“Creștinul adevărat nu ascunde niciodată nimic”

A.W. Tozer.Fățărnicia este apropiată de viclenie, dar nu este același lucru. Fățărnicia înseamnă să ne purtăm adoptând caracterul altuia, să ne prefacem că suntem ce nu suntem sau că nu suntem ceea ce suntem.

Creștinul adevărat nu ascunde niciodată nimic, deoarece nu are nevoie să ascunda ceva. Dacă în viață voastră există ceva ce trebuie ascuns, atunci nu trăiți viața pe care ar trebui s-o trăiți. Niciun creștin, dacă e împăcat cu Dumnezeu, nu ar trebui să fie nevoit să ascundă ceva din viața sa.

Asta nu înseamnă că trebuie să fac public cât impozit plătesc la stat sau că trebuie să spun toate intimitățile stânjenitoare care fac parte din viața oricarui om. Asta este altceva. Ci înseamnă, în măsura în care este vorba de comportamentul moral, că nu este nimic de ascuns. Nu fiți ipocriți, ci fiți exact așa cum sunteți. Nu vă prefaceți că sunteți ce nu sunteți și nu vă prefaceți că nu sunteți ceea ce sunteți.

A. W. Tozer

Sursa: https://vegheati.wordpress.com/blog/

3 thoughts on ““Creștinul adevărat nu ascunde niciodată nimic”

 1. vesteabună

  Nu e chiar așa. La Damasc, apostolul Pavel s-a ascuns de guvernator, cetatea era păzită și el a părăsit-o dat jos într-o coșniță, prin zid.
  A trăit în ascuns?
  A fost fals?
  N-a trăit în lumină?
  De ce n-a ieșit pe străzile Damascului să strige: ”eu nu ascund nimic, nici pe mine”.
  Mai mult, Domnul Isus știa că Iuda este un hoț și că avea să-l vândă, dar nu le-a spus celorlalți ucenici. A jucat o vreme jocul fățarnic al lui Iuda, nu?
  Știa și nu spunea.
  Apostolul Pavel spune: ”mai să vă spun multe lucruri dar acum nu le puteți purta.”
  Tozer se contrazice puțin când spune ca o lozincă frazele: ”Creștinul adevărat nu ascunde niciodată nimic” și ”Niciun creștin, ….., nu ar trebui să fie nevoit să ascundă ceva din viața sa.” cu ce zice mai apoi.
  Doamne ferește-ne de lozinci!

 2. “Creștinul adevărat nu ascunde niciodată nimic”

  Mie mi s-au potrivit cele scrise de Tozer. De aceea am și postat scurtul mesaj, fiind unul de cercetare, pentru progresare pe calea bună, duhovnicească. Cum găsesc că sunt și prorociile de genul acesta din bisericile penticostale, cele de pocăință – le găsec ok, nu mă gândesc dacă sunt sau nu dirijate de Duhul. Pocăința e oricând bună.

  Psalmul 32: 2 are o completare nebăgată în seamă de mulți “… și în duhul căruia nu este viclenie”! De multe ori am vorbit și eu necugetat, poate cu viclenie. Și deci sunt criticat de Tozer. Ca o mustrare, mie-mi ziceam, dacă se află ce vorbesc și ce gândesc, foarte bine, se va afla că de fapt sunt așa și nu cum se credea – nu-mi rămâne (dacă nu-mi convine) decât să mă schimb, să mă pocăiesc. Da, să fim o epistolă vie….

  Iar cei călăuziți de Duhul … sunt călăuziți de Duhul, nu bat tobele cum vrea lumea! Asta apropo de comentariul tău, referitor la Pavel etc

  Totuși, de fapt e ok comentariul primit, sincer și cumva rațional. Pe de altă parte, pe creștinii de azi îi (ne) caracterizează prea bine … fățărnicia! E prea mult dacă zicem… minciuna? …prefăcătoria?

  Să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Amin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.