Credință, canoane și tradiție în Biserica ortodoxă. Puțină lumină despre erezii.

citat-nicolae-steinhardt

«Ortodoxia -singura Biserică adevarată»

Pe bloguri, înflăcărații susținători ai credinței ortodoxe aduc argumente pro- Bisericii ortodoxe cum se pricep ei mai bine, probabil cu sinceritate, dar totuși din inerție, cuprinși de un fel de superstiție înrădăcinată în ființa lor, așa au crescut, așa au crezut, și n-au făcut niciodată o cercetare propriu-zisă, ci doar o informare mai mult sau mai puțin exhaustivă folosind numai izvoare ale ideologiei strict ortodoxe. Și, constați că nu cunosc și nu înțeleg Biblia, în spiritul ei intrinsec, n-au citit și/sau înțeles mai nimic din spiritul înnoitor al unor autori ca Nicolae Steinhardt (1912-1989) sau Andrei Pleșu (n.1948), probabil și pentru că, așa cum declara unul dintre ei, urmăresc numai postul de televiziune al Patriarhiei române, Trinitas TV.

Iată de ce este și posibil ca pe un blog în care autorul său se erijează a fi adeptul unui principiu “de netăgăduit” exprimat rigid Ortodoxia -singura Biserica adevarată, însă citind motivația din about despre cele afirmate deja, observi că afirmația e susținută (prăbușită) de false proptele, de neadevăruri mai vechi, binecunoscute.

În cercetarea noastră, însă, trebuie să cădem de acord cu unele premise indubitabile, precum acesta, că Biblia este cuvântul inspirat al lui Dumnezeu, infailibil și neschimbător. Canonul Bibliei cu cele 66 de cărți ale ei, a fost stabilit la vremea hotărâtă de Dumnezeu, iar marele preot și cărturar Bartolomeu Anania în prefața Bibliei domniei sale, care îi poartă numele, specifică că Biserica ordodoxă păstrează și alte 14 cărți pe care le consideră ”bune de citit”, care lipsesc în majoritatea Bibliei traduse în cele mai multe limbi de circulație, însă protestanții (evanghelicii) le numesc “apocrife” și nu le includ în Biblia folosită de ei (apocrif, atribuit unui alt autor decât cel adevărat, adică, în acest caz, neinspirate de Duhul lui Dumnezeu, pe motiv că nu El este autorul și al acestor cărți).

Adevărul biblic este așa cum stă scris în Biblie (bătut în cuie), nimeni nu poate să-l schimbe, doar să-l interpreteze greșit și să-l trăiască altfel, în paguba lor și nu a altora. Nimeni nu interpretează Cuvântul biblic, adevărul etern, pentru altul, acest Cuvânt – Testament – este lăsat de Dumnezeu la dispoziția omului și pentru fiecare în parte, în mod special. Este bine de știut că este un singur mijlocitor (avocat, judecător, interpret) – între om și Dumnzeu – ISUS HRISTOS și Duhul Sfânt, iar când citim Biblia, dar și în multe alte împrejurări, în rugăciune, Sfânta Treime ”Dumnezeu” participă (adesea) și ia seama la ceea ce se întâmplă în sufletul creștinului, la modul în care noi reacționăm la Cuvântul sfânt. (1 Timotei 2:5; 2 Timotei 3: 16-17).

Continue reading  SALTMIN.COM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.