A CUI ESTE VINA?

Mai sunt oameni responsabili pentru acțiunile lor în zilele noastre? Dacă nu, pe cei mai mulți dintre noi nu ne deranjează să îi „ajutăm” pe ceilalți să afle ce au greșit și ce ar trebui să facă. De ce ne este atât de ușor să vedem greșelile altora, mai degrabă decât pe ale noastre, și să nu vedem greșelile celor pe care îi iubim sau pe care îi apreciem foarte mult? O veche zicală spune „dragostea este oarbă”. Se pare că dragostea pentru ceilalți și pentru noi înșine, precum și neprihănirea de sine ne poate face să ne comportăm în mod subiectiv.

Ce este „spiritul critic”? Este numai atitudinea critică față de ceilalți sau este critica izvorâtă din neprihănirea de sine? Se pare că nimeni nu poate fi totdeauna smerit cu adevărat, fără să ajungă vinovat de neprihănirea de sine. Aceasta este natura umană, firească. O altă zicală spune că atunci când arătăm cu degetul spre cineva, avem de fapt trei degete îndreptate înspre noi înșine. Oare de ce ni se pare normal să primim harul Lui Dumnezeu, dar nu considerăm totdeauna că și noi trebuie să oferim har altora? Ne-ar putea face cineva mai mult rău decât i-am făcut noi Lui Dumnezeu? Nu-mi pot imagina toate păcatele mele strânse la un loc și apoi adăugate suferinței Lui Isus. Și El m-a iertat înainte să-mi cer iertare pentru oricare dintre ele și chiar înainte să Îi predau Lui inima și viața mea.

Fiecare creștin născut din nou, trebuie să aleagă în mod constant dacă urmează îndemnurile naturii firești, condusă de păcat sau pe cele ale naturii duhovnicești, condusă de Duhul Sfânt. Doar atunci când duhul născut din nou stăpânește peste firea carnală, decăzută putem trăi corect, pe placul Lui Dumnezeu. Natură carnală este natura diavolului. Mulți oameni, inclusiv creștini, cred că încă suntem născuți după chipul perfect curat al Lui Dumnezeu. Nu cred că așa este. Cred că Adam și Eva au fost creați după chipul perfect al Lui Dumnezeu, dar când au ales să păcătuiască, natura lor bună și curată a murit și ei au preluat natura decăzută a dușmanului. Ca urmași ai lor, toți ne-am născut cu o natură decăzută. Când credem că Isus este Fiul Lui Dumnezeu și ne predăm Lui, ne pocăim și ne întoarcem de la căile noastre rele, devenim născuți din nou și Domnul ne aduce din întunericul păcatului, în lumina Sa minunată. Nu mai vrem să fim robi ai păcatului, ci fii ai dreptății și neprihănirii. Duhurile noastre devin născute din nou și primesc natura evlavioasă, dar încă trăim în trupuri cu natura decăzută.

Continue reading carmenpuscas.com

2 thoughts on “A CUI ESTE VINA?

  1. Pingback: A CUI ESTE VINA? | Ciprian I. Bârsan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.