Daniel Branzei: ,,Mai marii mei“

Învățăm din pagini de carte, din principii, dar cel mai bine și mai ușor învățăm de la oameni.  Aceasta a fost și părerea apostolului Pavel:

,,Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!“ (Evrei 13:7)

Înțeleptul se uită ,,cu băgare de seamă“ cum zice marele apostol și … învață. El însuși s-a străduit să fie o pildă pentru mai tânărul Timotei și pentru ceilalți credincioși din biserici:

,,Tu, însă, ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea, 11 prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine …“ (2 Tim. 3:10-11).

,,Urmaţi-mă pe mine, fraţilor, şi uitaţi-vă bine la cei ce se poartă după pilda pe care o aveţi în noi. … Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi“ (Filipeni 3:17; 4:9)

Puncte de reper în traziția mea în America

Am datoria să-mi exprim recunoștința pentru oamenii pe care mi i-a dăruit Dumnezeu ca repere de credință în tranziția mea personală. Ei m-au ajutat să rămân ,,lângă Domnul“ și să cresc în abilitățile slujirii creștine.

John MacArthur

Contactul cu fratele Pit și cu teologia din America m-au făcut să-mi dau seama ce multe lucruri nu știu, n-am învățat. Vizita la un magazin cu literatură creștină (Bible bookstore) mă atrăgea și mă tulbura totodată. Trebuia să țin tot timpul mâinile în buzunar, altfel aș fi cheltuit până la ultimul bănuț pe cărți.

Dumnezeu a avut însă și pentru aceasta un plan …

În urma unei vizite la biserica ,,Grace Community Church“ din Panorama City, o suburbie a Los Angelesului, m-a sunat fratele Iosif Țon cu o propunere foarte tentantă. Sigur, dânsul era încă supărat că am refuzat să mă încadrez la Societatea Misionară din Wheaton, dar, cumva, providența a făcut să mă încadrez iar în planurile lui:

,,Daniel, cred că ți-am găsit un loc unde să-ți continui studiile. John MacArthur mi-a cerut să-i găsesc pe cineva destul de matur ca să înțeleagă sistemul aplicat de ei în biserică, dar și suficient de tânăr ca să se lase învățat de alții. Eu m-am gândit la toți cei pe care-i cunosc în Los Angeles și m-am oprit la tine. Ce zici? Sistemul lor cu pluralitate de presbiteri nu este doar biblic, ci și foarte potrivit pentru viața de sub persecuție din România. În sistemul piramidal, Departamentul Cultelor îl are la mână pe păstorul care funcționează doar cu ,,carnet“, cu autorizație. Într-un sistem pluralist, Departamentului îi va fi imposibil să-i aibă la mână pe toți.“

,,Calule, mănânci ovăz?“ Cam așa am primit eu întrebarea lui. Prețul școlii a fost să scriu în final o carte în care să pun în contextul românesc tot ce am învățat la ,,Logos Bible Institute“, care funcționa pe lângă biserica lor. Așa a apărut ,,Biserica locală“ care s-a răspândit apoi cu mult succes în România.

JohnMacArthur.jpgÎn peisajul creștin american, John MacArthur funcționează ca un punct de referință, fiind cert cel mai bun învățător de Biblie din America. M-au primit excepțional! John m-a întrabat dacă am cărți de studiu și eu m-am scuzat că am ajuns doar de curând în America. ,,Ia-l, i-a zis unui asistent, și du-l la librărie. Dă-i tot ceea ce știi tu că îi trebuie unuia care va începe să studieze la Institut“. M-am văzut astfel proprietarul unei întregi biblioteci, care valora cât nu puteam eu plăti în vreo zece ani de zile. Pe deasupra, fratele Iosif mi-a dat toate cărțile publicate până atunci de John MacArthur, cam două rafturi pline de bibliotecă.

În fiecare zi de Marți, de la 7:30 la 8:30 dimineața, m-au invitat să particip la ora de studiu și meditație a presbiterilor. Erau cam 43, iar biserica mai avea încă 280 de diaconi, la o membralitate care trecea ușor peste cinci mii de persoane. Doi ani am studiat cu uni din cei mai buni profesori de teologie. Mi-a folosit enorm. L-am cunoscut însă dincolo de aceștia pe MacArthur. John era atunci și mai este și astăzi un om excepțional. Am să vă dau doar trei exemple:

M-a dat pe mâna lui Tom Brown, un presbiter care-și pregătea și el studiile de doctorat. Tom a devenit mentorul meu. El m-a trimis pe rând la ceilalți presbiteri ca să învăț ceea ce făceau fiecare în sectorul lor de activitate. Prin Tom, John m-a învățat să gândesc strategic.

Continue reading AICI

https://rascruci.wordpress.com/14-mai-marii-mei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.