WILLIAM BRANHAM – Tatăl carismatismului contemporan American

EGIPT, locul primelor minuni false 

by Paul Dan

(Pe parcursul acestei postări numele lui William Branham va fi prescurtat cu WB)

In primăvara anului 1946, WB zicea ca a inceput lucrarea lui de vindecare ca urmare a comisionării lui de către un spirit. El spunea că era in curte, și deodată a auzit un vânt puternic in arțarul de lângă casă, iar zgomotul era așa de mare încât soția a ieșit speriată din casă. El a spus ca trebuie sa plece, si ca nu stia daca se va mai reintoarce. Unde a fugit WB? S-a dus intr- o pestera secreta pe care o cunostea din copilarie. Acolo a avut experiente oculte, intalnindu-se, zice el, cu o persoana misterioasa, destul de mare la statura care era imbracat in alb. I s-a spus că va vindeca orice boală dacă va fi sincer si îi va face pe oameni să creadă în el, adica în WB (“What Hearest Thou, Elijah?” April 12, 1959; A man sent by God). Intr-o peșteră a fost si Mahomed. Intâlniri cu ingeri/demoni a avut si fondatorul Mormonismului. Un lucru este sigur, împuternicirea satanică a lui WB a fost unică in istoria bisericii.  Nimeni nu a făcut minunii false mai mari ca el. Vom vedea pe parcurs de ce a fost așa.

Intrebare: Ce este o minune falsă? Răspuns: O minune falsă este interventia supranaturala a celui rău prin care imită minuni făcute de Dumnezeu, dar cu anumite limitări. Asa cum s-a documentat, o parte din cei care au fost vindecați de vrajitori-doctori/vraci, mai târziu, unii dintre ei au rămas in conecție cu lumea ocultă, alții au rămas in necredință, alții s-au îmbolnăvit din nou, iar alții au murit.  Și printre cei vindecați de WB s-au întâmplat lucrurile de care vorbim.

Domnul a zis lui Moise şi lui Aaron,,Dacă vă va vorbi Faraon, şi vă va zice: ,Faceţi o minune!` să zici lui Aaron: ,Ia-ţi toiagul, şi aruncă -l înaintea lui Faraon. Şi toiagul se va preface într’un şarpe.“ Moise şi Aaron s’au dus la Faraon, şi au făcut cum poruncise Domnul. Aaron şi -a aruncat toiagul înaintea lui Faraon şi înaintea slujitorilor lui; şi toiagul s’a prefăcut într-un şarpe. Dar Faraon a chemat pe nişte înţelepţi şi pe nişte vrăjitori, şi vrăjitorii Egiptului au făcut şi ei la fel prin vrăjitoriile lor.Toţi şi-au aruncat toiegele, şi s’au prefăcut în şerpi. Dar toiagul lui Aaron a înghiţit toiegele lor. (Exod 7:8-12)

Egipt este locul unde poporul lui Dumnezeu este martor la minuni pe care Satana le face prin vrajitorii lui faraon, cu scopul de a deturna pe Moise si poporul Israel din drumul lor spre libertate. Deasemenea, intentia celui rau era de a confuziona pe Evrei cu privire la cine este adevaratul Dumnezeu. Exact la fel a fost si lucrarea lui WB. El a inceput cu minuni, in timp ce progresiv promova doctrine aberante si eretice cu scopul de a deraia miscarea evanghelica americana de la doctrinele corecte ale Scripturii si de a infiltra ocultul in lucrarea lui Dumnezeu. In mod constant el cerea celor vindecati cat si audientei sa il recunoasca ca un profet unic al zilelor din urma. Vom vedea in capitolul urmator cum unii lideri, apartinand denominatiei Asemblies of God/Adunarile lui Dumnezeu (si nu numai), care erau contemporani cu WB, au trecut cu vederea doctrina Trinitati cat si alte doctrine esentiale ale crestinismului de dragul minunilor false ale lui WB.

Dar lucrurile nu se opresc aici cu privire la minunile false. Asa cum vrajitorii Egiptului au facut minuni false spre ai confuziona pe evrei cu privire la adevaratul Dumnezeu, la fel va fi si in viitor cand profeti mincinosi, cat si proorocul mincinos a lui Anticrist vor face minuni false evreiilor care umbla dupa minuni, cum spune Pavel. Scopul acestor minuni false va fi, ca o mare parte din evrei, cat si din majoritatea natiunilor sa accepte pe Anticrist ca mesia a lor. Si vor reusi.  Şi atunci se va arăta acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale, şi -l va prăpădi cu arătarea venirii Sale. Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne şi puteri mincinoase, şi cu toate amăgirile nelegiuirii pentru ceice sînt pe calea pierzării, pentrucă n’au primit dragostea adevărului ca să fie mîntuiţi. Din această pricină, Dumnezeu le trimete o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună: pentruca toţi cei ce n’au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osîndiţi. (2 Tesaloniceni 2:8-12 )

Istoria lui William Branham investigată de profesorul Douglas Weaver cât si de Kurt Koch o autoritate in materie de ocultism

La faza aceasta a analizarii lui WB, este important sa vedem cateva lucruri semnalate de Douglas Weaver, profesor de religie la universitatea Baylor. Profesorul Weaver si-a scris teza de doctorat luand ca si caz de studiu viata si lucrarea lui WB. Teza lui a devenit o carte care se numeste The Healer Prophet (Profetul Vindecator). Se pune intrebarea: de ce a luat Weaver ca subiect activitatea lui WB? Deoarece WB este intr-un fel, tatal carismatismului contemporan American. Iata cateva lucruri definitorii descrise de Weaver in lucrarea lui, care sunt confirmate si de alte multe surse credibile. Am sa le pun sub o forma de idei principale.

 • WB spunea ca doar el este profet in generatia lui si ca era insotit de doua semne ale “darului” lui: (1) Mana stanga i se umfla si tremura cand persoana ce trebuia vindecata avea o boala infectioasa.  (2) El stia totul despre identitatea si viata personala a celor care veneau pentru vindecare, fara ca cineva sa-i fi dat informatii in prealabil.
 • WB, pe langa rangul de vindecator, era considerat si un profet la statura celor din Vechiul Testament (p. 79).
 • WB avea transe in care calatorea zeci de ani in timp, vazand ce au facut acele persoana carora el le spunea trecutul (p. 79).
 • WB omitea sa spuna ca era ghidat de un inger (demon), dar alte ori spunea ca ingerul care il insotea facea vindecarile (p. 81).
 • Persoanele vindecate trebuia sa afirme ca el are darul vindecarilor, ca este profet, ca ei trebuie sa creada in Isus si in WB; audienta era amenintata ca daca cineva il va contesta pe el ca profet, Dumnezeu il va omori; WB predica oamenilor ca iertarea pacatelor implica totdeauna si vindecarea trupului, ca toti oamenii trebuie vindecati, iar bolile sunt cauzate de prezenta demonica, si autorul imbonlavirilor este Satana (p. 84,85,86).
 • Cei care au analizat critic lucrarea lui WB l-au acuzat de telepatie mintala, ghicitorie, spiritism, si ca el era ghidat de un inger ocult; chiar sustinatori ai vindecarilor miraculoase se gandeau ca WB era un spiritist (p. 87,88).
 • Cand WB facea vindecari, transele in care cadea il epuizau atat de mult ca fiul sau trebuia sa-l care in brate de pe scena. El redevenea constient in doua, trei ore. WB spunea ca prezenta ingerului pe scena in timpul vindecarilor il infricosa atat de tare in cat pierdea orice vlaga (p. 88).

Evaluare: Din cercetarile minutioase facute de profesorul Weaver, rezulta ca WB a fost un vrajitor deosebit de puternic cu multiple directii de actiune. De fapt asa cum se va vedea in ultimul articol, WB a fost un prototip al proorocului mincinos a lui Anticrist. In mod constant manipula audienta pentru a spune ca el era profetul Ilie din Maleahi 4: 6 pregatind a doua venire a lui Cristos (de fapt a lui Anticrist). Propaga o teologie falsa afirmand ca toti oamenii trebuie vindecati si ca pacatul, demonii, si Satana sunt autorii tuturor imbonlavirilor. Transele care il epuizau erau de fapt episoade de posesiune demonica. Este demn de mentionat ca Iosif Ton, cand a devent carismatic, a propagat o erezie similara cu WB ca bolile sunt originate de posesiune demonica si de cel rau, si ca bonlavii trebuie exorcizati ca sa fie vindecati.

O alta personalitate care trebuie citata in aceasta investigatie este Kurt Kock, Ph.D, credincios german care a scris una din cele mai reusite carti in ce priveste ocultismul din perspectiva crestina. Lucrarea lui se numeste Occult ABC: Exposing Occult Practices and Ideologies. O recomand tuturor cititorilor. Kurt Koch a fost martor ocular cand, in Germania, WB a venit sa faca vindecari. In timp ce WB se pregatea sa vindece cu puteri oculte, Kurt Koch era in sala impreuna cu mai multi credinciosi si s-au rugat ca daca WB era de la Dumnezeu, el sa fie o binecuvantare pentru toti, iar daca este de la cel rau, sa fie oprit. WB a marturisit ca nu putea sa faca vindecari in acel moment, deoarece erau puteri contrare la lucru.

Ereziile si lucrarea blasfemiatorului William Branham

In continuare vom trece in revista o serie de aspecte din ideologia si lucrarea lui WB pentru a avea o imagine cat mai completa asupra acestui personaj lugubru.

 • Ocultul Franklin Hall la influentat pe WB prin doua carti: “Puterea atomică a lui Dumnezeu prin post si rugăciune” si “Reîntoarcerea imortalității”. Branham a fost de asemeni interesat in astrologie si piramidologie. Avea relatii bune cu loja masonica si cuvinte de apreciere pentru ei.
 • In Iunie 1933, WB organizeaza un eveniment in vechea lojă masonica pe strada Meggs, in localitatea Jeffersonville. Aici el primeste șapte viziuni printre care profetia că sfârsitul lumii va fi in 1977. Bineînteles ca a fost o profetie falsă ca a iehovistului mason Charles Taze Russell. Nu este la intâmplare ca WB si C.T. Russell au ca pietre de mormânt o piramidă.
 • In două ipostaze, atât astrologi cât si ghicitoare prezente la expunerile lui WB, au spus acestuia că el este născut sub un semn astrologic si că are un dar special.
 • WB afirma că, Cuvantul lui Dumnezeu se gaseste in egala masura in Zodiac, in Piramide, si in Scriptură.
 • WB blasfemiază punându-se in locul lui Cristos in cartea Apocalipsa. Am sa-l citez. “…in timpul acela am văzut sapte ingeri intr-o formă de piramidă care au venit repede in jos si m-au luat. Si am fost adus in partea de est să rup cele șapte peceti/sigilii ale lui Dumnezeu (Comisioned by seven mighty angels, 1963).
 • Cine este vredic să rupă cele sapte peceti din cartea Apocalipsa? Blasfemiatorul WB? Nu! Doar Cristos!
  “Apoi am văzut în mîna dreaptă a Celui ce şedea pe scaunul de domnie o carte, scrisă pe dinlăuntru şi pe dinafară, pecetluită cu şapte peceţi. Şi am văzut un înger puternic, care striga cu glas tare: ,,Cine este vrednic să deschidă cartea şi să -i rupă peceţile?“ Şi nu se găsea nimeni nici în cer, nici pe pămînt, nici supt pămînt, care să poată deschide cartea, nici să se uite în ea. Şi am plîns mult, pentrucă nimeni nu fusese găsit vrednic să deschidă cartea şi să se uite în ea.Şi unul din bătrîni mi -a zis: ,,Nu plînge: Iată că Leul din seminţia lui Iuda, Rădăcina lui David, a biruit ca să deschidă cartea, şi cele şapte peceţi ale ei”. (Apocalipsa 5:1-5)
 • Alte blasfemii si erezii ale lui WB: a afirmat ca doctrina Trinitatii este de la diavolul, Dumnezeu a avut trup din totdeauna (The mighty God unveiled before us, p. 20) prin aceasta negand eternalitatea lui Dumnezeu. A negat ca Cristos a fost Fiul lui Dumnezeu si ca a fost evreu, mai tarziu a spus ca Dumnezeu a avut trei fii (Fiul lui Dumnezeu, Fiul Omului, Fiul lui David), a negat iadul. A zis ca Duhul Sfant a fost un gand manifestat- prin aceasta negand persoana Duhului Sfant, A spus ca pacatul Evei a fost o relatie sexuala cu diavolul din care a rezultat Cain, numit de el “samanta diavolului”.
 • WB a abordat o falsă umilință, dar pretențiile lui au fost divine. Lui i se potriveste descrierea data de cartea Apocalipsa profetului mincinos care va lucra cu Anticrist. Acesta se va prezenta ca un miel, dar va vorbi ca o fiară. La fel a fost si WB, comportandu-se umil dar fiind plin de blasfemii si experiente oculte. “Apoi am văzut ridicîndu-se din pămînt o altă fiară, care avea două coarne ca ale unui miel, şi vorbea ca un balaur”. (Apocalipsa 13:11)
 • WB a fost intrebat de Kurt Koch daca el face vindecari prin Duhul Sfant, iar acesta a negat spunând ca ingerul care îl insoțeste face vindecări prin el.
 • Doua persoane de incredere Aflred Pohl si David W. Cloud, relatează cum WB, in timp ce se pregatea sa faca vindecari, a spus persoanei de la dreapta lui pe scena sa nu stea acolo, ca in dreapta lui stă ingerul lui WB prin care face vindecari. El l-a descris pe inger ca un om bine făcut, cu păr negru si brațe incrucișate. Acest inger/demon il insotea pe WB zi si noapte. Autorul Kurt Koch marturiseste ca WB a intâlnit un pastor implicat in spiritism si magie, si spontan WB i-a spus pastorului spiritist: “Tu arăți exact ca ingerul care imi apare în fiecare zi”.
 • WB a deturnat invățătura despre răpire folosind argumentatia cunoscutului predicator C. Larkin, amenințând ca doar cei care primesc invatatura lui WB vor fi răpiți, iar ceilalți vor primi semnul fiarei. Asemenea bazaconii sunt specifice Adventistilor, Iehovistilor, Mormonilor, si la tot felul de secte. Desigur, fiecare sectă are modul ei particular in doctrina si manipulare.
 • WB chema pe crestini sa paraseasca bisericile lor si sa asculte invățătura lui care “îi va feri de semnul fiarei”.
 • WB este cel care a pus accentul pe vindecare prin punerea mâinilor si scoaterea demonilor. Tot el a venit si cu conceptul de “Cuvinte de Descoperire”.
 • WB afirma ca femeia este cea mai josnica ființă de pe pământ si cauza oracărui păcat intre oameni (The spoken word, vol. 3 nr. 12, 13, 14, p. 81-82).
 • WB a jucat un rol esential al lansarea falsei treziri din Canada in 1948, numită “Ploaia Târzie”. Miscarea carismatica contemporana isi are o parte din inspiratie si resurse in el.
 • Mari manipulatori de mase, carismatici arsi cu fierul rosu in cugetul lor, ca de exemplu Oral Roberts, Kenneth Hagin, Kenneth Copland, Benny Hinn, Todd Bentley, Ted Haggard si Chris Oyakilome, incearca sa-l emuleze pe WB.
 • WB a pretins ca el restaureaza credinta biblica originala si ca el pregateste revenirea lui Cristos prin ruperea celor sapte peceti Apocaliptice. In realitate el a fost un prototip al profetului lui Anticrist.
 • Gordon Lindsey un lider din denominatia Assemblies of God, contemporan cu WB a fost mare suporter a acestuia si chiar a scris o carte in aprecierea lui numita “Un om trimes de Dumnezeu”. Ce orbire! WB era trimes de Diavolul.

Bibliografie

Weaver Douglas, The healer prophet, Mercer University Press, Macon, Ga, 2000

Kurt Koch, Occult ABC-Exposing Occult Practices and Ideologies, Kregel Publications, Grand Rapids, MI, 1986

http://www.thebereancall.org/

http://www.letusreason.org/

http://www.apologeticsindex.org/

http://www.watchman.org/profiles/william-branhambranhamism/

_________________

Sursa: https://ioan8.wordpress.com/2012/10/26/william-branham-ocultism-si-false-minuni-continuare-la-articolul-precedent/

Foto – Moise ţinând Tablele Legii, pictură de Rembrandt

____________________
Citiți și AICI   

Intreabă-mă despre branhamism

Norul buclucas si lamuriri

____________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.