Înțelegi ce înseamnă că trupul tău e templul Duhului Sfânt?

  Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfînt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit dela Dumnezeu? Şi că voi nu sînteţi ai voştri?

1 Corinteni, 6:19

by John Fischer, Los Angehels

Am avut o discuție cu doi credincioși în diferite împrejurări. Prima dintre ele a fost cu un credincios mai în vârstă iar a doua, recentă, a fost cu unul tânăr care m-a impresionat plăcut. Acest tânăr a reținut ceea ce scrie în acest verset.  Normal, te aștepți ca cel în vârstă să acumuleze pe parcursul vieții mult mai multă experiență de viață la modul literal dar și la cel spiritual. Nu numai în viața aceasta trecatoare ci și la  viața nouă din Dumnezeu.

Viața la care doresc să mă opresc și să aduc înaintea noastră câteva gânduri. Sigur, gânduri în armonie cu Cuvântul lui Dumnezeu. Discuția era pe marginea acestui verset pe care apostolul Pavel îl aduce înaintea credinciosilor din Corint și negreșit și în fața  noastră. Fratele în vârstă mi-a adus în atenție pe o soră care l-a primit înapoi pe soțul ei după ce el  plecase și trăise o perioadă în preacurvie. Acesta susținea că e credincios. Câtă orbire, să poți să te amăgesti singur, că ești pe calea îngusta și că astepți să treci prin poarta strâmtă care duce la viață! (Matei 7:14).

In discutia mea cu fratele în varsta, am ajuns într-un fel la neînțelegere de cum ne relateaza Sfântul Cuânt cu privire la păcatul preacurviei. L-am întrebat dacă cel în cauză a fost născut din nou. Acest păcat înfăptuit în trup, Cuvântul ne arată că e împotriva Trupului Domnului Hristos. Cei născuti din nou sunt mădulare care aparțin Domnului Hristos. Asta numai  dacă faci parte ca mădular al Lui. Am primit un răspuns stupefiant de la fratele respectiv. Dânsul a spus ca orice păcat e păcat. Am adus în atenție acest verset din care așa cum am spus doresc sa scot în evidenț câteva gaânduri folositoare pentru noi toți. Vom vedea că Pavel, călăuzit de Duhul Sfant, face lumină în privința aceasta, anume: Orice păcat este păcat dar, cel făcut în trup este unul care afectează Trupul Domnului Hristos. De ce? Pentru că cel născut din nou este mădular al trupului lui Hristos așa cum am menționat.  Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfînt? Aș îndrăzni să spun că, atunci când a fost săvârșit acest păcat, el  este săvârsit împotriva Templui Duhului Sfânt, Unde locuiește Însuși Domnul Hristos.

Apoi, Pavel aduce în atentie 2 Corinteni 13:5 –  Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. Pe voi înşivă cercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sînteţi lepădaţi.

Cu altă ocazie am spus câte ceva din expresia pe care o găsim în acest verset, la urmă, în cuvintul  lepădați. Iată cum citim în Engleză: unless, of course, you fail the test? Cu alte cuvinte, v-ați testat și ați căzut la test. Domnul Hristos ne lasă să știm ce lucrare va face Duhul Sfant numit și Duhul Adevarului – Ioan 15;26 si 16;13.

Ca trupul cuiva să fie Templu, trebuie să fie născut din nou și Dumnezeu să pună acolo Duhul Său cel Sfânt. Cum aș îndrăzni eu să pângaăresc acest templu care nu-mi mai aparține mie, ci lui Dumnezeu?

Cât de specific scrie în Cuvânt despre acest Duh Sfânt, că adică: care locuieşte în voi.  Un Copil al lui Dumnezeu nu poate fi inconstient de acest adevăr. Cu alte cuvinte, nu va trata nici-o dată cu ușurătate acest aspect al vieții de legătură cu Domnul Hristos. Fratele în vârstă nu făcea nici-o diferență. Cu toate că Cuvântul este destul de clar în privința aceasta.

Dacă citim cu atenție de la versetul 12 si până la 20 inclusiv (1 Corinteni, 6:12-20), vom vedea cum stau lucrurile în privința aceasta. Am mai scris cu altă ocazie câte ceva din acest loc. Dar pentru că am avut recent o discuție cu acest tânăr care e profesor și care mi-a adus înainte o situație din clasa lui cu elevii cărora le preda. Unii din elevi l-au invitat să servească ceva din ceea ce ei au adus. Tânărul credincios le-a dat un răspuns biblic care mi-a atras imediat atenția. Tânărul a considerat că nu poate lua. Și le-a dat o explicație elevilor ca să nu rămână confuzi. Ei l-au întrebat de ce nu poate lua. Atunci el a venit cu acest citat din Cuvânt: Trupul meu este templu (Duhului Sfânt). Nu știu cât vor fi înțeles acei elevi. Asum că  se vor fi dus acasă și le vor fi spus părinților întâmplarea petrecută cu Profesorul lor. Personal am fost foarte mișcat de înțelepciunea dată de Dumnezeu acestui tânăr credincios. Până la acest caz nu am auzit pe niciunul care să spună că trupul lui e templu. Cu toate că sunt unii care spun că ei vestesc Cuvântul și au o vârstă destul de înaintată. De la ei nu am auzit ceea ce am auzit de la acest tânăr.

Acela care și-a părăsit soția, era el conștient că trupul lui e Templu? Dacă trupul îi era templu nu ajungea in aceasta situatie. Intorcându-mă la fratele în vârstă mi-am zis: Iată ce înseamna ca să citesti și să NU aplici în viață ceea ce Cuvântul ne învață. Sau să treci peste ceea ce citești fără să plătești atențieInca odata am probat versetul din Scriptura care spune că:  Nu vârsta si perii albi aduc înțelepciunea.

Iata cum citim In Iov, 32:  6 –  “Şi Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, a luat cuvîntul, şi a zis: „Eu sînt tînăr, şi voi sînteţi bătrîni:de aceea m-am temut,şi m-am ferit să vă arăt gîndul meu. 7. Eu îmi ziceam: «Să vorbească bătrîneţa, marele număr de ani să înveţe pe alţii înţelepciunea.» 8. Dar, de fapt, în om, duhul,suflarea Celui Atotputernic, dă priceperea. 9. Nu vîrsta aduce înţelepciunea,nu bătrîneţa te face în stare să judeci.” Am dat acest loc din Iov, ca referință.

As îndrăzni să spun că aprofundarea Cuvântului îți aduce multă înțelepciune.  Poți bate drumurile la Adunare, la Biserică,  oricum am numi-o  si orcine am fi, de ani de zile. Dar să nu se vadă în noi nici-o crestere spirituală. Iată-l pe acest tânăr Elihu că le da o lecție celor bătrâni. Nu numai celor de atunci ci și celor din zilele noastre. Sunt convins că celor bătrâni nu le convin aceste cuvinte. Dar este o realitate pe care Cuvântul o arată si încă o scoate în evidență. Tanarul profesor m-a făcut să-mi  amintesc de acest Tânăr Elihu din Cartea Iov.

In continuare versetul ne arată că cei născuti din nou au primit acest Duh Sfant de la Dumnezeu. Dar nu înainte de a face trupul un templu sfânt şi pe care …  L-aţi primit de la Dumnezeu? Cu alte cuvinte, Dumnezeu nu se folaseste de un vas murdar (vas cum îl numeste ap. Pavel).

Intâi îl curățește (naște din nou),  pune o nouă structură sufletească și apoi pune Duhul Lui cel sfânt. Să nu care cumva sa creadă cineva că avem de-a face cu un Dumnezeu care toloerează păcatul acesta în trup. Este afectat Însuși Fiul Său  prea iubit.

Sau, sa traim cu impresia ca, oricum Dumnezeu e dragoste. Asadar, daca am primit acest Duh Sfant, apartinem Celui care ni-la dat.  Şi că voi nu sînteţi ai  voştri?  Iata deci, că cel care a fost născut de Dumnezeu nu mai apartine lui Insusi. Ioan 1:13. Nascut din Dumnezeu.

In adunari spuneam cu alta ocazie ca sunt si altii, care au fost nascuti din firea lor, apoi,o alta nastere,din sânge, si înca una, din voia vreunui om.

Deaceia sunt situatii pe care le creeaza aceștia nenăscuți de Dumnezeu. La acestia din cele trei nasteri, viata nu le este coordonată de Duhul lui Dumnezeu. De ce? Pentru ca nu îl au pe El. Te poți numi creștin, denumire care este dată de oameni,  vezi crestinii din Bereia Fapte 11:26, dar nu Copil al Lui Dumnezeu. Prin nasterea din nou, Dumnezeu pune un nou caracter în cel nascut din nou, dumnezeiesc. Am ținut să împărtășesc cu Frații și Surorile mele scumpe, de pretutindeni, aceste gânduri care ne arată gravitatea păcatului săvârșit în trup. Poate unii tratează precum fratele în vârstă,  că păcatul e păcat oricare ar fi el. Cuvântul este clar în privința aceasta. Noi ne putem da cu părerea dar, ultimul cuvânt Îl are Dumnezeu. Glorie Lui. Amin!

John Balarie

Los Angeles, California!

s u r s a

________________________________________

6 thoughts on “Înțelegi ce înseamnă că trupul tău e templul Duhului Sfânt?

 1. Dan

  Cauta sa fi evlavios! Este poate invatatura pe care Levi, de ar fi platit tribut, sa se axeze…! N-ar mai fi ratacit…

  stim ca in lume, un idol este tot una cu nimic. Deci, cât despre mâncarea lucrurilor jertfite idolilor, Ştim că Dumnezeu a vorbit lui Moise si prooroci poporului lui Israel, asadar “STIM” – spuneau ei si farisei si saduchei si invatatori ai Legii, Si au osandit!!!
  Si Oare sa continuam si sa osandim si noi, Neamurile care am auzit si stim si noi acum, noi care odinioara traiam in intuneric morti in pacatele noastre TRAIAM, urandu-ne unii pe alti ca-s vrednici de urat? Pentru ca stim si Ştim, în adevăr, că judecata lui Dumnezeu împotriva celor ce săvârşesc astfel de lucruri este potrivită cu adevărul.
  Romani 3:19 sI Ştim însă, că tot ce spune Legea, spune celor ce sunt sub Lege, pentru ca orice gură să fie astupată şi toată lumea să fie găsită vinovată înaintea lui Dumnezeu. Tu care osandesti pe altul, PE TINE INSUTI te osandesti, caci faci aceleasi lucruri, iar daca nu si esti “drept si sfant” calci porunca “sa nu ucizi” prin faptul ca ai osandit pe aproapele tau !
  Dar stim lucrurile acestea, si totusi le savarsim, si judecam… reiese din reflectia gandirii noastre:- “Dar noi ştim de unde este omul acesta”,
  Insă am un cuvant pe care trebuie sa il spun, Romani 8:22 Dar ştim că, până în ziua de azi, toată firea suspină şi suferă durerile naşterii. Pentru ca de ati fost nascuti din nou, NU ATI FI FACUT ASA CEVA !
  Deci ia aminte ce spune Acela ce ne vorbeste astazi din “ziua cand aduce pe Singurul Sau, FIU in lume! FEMEIE! UNDE SUNT PARASII TAI? (CU INCEPERE DELA gENEZA) ştim că toţi avem cunoştinţă. Dar cunoştinţa îngâmfă…, pe când dragostea zideşte.
  tu poate ca ai venit la Isus, dar ai venit la Isus noaptea, “Învăţător venit de la Dumnezeu, căci nimeni nu poate face semnele pe care le faci , dacă nu este Dumnezeu cu el.” Fiul omului n-a venit sa judece lumea, ci pentru ca lumea sa fie mantuita prin EL … DU-TE FEMEIE, OMULE, PACATELE ITI SUNT IERTATE, DU-TE SI NU MAI PACATUI !!!

 2. Dan

  sTIM, DAR omul cu urechea netaiata imprejur nu va auzi, nu va intelege si nu va pricepe cartile ce se vor deschide la judecata. Insa Cel ce le intelege si le cunoaste le va implinii si va capata rasplata

 3. Dan

  Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit şi ne-a dat pricepere,
  să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Şi noi fiind în
  Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui
  ,in El este Dumnezeul adevărat şi avem viaţa veşnică.

 4. Dan

  Tanarul Elihu din cartea lui Iov nu a aratat aceiast “pricepere” pe care acest tanar profesor
  a aratat-o si care te-a impresionat . de care acei elevi au ramas reci. Ce elevi ,! ce s-ar putea spune insa de acei elevi totusi : au fost totusi politicosi.
  Dar profesorul…Sfant…da. nici macar nu a vrut sa-i invete macar, sa-i educe, probabil ca ar fi fost copii de gradinita.. dar sa nu stam prea mult la discutie pe tema asta sa nu se faca cunoscuta prea mult in lume si sa ajungem de ras!

 5. Dan

  one down, o more to go. Trupul este neputincios, duhul vostru o suflare, un abur care se arata putintel, apoi piere, iata ce sunteti voi .parca asa -i scris, dar nu numai , si dati dovada : scrie mai sus daca te uiti ! intereseasa pe cineva ce spuneti voi , nu cred, cenzurati ce este adevarat si lasati minciuni si aberatii. am uitat : scutur si praful !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.