Nu te lăsa intoxicat de plăcere

TristCând îmi mergea bine, ziceam: „Nu mă voi clatina niciodată”

Psalmi 30:6

Moabul… se odihnea fără teamă pe drojdiile lui, nu era turnat dintr-un vas într-altul” (Ieremia 48:11).

Dă-i unui om bogăție, lasă-i corăbiile să aducă mereu prada, lasă vânturile și valurile să-i fie slujitori și să-i aducă vasele din mijlocul mării. Lasă-i pământul să rodească, și lasă vremea să-l ajute în strângerea recoltelor.

Lasă-l să aibă parte numai de succese. Lasă-l să stea printre oameni ca un negustor de vază. Lasă-l să se bucure de o sănătate de fier, lasă-l să meargă prin lume cu ochi strălucitori si să traiască fericit Dă-i un suflet optimist. Lasă-l să cânte mereu. Lasă-l să fie mereu fericit – și consecința naturală a unui asemenea trai asupra oricărui om, fie el cel mai bun creștin, e lesne de presupus. Chiar și David a spus „nu mă voi clatina niciodată“, și noi nu suntem mai buni decât David, nu suntem nici pe jumătate la fel.

Fratilor, feriti-vă de cărările ușoare. Dacă le ocolești, sau dacă drumul este pietros,
mulțumește-i Domnului pentru el. Dacă Domnul nu ne-ar presăra câteva pietre pe cărarea bunăstării, dacă nu am cădea uneori în genunchi, dacă nu ar exista câteva pete pe stâlpul de alabastru, dacă nu ar fi câțiva nori pe cer, dacă nu ar exista câteva picături amare în vinul vieții, am deveni intoxicați de plăcere. Am visa că stăm pe o temelie, și am sta pe o stâncă ascuțită. Ca un om adormit într-un arbore, am fi în pericol în orice clipă.

ÎI binecuvântăm pe Dumnezeu, deci, pentru necazurile noastre. Îi multumim pentru suișurile și coborâșurile noastre. ÎI slăvim numele pentru pierderea bunurilor, fiindcă simțim că dacă El nu ne-ar fi pedepsit, am fi devenit prea siguri. Bunăstarea lumească continua este o mare încercare. Necazurile, ce par fără nădejde, adesea sunt trimise de mâna îndurării.

(DIMINEAȚA)

*

Omul… are viața scurtă, dar plină de necazuri.

Iov 14:1

Înainte de a adormi, ne-ar face foarte bine să ne amintim adevărul textului din seara
aceasta; ne-ar putea ajuta să ne eliberam de lucrurile pământesti. Nu este nimic placut în a-ți aminti că nu esti imun în fața necazurilor, dar acest gând ne poate umili și ne poate ajuta să nu  spunem ca psalmistul în textul de dimineață „Când îmi mergea bine, ziceam: Nu mă voi  clatina niciodată” (Psalmi 30:6). Ne-ar putea împiedica să ne înfigem rădăcinile prea adânc în pământul acesta, fiindcă vom fi transplantați curând în grădinile cerului.

Să ne amintim cât sunt de fragile binecuvântările pământesti. Dacă ne amintim că toti arborii pământului sunt însemnati pentru securea tăietorului, nu vom mai fi atât de doritori să ne clădim cuiburile în  ei. Am iubi cu dragostea care asteaptă moartea si număra despărțirile. Cei dragi ai noștri ne sunt împrumutați, și s-ar putea ca în clipa următoare să fim nevoiți să-i înapoiem Dătătorului.

Acelasi adevăr este valabil si pentru bunurile noastre. Bogățiile îsi întind aripile si zboară.
Sănătatea noastră este la fel de precară. Asemeni florilor din câmp, nu trebuie să credem că vom înflori întotdeauna. Exista o vreme pregatită pentru slăbiciune si boală când va trebui să-L lăudam pe Dumnezeu prin suferință, nu prin activitate. Nu există nici o cale de scăpare din fața săgeților necazului; dintre puținele noastre zile, nici una nu este ferită de durere. Viața omului este ca un pahar cu vin amar; cel care caută bucurie în el ar face mai bine să caute miere într-un ocean de apă sărată.

Iubite cititor, gândește-te „la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ” (Coloseni 3:2). Aici moliile rod totul, si „hoții le sapă și le fură” (Matei 6:19), dar dincolo bucuriile sunt eterne și veșnice. Cărarea necazului este drumul spre casă. Doamne, fă din gândul acesta o pernă pentru toate frunțile obosite!

(SEARA)

_________________________

C.H. Spurgeon – Meditatii de Dimineața și Seara, primite prin Email

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.