Psalmii – anatomia tuturor sentimentelor sufletului

“Lăudaţi pe Domnul, toate neamurile, lăudaţi-L, toate popoarele! Căci mare este bunătatea Lui faţă de noi, şi credincioşia Lui ţine în veci. Lăudaţi pe Domnul!

                                                           PSALM 117

Se spune că cineva a fost întrebat odată:  “– Dacă ai fi în situatia de a rămâne izolat,  un timp îndelungat pe o insulă şi ai avea posibilitatea să iei o singură carte cu tine, care ar fi aceea?”  Răspunsul acelui om a fost  “Biblia!

Din cele 66 de carti canonice care compun Biblia, una dintre cele mai populare si îndrăgite este Cartea Psalmilor. De-a lungul veacurilor, prin citirea sau cântarea psalmilor de către preoti si rabini, dar şi de către simpli credinciosi, inimile multor generaţii de oameni au fot mângâiate si imbărbătate.

Pe bună dreptate aş putea întitula această carte anatomia tuturor mădularelor sufletului, deoarece nimeni nu poate resimţi nici un imbold al sufletului care să nu se oglindească. Toate întristarile, necazurile, temerile, îndoielile, speranţele, durerile, îngrijorarile şi izbucnirile necontrolate ce încearcă inimile oamenilor au fost înfăţişate aici, într-un context cât se poate de realist.”                                                                                   Jean Calvin

Majoritatea psalmilor, adevarate opere poetice lirice, au fost cristalizati de Duhul Sfant pentru noi,  prin rugaciunile si laudele izvorate din inima lui David, celebrul impăratului al lui Israel –  un om cu inima după voia lui Dumnezeu.

Cercetatorii au grupat psalmii in cinci carţi, ultima  fiind Cartea a cincea a psalmilor,  care cuprind psalmii de la 107 la 150. Acesti psalmi cuprind “Concluzia morala privitoare la căile divine in care Dumnezeu si omul se regăsesc in cele din urmă.

Poezia e indragită indeosebi de cei care au o inima mai sensibilă si …poetică, de cei care s-au deprins să simtă acele unduiri ale sentimentelor, care, citindu-le, constată că rezonează  in inima lor. E cunoscut faptul că muzica populară place indeosebi celor de la ţară (ţăranilor), pe cand muzica cultă place mai ales oamenilor culţi, mai exact celor care o si cultivă. N-ar avea cum să-ţi placă ceva care iţi e necunoscut.  Degustatorii de vinuri, de pildă, ajung in această postură in urma unor experienţe, prin care au deprins această abilitate pretenţiosă.

Iubitorii de psalmi, la rândul lor, si-au câstigat in timp acel extraordinar simţ de-a surprinde mai usor muzicalitatea si invaţaturile extraordinare, pe care le cuprind in versurile lor.

Autorul Psalmului 119, celui mai intins psalm – care cuprinde nu mai putin de 176 de versete -, marturiseste ca la citirea Cuvântului lui Dumnezeu se bucura precum la  gasirea unor bucate  gustoase si zemoase, a unei  adevarate comoari (“Când urmez învăţăturile Tale, mă bucur de parc-aş avea toate comorile.”;”Mă desfăt în poruncile Tale, căci le iubesc.“; “Legea Ta este desfatarea mea“;  “Mă bucur de cuvântul Tău ca cel ce găseşte o mare pradă.” -versetele14, 16, 77, 162)

Nu te poti pronunţa pentru ceva pentru care nu ai abilitati si  pentru care nu esti deprins să le observi si să le cântăresti.

In preambulul Proverbelor găsim aceste cuvinte:
Pildele lui Solomon, fiul lui David, împăratul lui Israel, pentru cunoaşterea înţelepciunii şi învăţăturii, pentru înţelegerea cuvintelor minţii; pentru căpătarea învăţăturilor de bun simţ, de dreptate, de judecată şi de nepărtinire;  ca să dea celor neîncercaţi agerime de minte, tânărului cunoştinţă şi chibzuinţă.

Prin intrebuinţare, ne obisnuim să judecam corect lucrurie: “Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.” (Evrei, 5.14)

Dacă voiam să cumpăr ceva de calitate sigură, pe vremea cand eram student in Bucuresti – in anii regimului ceausist -, când banii si experienţa imi lipseau, mergeam de mai multe ori la un magazin pentru a invăţa sa pot cunoaste  ce e potrivit să iau.

Intr-unul din Psalmi (34.8) găsim această minunată invitaţie a lui David:

Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El!

Poate nu reusesti să gusti cu adevărat, dintr-oadată. Pentru a deveni cunoscător,  un “degustător” priceput, trebuie sa o faci de mai multe ori pană ce vei prinde cu adevarat acel gust minunat. Copiilor (dar si multor oameni maturi, printre care mă număr) nu le face plăcere să guste ceva necunoscut decat cu o oarecare teamă; ei cer mancarea preferata, cer ceea ce-si doresc, ceea ce cred ei că le satisface apetitul.

Nu poti iubi poezia, necitind poezie. Trebuie sa te deprinzi in a avea acces si a aprecia ceea ce transmite ea. Psalmii fiind concepuţi şi redactaţi in limba aramaica, evreiasca veche, prin traducere se pierde mult din prospetime,  din  muzicalitate şi, poate, pe alocuri, chiar din invăţătură.

*
PSALM 13
1.Până când, Doamne, mă vei uita neîncetat? Până când Îţi vei ascunde faţa de mine?
2 Până când voi avea sufletul plin de griji şi inima plină de necazuri în fiecare zi? Până când se va ridica vrăjmaşul meu împotriva mea?
3 Priveşte, răspunde-mi, Doamne Dumnezeul meu! Dă lumină ochilor mei, ca să n-adorm somnul morţii,
4 ca să nu zică vrăjmaşul meu: „L-am biruit!” Şi să nu se bucure potrivnicii mei, când mă clatin.
5 Eu am încredere în bunătatea Ta, sunt cu inima veselă, din pricina mântuirii Tale:
6 cânt Domnului, căci mi-a făcut bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.