Drumul sărutului și păcatul curviei

by Silviu Firulete

Tinerii care au trecut deja pragul adolescenței, și nu numai ei, au ȋnceput ȋntr-un fel de revoltă să ȋși construiască propriile reguli de trai, să impună unele lucruri părinților, și nu ȋn ultimul rând să extragă ceea ce le convine din Sfânta Scriptură. După cum și titlul articolului de față prezintă tema și subiectul, vom trece ȋn rândurile urmă toare să discutăm despre tinerii care acceptă unele compromisuri ȋn viața lor, și totodată urmările compromisului.

Ei bine, mai ȋntâi de toate cred că ar trebui să stabilimun anumit lucru și anume “Când ai voie, sau când e necesar ca o persoană să ȋnceapă o relație de prietenie cu o altă persoană? Cu toate că răspunsurile variază de la un om la altul, răspunsul meu este unul clar și concis. Consider că ai dreptul la o relație de prietenie doar atunci când ești conștient de obligațiile pe care ți le asumi ȋn momentul ȋnceperii relației, și totodată să ȋndeplinești ceea ce ne descrie Apostolul Pavel ȋn 1 Corinteni 13. 4-8:

4. Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
5. nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,
6. nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
7. acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.
8. Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.

De asemenea, la fel de important ca aceste obligații pe care trebuie să le respecți, o relație de prietenie trebuie ȋncepută doar cu scopul de a ȋntemeia o familie, căsătoria. Nu spun aici că daă ȋntr-o seară mergi cu cineva la restaurant, deja ai ȋnceput relația ta de prietenie cu persoana respectivă, aceasta reprezintă doar o etapă a cunoașterii reciproce.

Nu vrem să mergem mai departe și să discutăm despre tinerii de 15-16 ani care sunt aventurați ȋn relații, ci vrem să ne concentrăm asupra cuplurilor care deja sunt pe drumul căsătoriei.

Cu toate că mulți dintre voi veți spune că știți cum să vă dezvoltați propria relație de prietenie și să fiți fără păcat ȋnaintea lui Dumnezeu, totuși mulți se vor “bloca” la capitolul “sărut”. Sigur mulți cu care am vorbit mi-au spus: “Dar… știi, eu o iubesc foarte mult și nu pot să nu o sărut”. La răspunsul primit, voi da ȋnapoi un alt răspuns. Ȋn primul rând a iubi pe cineva nu se rezumă doar la alintare, sărut, vise prin al nouălea cer, și altele. “A iubi” ȋnseamnă mai mult decât a te dărui pe tine ȋnsuți persoanei dragi, a fi plin de bunătate, a nu fi necuviincios, nu cauți folosul tău, nu te mânii, ești gata să ierți ȋn orice clipă dacă ți-a greșit cu ceva … etc.

Ȋntotdeauna drumul până la primul sărut este mai lung decât drumul până la păcatul curviei. Odată ce ȋn viața ta ai acceptat sărutul, totuși tu fiind conștient că acest lucru nu e permis ȋnainte de căsătorie, nu e exclus ca să mai accepți ȋncă odată un compromis, de data aceasta păcatul curviei care este fatal. Dacă ȋnainte de căsătorie ai acceptat compromisul, nu ai fost capabil să ȋți respecți persoana de lângă tine, ce te va opri ca după căătorie să nu mai accepți alte compromisuri.

Multe cupluri dintre cele care au ajuns să intre ȋn compromisuri, au realizat păcatul comis și au suportat urmările  doar după ce s-au căsătorit. Alții ȋnsă nu au ajuns nici la căsătorie, iar din pricina păcatului comis au rupt chiar și logodna.

De fiecare dată când vei ȋncerca să ȋți sfințești viața și să trăiesti mai mult pentru Dumnezeu, nu uita că diavolul vine la tine să te amăgească. De ce pentru plăcerile de o clipă  să ȋți pătezi sufletul care până acum s-a păstrat curat?

Nu accepta compromisul. Decât să ai “bombe” ȋn  viaţa ta, mai bine așteaptă focul de articifii.

*

Pentru că autorul pare să pună accentul pe băieți, ca ei să ia bine seama, dar aici spun că îndeosebi să ia seama și tinerele de această dată, la ceea ce le spune apostolul Pavel tesalonicenilor:

3. Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie;
4. fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste,
5. nu în aprinderea poftei, ca Neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu. (1Tesaloniceni, 4:3-5)

Rețineți,  e adevărată zicerea “decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului“, căci veți avea mult de suferit / regretat, băiat sau fată, dar mai ales fetele, pentru că, așa cum spunea și Silviu Firulete, chiar tinerii căsătorindu-se, “neglijența” lor de dinainte va avea o mare greutate negativă (mult mai mare decât putem spune acum în câteva cuvinte), mai pe urmă, soții vor reproșa soțiilor într-un fel sau altul dezamăgirea lor și ușurătatea căderii fetelor în capcana întinsă de tineri, pofte și diavol!

Să nu uităm, totodată, de marea ofensă adusă Domnului nostru, pe de o parte, apoi, ce avem de prețuit în mod deosebit la partenera de viață (ca și la partenerul de viață)? Decât caracterul, principiile sănătoase,  atașamentul și dragostea ei/lui față de Dumnezeu, atitudinea sa morală, pe de altă parte, tocmai ceea ce trebuie să-i caracterizeze pe tinerii creștini.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.