DUMNEZEU – Grădinar și Chirurg

by John Fischer, Los Angeles

Nota redactiei: un autor creștin cu scrieri miezoase

Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise. – Geneza 2:8

În ultimul meu posting, din Matei 2:1, pe acest verset l-am dat numai ca referință. Am spus printre altele că  Dumnezeu este asemănat în Cuvânt cu Grădinarul care a sădit o gradină pentru om.

Înțeleg că cel ce sădește se numește grădinar la modul literal, dar întrucât pe cei răscumpărați mai puțin îi interesează sau  sunt preocupați de ce este literal, pământesc,  Ei, prin noua structură sufletească pe care o au odată cu nașterea din nou, sunt preocupați cu lucrurile care sunt spirituale și care au de-a face cu Cerul. De ce cu Cerul? Pentru că acolo e Mântuitorul lor. Sunt conștient că nu tuturor le place ce e spiritual.

E așa din doua motive. 1) Nu sunt născuți din nou să iubească ce este de natură spirituală, duhovnicească. [?!] Cu toate că ei participă la strângerea celor răscumpărați.  Ca să iubești ce e duhovnicesc, mai întâi trebuie să fii tu însuți duhovnicesc. 2) Un alt motiv ar fi acesta: Nu sunt preocupați să aprofundeze Cuvântul ca să poată înțelege prin armonie ce vrea Dumnezeul nostru să ne învețe.

Am primit mai multe e-mailuri de la aceeași persoană care era nemulțumită de faptul că am făcut asemănare între Dumnezeu și Grădinar. Lucru pe care însuși Cuvântul ni-l aduce înaintea noastră. Sigur, am făcut referire la ce este de natură spirituală. Ca acesta vor fi mulți care nu înțeleg decât ce e firesc, pământesc.

Nu judec pe nimeni, dar aș dori să ne oprim la ce înțeles spiritual au aceste două asemănări pe care le-am făcut, de Grădinar și de Chirurg cu acoperirea din Cuvânt.O a doua asemănare era și aceasta: Dumnezeu este Chirurg. Și aici a avut de comentat persoana respectivă, dar văzând tot in prisma firii pământești. Când Dumnezeu a creiat-o pe Eva, a fost necesar ca Dumnezeu să-Și aplice acest atribut al Lui de Chirurg: să taie, să scoată o coastă din Adam și să o pună la Eva. Aceasta e o operație  care a fost necesară la modul literal. Iată ce citim în privinta aceasta: “Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adînc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei.” (Geneza 2: 21 ).

Dar am adus în atenție și chirugia făcută de Dumnezeul nostru la modul spiritual. Această chirugie a fost aplicată asupra inimii celor pe care Dumnezeu îi are în vedere să-i mântuiască:  “şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă” (Romani 2:29). Scriptura ne vorbeste de tăierea împrejur a inimii.  Așa cum am spus o operație “chirurgicală”  spirituală. Iată o altă operatie spirituală făcută de Tatăl nostru ca Chirurg. Dumnezeu spune că va lua inima de piatra și va pune una de carne. Citim în Ezechiel 11:19 –  Le voi da o altă inimă, şi voi pune un duh nou în voi. Voi lua din trupul lor inima de piatră, şi le voi da o inimă de carne.  Cu altă ocazie am spus câteva gânduri despre aceste două inimi, una de piatră si alta de carne. Din nou, este necesar ca Chirurgul nostru Dumnezeu să intervină pentru a face o astfel de operație spirituală.

Mă întorc puțin la Grădinar unde Cuvântul ne relatează despre cine plantează. Iată ce citim cu privire la cine pune răsad sau plantează.  “Drept răspuns, El le-a zis: „Orice răsad, pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc, va fi smuls din rădăcină.” (Matei 15:13).

Apoi am adus în atenție că Dumnezeu sădește în inima celui pe care l-a adus la viață, credința. Unde? Am înfățișat inima cu ogorul unde cresc ceea ce este semănat sau sădit. Nu știu ce confuzie poate fi în aceste texte pe care Scriptura ni le aduce în față. Am spus cu altă ocazie că: Daca aș îndrăzni să  scriu pe acest blog ceea ce gândesc fără acoperire din Cuvânt, aș fi cel mai nenorocit dintre oameni. 

Este foarte intresant că sunt unii care se avântă să critice sau să nu fie de acord cu ceea ce scrie în Scriptură. Aceștia nu au nici cea mai elementară cunoștință din Cuvâant la modul spiritual.Și nici nu sunt interesați. Am întâlnit pe unii care au ajuns să spună că este neconcordanță în Cuvântul lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, sunt greșeli, spuneau ei. Acestia nu stiu și  nu înțeleg că:  Scriptura este Insuflată de Duhul lui Dumnezeu. Deseori aduc în atentie că vreau să împărtășesc câteva gânduri din Cuvânt cu Frații și Suroarile mele sinceri și care iubesc Cuvântul lui Dumnezeu, așa cu ne este dat de Dumnezul nostru. Nu cu amendamente pe care ar vrea omul sa le aducă. Oricare ar fi acest om.

Acum, doresc să trec în treacăt la versetul de mai sus: Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden. Așa cum am spus Dumnezeu a sadit-o la modul literal ca omul pe care-l făcuse să aibă preocupare. Iată ce i-a spus Dumnezeu lui Adam:  “Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.” (Geneza 2: 15.). Cu altă ocazie am spus câte ceva despre a o lucra si a o păzi. Dumnezeu i-a dat lui Adam o preocupare chiar dela început. Și nu numai lui ci tuturor celor care vor veni după Adam. Apoi i-a dat și responsabilitate de a o păzi. Cu alte cuvinte, l-a pus în gardă că prin grădină va fi un prădator care îi va face rău. Astazi acelasi prădător caută să însele pe cei mai mulți care se numesc creștini. Ce nu ne este clar din versetul de mai sus si celelalte pe care le-am adus în armonie? Că anume în câmpul Evangheliei apar și alți “grădinari” care plantează  învățătura lor NU pe aceea pe care Domnul Isus a adus-o?  Evangelistul Matei a cuprins destul de minunat acest adevăr că sunt si alte învățături (răsaduri) sădite printre oameni. Dar că Dumnezeu, care nu recunoaste decat ce sadeste El, le va zmulge din rădăcina. (Matei 15;13).

La modul literal au fost unii care vroiau si ei ca sa aiba o gradina a lor. Dar ce au plantat nu a dat recolta scontata de ei. Tot asa se întampla si cu lucrurile spirituale în întelesul lor. Este trist că aceștia care vor sa “sădeasca” nu realizează  că până la urmă Dumnezeu le va zmulge ce au sădit ei. Personal sunt convins că ceea ce scrie în Cuvântul sfânt al lui Dumnezeu este Da și Amin. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu înteleg unii forma spirituală care trebuie să o avem în vedere. Dumneezu nu schimbă ceea ce a scris în Cuvântul Lui. Rămâne ca personal să analizăm fiecare, să vedem la ce ne oprim sau ce ne interesează. La aspectul literal firesc sau la cel spiritual.

Am mai adus în atentie vorbirea  prin adunări a celor mai multi, care nu are de-a face nimic cu o hrană, cu o alimentatie spirituală din ceea ce ei au spus sau citit. Poate sunt analizat de unii ca un critic, dar daca ne uitam în adunări, în biserici,  și suntem sinceri, vom vedea gradul de creștere spirituală a celor ce se adună împreună.

Dar printre aceștia firesti, sunt Frati și Surori sinceri care vor să audă când vin la strângere ceva mai hrănitor din Cuvânt. Să-mi fie îngăduit să spun că Celor mai multi le place ca vorbirea să fie dominată de glume si fel de fel de lucruri înfățișate care să-i facăa să râdă. În Casa lui Dumnezeu nu venim să râdem sau să avem aspecte hazlii. Venim în prezența Domnului Hristos unde trebuie sa troneze seriozitatea. Ca să nu spun Sfințenia. Personal, cât înteleg din Cuvant, aceste asemănări de Grădinar și Chirurg sunt în armonie cu Cuvântul lui Dumnezeu. Insusi Domnul Isus aducea înaintea ascultatorilor aspecte de natura pământeasca ca să le facă mai pe înțeles ce vrea să ne spună spiritual. Dar asa cum am spus mai sus,  Daca cineva vrea să înteleagă ceea ce citește, spiritual sau duhovnicesc, trebuie să aibe el însusi această stare duhovnicească. Numai atunci te poti bucura de dulceața Cuvântului Sfânt. Pentru Frații și Surorile sincere, care iubesc Cuvântul lui Dumnezeu, doresc ca Domnul să le dea harul Lui să se preocupe de ceea ce este spiritual.

John Balarie

Los Angeles, California!

s u r s a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.