De fapt, ce s’a întâmplat?

by A.W. Tozer

În ultima vreme, am crescut un soi de creștini iubitori de pace, blânzi, domoli și inofensivi de care lumii nu îi este teamă și pentru care are prea puțin respect. De pildă, suntem atenți ca niciodată să nu vorbim în public împotriva vreunui cult fals ca nu cumva să fim considerați intoleranți.  Ne este frică să vorbim împotriva păcatelor distructive ale civilizației modern ca nu cumva cineva să ne remarce ca fiind fanatici și înguști. Puțin câte puțin am fost împinși de pe pământul tare într-o țară a viselor religioase unde ni se îngăduie să zburăm fără a face vreun rău, ca rândunelele la apus, fără a spune ceva c ear putea provoca supărare fiilor acestei lumi.

Acest neo-creștinism, care pare să fie acum cel mai popular (și care, cu siguranță, este cel mai agresiv) este foarte atent să nu se opună păcatului. El își câștigă mulțimile amuzându-le și convertiții, ascunzându-le implicațiile depline ale mesajului creștin. Își face ptoiectele după metodele de propaganda zgomotoasă ale afacerilor americane.

Am putea foarte bine să-l parafrazăm pe Wordsworth și să strigăm: “Ilie, tu ar fi trebuit să trăiești acum; America are nevoie de tine.“ Avem nevoie disperată de câțiva oameni  ca Ilie care să îndrăznească să-i înfrunte pe păcătoșii nerușinați care se impugn în fiecare domeniu al vieților noastre. Păcatul, în proporțiile depline ale unei revoluții sau ale unei crime, a distrus civilizația noastră, în timp ce oamenii care merg la biserică s-au jucat asemenea copiilor în piață.

Ce s’a întâmplat cu spiritul creștinului american? Și-a pierdut aurul nostru strălucirea? Ne-am pierdut duhul de discernământ până într-acolo încât să nu-i mai recunoaștem pe cei ce ne iau în robie? Cât ne vom mai ascunde în peșteri, în timp ce Ahab și Izabela continuă să pângărească templul și să devasteze țara? Cu siguranță, trebuie să ne gândim serios la acest lucru și să ne rugăm pentru aceasta înainte de a fi prea târziu – dacă nu este deja prea târziu.


Din cartea Următorul capitol după ultimul de A.W. Tozer Capitolul 5 (Datoria de a spune nu)

Editura Perla Suferinței-2011 / Traducere:Larisa Mangalagiu  / Editor: Valentin Leonaș

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.