Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii

  DAR DUMNEZEU A ALES  lucrurile nebune ale lumii, ca sã facã de rusine pe cele întelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca sã facã de rusine pe cele tari. (1 Corinthians 1:27)

Iată un mod al lui Dumnezeu de a alege, un mod cu totul diferit de al omului. Fie chiar și în Biserici, în Adunarile Lui, lucrurile stau cu totul diferit de cum alege El.

 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii. Sigur că nu este vorba de lucruri materiale. Cuvântul face referire la cei aleși de Dumnezeu spre mântuire. Unii copii ai lui Dumnezeu pot trece drept nebuni în ochii lumii. Dar asta nu l-a împiedicat pe Dumnezeu să-i aleagă. Apoi Cuvântul spune că a ales și lucrurile slabe ale lumii. Din nou, nici aceste lucruri slabe nu fac obiectul discuției la nivel material.

Un credincios  poate fi slab, timid, neavând în structura lui acea îndrăzneală pe care o au unii sau fii veacului acestuia, ca să  folosesc un termen biblic în exprimare. Când Domnul Hristos i-a ieșit în drum lui Saul din Tars, pe drumul Damascului, l-a trimis la acesta pe Anania, un credincios plin de teamă pentru că știa despre Saul ce prăpăd  făcea printre creștini. Cu aceste lucruri slabe, nebune, Domnul Hristos zidește Biserica Lui vie. Și ca să fiu mai explicit în ceea ce spun, dau cuvintele apostolului Pavel:   Noi suntem nebuni pentru Hristos: voi, întelepți în Hristos! Noi, slabi: voi, tari! Voi, puși în cinste: noi, dispretuiți! (1 Corinthians 4:10).

Erau printre ei oameni firești, lumești care se credeau așa cum îi descrie Pavel. Iată deci cum apar cei credincioși în ochii lumi, lipsiți de “calitățile acestei lumi”, dar Apostolului nu-i era rușine că lumea spune aceste cuvinte despre el și cei ce erau ai Domnului Hristos. Dar de ce le-a ales Dumnezeu pe aceste lucruri ( credincioși)? Cuvântul în continuare ne arată de ce: ca să facă de rușine pe cele tari. Tari se cred cei din lume. Dar când Dumnezeu aduce peste ei evenimente pe care ei nu le pot controla și  stăpânii, ei nu mai sunt tari. Ei sunt mai slabi ca cei credincioși care au o nădejde și un refugiu în Dumnezeu. Aceștia tari ai lumii, în astfel de situații sunt cei mai vulnerabili. Și uite asșa îi face Dumnezeu de rușine înaintea Lui, pe toți aceștia care se cred tari, ei  sunt nimeni și nimic în fața Sa.

28.  Și Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt

Apoi o altă categorie care este adusa in atentie sunt lucrurile josnice ale lumii, Da, asa sunt socotiti cei credinciosi de lume. Pot părea credincioșii josnici sau ignoranți, că nu fac ce fac ei, că nu se comportă ca cei din lume. Dar sunt prea iubiți de Dumnezeu care i-a ales. Celor ce sunt ai Domnului Hritos, nu le pasa ca lumea îi desconsidera, ca îi socoteste nimic in socetatea care traiesc. Dar am văzut și așa ziși credincioși care dădeau din coate, urmăreau pe orice cale să iasă în evidență, să se afișeze în primele rânduri ale societății. Pot să fiu contrazis de unii sau de alții. Dar alergarea celui răscumpărat are ca țintă și  final cerul. Așa că viața aceasta e vremelnică și cel răscumpărat are cu ce să se ocupe. Dumnezeu îi dă de lucru pentru El, pentru Împărăția cerului. Și ca să vedem motivul de ce a ales Dumnezeu astfel de lucruri (oameni) dau mai jos versetul care ne dă explicația cuvenită.

29.  pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.

Cuvântul a cuprins acesta meteahna as numio a finite umane. Lauda de sine Prin natura noastră ca oamenii avem tendința să ne lăudăm față de semenii noștri; fie că sunt lucruri pământești pe care le facem. Dar ce e mai grav e că suntem și în lucrurile spirituale la fel ca și în cele pământești. Să le las pe cele pământești, și să spun de cele spirituale. Sunt unii care cred despre ei că fac cine stie ce lucrare pentru Dumnezeu, si ca altii nu ar putea sa o faca in maniera pe care chipurile o fac ei. Sigur ca aceasta lauda este indirect trimisa lui Dumnezeu. Cam in felul acesta,”vezi Doamne, ce pot face eu pentru lucrarea Ta?” O astfel de atitudine nu-I place lui Dumnezeu, nu e primită de El.

Apoi, Dumnezeu nu binecuvintează o astfel de lucrare care izvorăște din lauda de sine. Dumnezeu vrea și se folosește de aceste lucruri (frați și surori) pe care  i-a ales dintre cei slabi, neputincioși și de nimic. De ce? Pentru ca nimeni să nu aibă o  gură cu care să se laude. Pavel într-o imprejurare spune aceste cuvinte  ”ce lucru am pe care să nu-l fi primit?” . El era constient că Dumnezeu îl folosește cu ce îi dă El. O, dacă am avea mai multă nimicnicie în noi inșine, ce bine ne ar sta înaintea lui Dumnezeu dar și înaintea oamenilor!

John Balarie

Los Angeles, California

____________________________________________________

s u r s a

____________________________________________________

Cîntarea  TE CHEAMĂ DOMNUL, VINO LA EL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.