DECRET DIVIN- cuvantul si pildele lui Isus

divineIsus i-a zis: Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. – Ioan 14.6
Caci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Christos, care S-a dat pe Sine insusi, ca pret de rascumparare pentru toti
– 1 Timotei 2.5

Ziarul Romania Libera sub titlul “Sfanta Maria, convocata la prezidentiale“, prezinta faptul deja arhicunoscut, cum politicienii au profitat, ca de fiecare data, de evenimentul religios din 15 august ca sa adune capital electoral pentru alegerile prezidentiale.

Primul a sosit la manastire premierul Emil Boc. […], El s-a inchinat la Icoana Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria, pe care a sarutat-o . […], Pelerinii de la Nicula nu au fost foarte impresionati de gestul politicienilor de a merge pe jos. “Daca veneau cu familia, nu cu colegii de partid, ii credeam”, a spus un barbat.”. Manastirea Nicula este cel mai important centru de pelerinaj din aceasta regiune. Cel mai cunoscut este pelerinajul anual care are loc la fiecare 15 august. Oamenii vin sa se inchine in fata unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, despre care pelerinii cred ca ar fi facatoare de minuni, pictata de preotul Luca din Iclod.

De altfel, si presa de duminica, 16 August 2009, si emisiunile informative TV, ne informeaza ca presedintele Traian Basescu si sotia sa s-au inchinat la moastele Sfantului Andrei si la moastele Sfantului Pantelimon aduse la lacasul de cult de Arhiepiscopul Tomisului, la Manastirea din Prislop. Slujba religioasa de la Manastirea Prislop fusese oficiata de un sobor de preoti si de Episcopul Maramuresului si Satmarului, IPS Iustinian, dar si de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

PUNCTE DE VEDERE
In clasa I-a sau in anii de gradinita, cei mai multi dintre noi am fost invatati cum sa scriem. Imitand. Dupa cum eram indrumati. Cand mana mea nu facea cifra sau litera cum trebuia, invatatoarea imi lua mana in care tineam creionul si-mi conducea mana si creionul in formarea corecta a ceea ce trebuia scris.

DIN CER, Fiul lui Dumnezeu a coborat si S-a intrupat in persoana Domnului Isus Cristos pentru a aduce pe pamant oamenilor o invatatura divina, sanatoasa si foarte necesara, Cuvantul, dar si viata Sa ca Jertfa pentru rascumpararea omenirii, platind pretul neascultarii si al pacatului primordial comis de catre Adam si Eva in gradina Edenului, dar si in vederea rascumpararii din pacat a fiecaruia dintre noi.

OAMENII au diverse pareri in ceea ce priveste modul de intelegere si de traire cerut de Biblie.
Dar, asa cum vom vedea, ceea ce spune Biblia nu ramane la punctul nostru de vedere sau de intelegere. Nu e la bunul nostru plac. Nu e negociabil.

Marturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta. Si daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei prorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta.- Apocalipsa 22.18-19

Vedem astazi ce mare rivalitate exista intre suporterii unor echipe de fotbal, cum sunt cei de la AS Roma vs. Lazio Roma sau Feyenoord Rotterdam vs Ajax Amsterdam sau Dinamo Bucuresti vs. Steaua Bucuresti. Orice s-ar intampla pe teren, oricare ar fi fortele reale, antipatia si chiar ura fata de echipa adversa nu poate fi diminuata cu nimic. Se folosesc injurii si diverse acte de vandalism si violenta! Si vorbim de sport, de intreceri sportive. Nimic nu-i poate tempera pe multi dintre suporterii inflacarati ai unor echipe!Aceeasi manifestare de antipatie se observa deseori cu privire la partidele politice din Romania.

Dreptul la opinie e legitim. Insa trebuie manifestat in limite firesti, normale, nu cu brutalitate. Trebuie sa stim pe ce ne bazam cand facem o afirmatie. Marin Preda a avut acesta replica-cugetare pusa in gura unui personaj: “Pe ce te bazezi?”

DOMNUL ISUS A VENIT cu o invatatura autorizata, fiind Fiul lui Dumnezeu.
El a spus:  Eu stiu de unde vin si unde merg.
Ori, oamenii desi nu stiu multe lucruri, caute sa fie indrumatori fara sa tina seama de ghid-ul care de fapt da indrumarea exacta.

Parerea lui Dumnezeu si a Domnului Isus este “tabu” pentru credinciosii crestini. Cuvantul divin devine lege pentru cei care doresc a fi discipoli. Pentru ceilalti e o problema de cultura sau de incultura. Nimic mai mult.

Cunoastem ca iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea ca iubim pe Dumnezeu si pazim poruncile Lui. Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele; pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu, biruieste lumea; si ceea ce castiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra. Cine este cel ce a biruit lumea, daca nu cel ce crede ca Isus este Fiul lui Dumnezeu?– 1 Ioan 5.2-5

Observam ce spune Cuvantul? Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele; pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu, biruieste lumea; si ceea ce castiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra.

ISUS, vorbea contemporanilor Sai in pilde sau le spunea de-a dreptul cum sta treaba:
Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata. Adevarat, adevarat va spun, ca vine ceasul, si acum a si venit, cand cei morti vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, si cei ce-l vor asculta, vor invia.– Ioan 5.24-25
Isus i-a zis: Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai. Si oricine traieste, si crede in Mine, nu va muri niciodata. Crezi lucrul acesta?– Ioan 11.25-26
Caci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Christos, care S-a dat pe Sine insusi, ca pret de rascumparare pentru toti: faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenita, si propovaduitorul si apostolul lui am fost pus eu spun adevarul in Christos, nu mint ca sa invat pe Neamuri credinta si adevarul.– 1 Timotei 2. 5-7
Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal, care M-a trimis; si Eu il voi invia in ziua de apoi. In proroci este scris: Toti vor fi invatati de Dumnezeu. Asa ca oricine a ascultat pe Tatal, si a primit invatatura Lui, vine la Mine. – Ioan 6.44-45
Isus le-a mai zis: Adevarat, adevarat, va spun ca Eu sunt usa oilor. Toti cei ce au venit inainte de Mine, sunt hoti si talhari; dar oile n-au ascultat de ei. Eu sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit; va intra si va iesi, si va gasi pasune. Hotul nu vine decat sa fure, sa junghie si sa prapadeasca. Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug. Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi da viata pentru oi– Ioan 10.7-11
NU EXISTA NICI UN CUVANT IN BIBLIE care sa indreptateasca ca mama Domnului Isus ar avea o calitate sau o alta in demersul omului pentru mantuirea (salvarea) sa din pacat!

Daca am lua o lista a sutelor si miilor de oameni prin care omenirea a progresat, oameni care au facut mari descoperiri in folosul nostru, mamele acestora, nu-i asa, se pot bucura de toata aprecierea noastra si a copiilor lor ajunsi celebri. Atat.

DAR CINE CUNOASTE BIBLIA stie ca Domnul Isus, ca FIU AL LUI DUMNEZEU, era din eternitate. El a fost cu Tatal in momentul Creatiei. El se juca, cum spune Cuvantul, pe rotocolul Pamantului (cf. Proverbe 8).

Fiindca Dumnezeu a inchis pe toti oamenii in neascultare, ca sa aiba indurare de toti. O, adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese sunt caile Lui! Si in adevar, cine a cunoscut gandul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui? Cine I-a dat ceva intai, ca sa aiba de primit inapoi? Din El, prin El, si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie slava in veci! Amin.-Romani 11.32-36

Intelegem cu totii adevarul atat de real si de profund al afirmatiei Cuvantului Sfant: “Din El, prin El, si pentru El sunt toate lucrurile.”?

Intelegem ca totul e din El, prin El si pentru El. Nimic nu e in afara Lui. Nici Gloria nici rascumpararea nu sunt straine de El. Nu putem sa dam slava, glorie, altei persoane. Totul e in jurul Persoanei Sale divine. Nimic in afara Ei. Dumnezeu a creat totul din nimic. Nimic a fost inainte de El.

GLORIE DOMNULUI DUMNEZEU prin Isus Cristos Domnul!

A ramas in memoria oamenilor, poate si in documentele vremii, ca doamna Veturia Goga (1883-1979), sotia poetului ardelean Octavian Goga (1881-1938), avea pretentia sa i se spuna, mai ales de catre localnicii din Ciucea, “doamna prim ministru”, si mult timp dupa decesul poetului (5 mai 1938), numai pentru ca functia de prim-ministru a Romaniei o ocupase sotul ei, de altfel, intr-o perioada scurta, 28 decembrie 1937 -10 februarie 1938.

Nu stiu daca vi s-a intamplat sa exersati sau sa constatati ca si azi se intampla acelasi fenomen. Oamenilor care au ocupat o anumita functie, importanta, ceilalti li se adreseaza cu apelativul functiei avute, desi acum n-au nimic cu aceasta. Nu mai vorbim de cei care au fost in zilele noastre prim ministru sau sef de stat.

CE VREAU SA ZIC?
Astazi, majoritatea oamenilor se adreseaza “Fecioarei Maria” conform functiei exercitate odata, demult. Mai intai aceea de fecioara, atribut pe care si l-a pierdut odata cu nasterea primului copil, Isus-Mantuitorul Lumii! Da, a fost si ramane mama lui Isus, glorie Numelui Sau! Mama omului Isus, dar NU si mama Fiului lui Dumnezeu care era, este si va fi, din eternitate in eternitate!

Constatam ca la ocazia unor sarbatori crestine traditionale, crestinii ortodocsi si catolici aduc inchinarea lor altor personae decat lui Dumnezeu incalcand invatatura biblica.

DOMNUL ISUS a aratat discipolilor Sai cum trebuie sa procedeze omul intr-o imprejurare sau intr-alta.
Sa luam spre exemplificare Evanghelia dupa Marcu, cap. 12, si sa observam cateva invataturi de baza date discipolilor Sai:
PRIMA. Isus stia ca, din varii motive, El, piatra din capul unghiului, cea mai importanta piessa de puzzle din istoria omenirii trecute, prezente si viitoare, este si va fi lepadata in constructia religiei, dar mai ales a relatiei necesare in procesul de rascumparare.
Isus a inceput pe urma sa le vorbeasca in pilde. […] Oare n-ati citit locul acesta din Scriptura: Piatra pe care au lepadat-o zidarii, a ajuns sa fie pusa in capul unghiului; Domnul a facut acest lucru, si este minunat in ochii nostri? Ei cautau sa-L prinda, dar se temeau de norod. Pricepusera ca impotriva lor spusese Isus pilda aceasta. Si L-au lasat, si au plecat. -Marcu 12.1-12
A DOUA. Dati dar Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.
Trebuie sa dam institutiilor statului darile si cinstea cuvenita, iar lui Dumnezeu Gloria care I se cuvinte, care nu poate fi diminuata (impartita) cu nimic!
Apoi au trimis la Isus pe unii din Farisei si din Irodiani, ca sa-L prinda cu vorba. Acestia au venit, si I-au zis: Invatatorule, stim ca spui adevarul, si nu-Ti pasa de nimeni; caci nu cauti la fata oamenilor, si inveti pe oameni calea lui Dumnezeu in adevar. Se cade sa platim bir Cezarului sau nu? Sa platim sau sa nu platim? Isus le-a cunoscut fatarnicia, si le-a raspuns: Pentru ce Ma ispititi? Aduceti-Mi un ban ca sa-l vad. I-au adus un ban; si Isus i-a intrebat: Chipul acesta si slovele scrise pe el, ale cui sunt? Ale Cezarului, I-au raspuns ei. Atunci Isus le-a zis: Dati dar Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu. Si se mirau foarte mult de El. – Marcu 12.13-17
A TREIA. Domnul Isus spune clar tuturor, – va rataciti din pricina ca nu pricepeti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu
Saducheii, care zic ca nu este inviere, au venit la Isus si I-au pus urmatoarea intrebare: Invatatorule, iata ce ne-a scris Moise: Daca moare fratele cuiva, si-i ramane nevasta fara sa aiba copii, fratele sau sa ia pe nevasta lui, si sa ridice urmas fratelui sau. Erau dar sapte frati. Cel dintai s-a insurat, si a murit fara sa lase urmas. Al doilea a luat de nevasta pe vaduva, si a murit fara sa lase urmas. Tot asa si al treilea. Si nici unul din cei sapte n-a lasat urmas. Dupa ei toti, a murit si femeia. La inviere, nevasta caruia dintre ei va fi ea? Caci toti sapte au avut-o de nevasta. Drept raspuns, Isus le-a zis: Oare nu va rataciti voi, din pricina ca nu pricepeti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? Caci dupa ce vor invia din morti, nici nu se vor insura, nici nu se vor marita, ci vor fi ca ingerii in ceruri. . In ce priveste invierea mortilor, oare n-ati citit in cartea lui Moise, in locul unde se vorbeste despre Rug, ce i-a spus Dumnezeu, cand a zis: Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morti, ci al celor vii. Tare va mai rataciti!
– Marcu 12.18-27
A PATRA. Isus a spus: Domnul, Dumnezeul nostru, este un singur Domn; si: Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau, si cu toata puterea ta; iata porunca dintai. Iar a doua este urmatoarea: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Nu este alta porunca mai mare decat acestea.
Unul din carturari, care-i auzise vorbind, fiindca stia ca Isus raspunsese bine Saducheilor, a venit la El, si L-a intrebat: Care este cea dintai dintre toate poruncile? Isus i-a raspuns: Cea dintai este aceasta: Asculta Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este un singur Domn; si: Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau, si cu toata puterea ta; iata porunca dintai. Iar a doua este urmatoarea: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Nu este alta porunca mai mare decat acestea. Carturarul I-a zis: Bine, Invatatorule. Adevarat ai zis ca Dumnezeu este unul singur, ca nu este altul afara de El, si ca a-L iubi cu toata inima, cu tot cugetul, cu tot sufletul, si cu toata puterea, si a iubi pe aproapele ca pe sine, este mai mult decat toate arderile de tot si decat toate jertfele. Isus a vazut ca a raspuns cu pricepere, si i-a zis: Tu nu esti departe de Imparatia lui Dumnezeu. Si nimeni nu indraznea sa-I mai puna intrebari. – Marcu 12.28-34
A CINCEA. Isus a spus El Insusi, ceva de genul ” Eu sunt din eternitate, Fiul lui Dumnezeu, desi ca om sunt nascut din David!”
Pe cand invata pe norod in Templu, Isus a zis: Cum zic carturarii ca Hristosul este fiul lui David? Insusi David, fiind insuflat de Duhul Sfant, a zis: Domnul a zis Domnului meu: Sezi la dreapta Mea, pana voi pune pe vrajmasii Tai sub picioarele Tale. Deci chiar David Il numeste Domn; atunci cum este El fiul lui? Si gloata cea mare Il asculta cu placere. In invatatura, pe care le-o dadea, Isus le zicea: Paziti-va de carturari, carora le place sa umble in haine lungi, si sa le faca lumea plecaciuni prin piete. Ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi, si dupa locurile dintai la ospete; casele vaduvelor le mananca, si fac rugaciuni lungi de ochii lumii. O mai mare osanda va veni peste ei. – Marcu 12.35-40
In incheiere sa privin la ccateva versete din Apocalipsa spuse de Domnul Isus apostolul Ioan aflat in exil pe insula Patmos:
Apoi mi-a zis: Sa nu pecetluiesti cuvintele prorociei din cartea aceasta. Caci vremea este aproape. Cine este nedrept, sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat, sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant, sa se sfinteasca si mai departe! Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui. Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, Inceputul si Sfarsitul. Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii, si sa intre pe porti in cetate! Afara sunt cainii, vrajitorii, curvarii, ucigasii, inchinatorii la idoli, si oricine iubeste minciuna si traieste in minciuna!– Apoc. 22.10-15
GLORIE LUI DUMNEZEU PRIN ISUS CRISTOS DOMNUL!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.