui Preainalt si ceata strajerilor Lui. Nebucadnetar si imparati mari nu au cunoscut ce se intampla pe pamant, si au pus pe gatul omului de rand jugul lor.

 6. Practic, observ că e dificil să rămân înjugat cu Cristos, prin gânduri, cuvinte, fapte. Ceea ce rămâne adesea este doar … dorința. Și nu sunt vorbe ușoare… ci o constatare recentă. Tocmai când aveam nevoie să fiu cu El la același JUG, ce văd în mine și vorbele mele (sau atitudine)? Neputința de a face binele …. despărțit de El, numai EL este BUN. Lipsea acel susur blând al Duhului prin care El își făcea simțită Prezența.
  Exercițiu neputinței mele, m-a ajutat să înțeleg că trebuie s-o iau de la capăt, să-L proslăvesc pe El, să declar falimentul meu personal; dar și izbânda care vine doar când avem jugul LUI cu adevărat în noi (asupra noastră).
  Încă odată s-a adeverit că e binecuvântare pentru cei cu inima curată, curățită de Cel care o poate curăți. Glorie Domnului!
  Deci, Frate Dan, nu scrieți în zadar, lumina unde apare, acolo, ea alungă (dispare) întunericul din gândirea și viața noastră…!

 7. Dan

  Da, ai inteles, unii poarta jugul satanei si casei lui, acelei case de curvie de pe la colturi de ulite si pe strazi, ce au ajuns un jug pentru cei nestiutori !
  Nimeni nu zideste pe temelia pusa de altul. si daca neputinta poate ajuta pe cineva sa inteleaga ceva, mai buna ar fi nevoia de ministerul invatamantului; pe cand acum, macar ca s-au “intors” la Domnul, de fapt s-au intors dar ca un arc ce sare inapoi, tot stapanului lor vechi slujesc.

  >>Încă odată s-a adeverit că e binecuvântare pentru cei cu inima curată, curățită de Cel care o poate curăți.>> am intradevar probleme mari cu aceasta afirmatie si nu am scris-o eu, ca nu scriu in zadar ca sa iti urmez sfatul. frate nu iti vrea nimeni raul, nu te enerva, cumva ! caci logica dispare, ratiunea si cugetul curat. Din asta stim si cunoastem ca in lumina.traim.si iubim adevarul.
  Sa ai o zi buna, si incantat de cunostiinta!

 8. Asta gândeam: dacă acțiunile sunt dintr-o inimă curată, atunci rămânem sub binecuvântarea Domnului, în lumină. Mulțumesc pentru intervenție, pentru răbdare, dar și pentru încurajare. Sunt onorat de cunoștință!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.