Intră cu o atitudine împrospătată în Anul 2015

2015E de bun augur să formulăm o scurtă Rezoluție pentru Anul 2015. Să ne stabilim în mod clar cel puțin anumite lucruri de care dorim să ne ținem, pe care le putem decide acum la început de An. Și e bine să ne fixăm pe lucruri realiste care să ne propulseze viața de credință.

De aceea, este nimerit să vedem ce învățături practice ne transmite apostolul Iacov, știind faptul că el s-a remarcat  pentru îndemnurile practice. Iacov vorbește direct și la subiect, fără ocolișuri, el pune degetul pe rană și spune lucrurilor pe nume. 

    13. Ascultaţi, acum, voi care ziceţi: “Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie şi vom câştiga!”,
14. şi nu ştiţi ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere.
15. Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceţi: “Dacă va vrea Domnul, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru.”
16. Pe când acum vă făliţi cu lăudăroşiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea.
17. Deci cine ştie să facă bine, şi nu face, săvârşeşte un păcat! (Iacov 4: 13-17)

Din acest text, să formulăm în câteva puncte, o Rezoluție pentru Anul 2015:

1. Să ascult mai mult decât să vorbesc

Vai, cât de mult vorbim și cât de puțin ascultăm?! Ne gândim că vom da socoteală de orice cuvânt nefolositor? Doamne, Te rugăm, trezește-ne!

Să ne OPRIM și să ascultăm, să stăm în ascultare. Povestea cineva cum într-o zi de rugăciune, frații au stat în tăcere înaintea Domnului, o oră.

2. Nu știți… Să înțeleg mai bine și să-mi adaptez viața la ceea ce zice Domnul prin apostolul Său. Astăzi trăim paradoxul unui comportament neverosimil. Fiecare știe mai bine decât celăllat, în orice domeniu, pentru orice meserie. Dar nu este deloc așa. Domnul ne spune adevărul în față: Nu știți! Socrate, filozoful, a recunoscut: Atâta știu că nu știu nimic!

Asăzi omul crede că le știe pe toate. Vine întrebarea, știi mai mult, decât nu știi? Nu, mult mai puțin știm…! E de-a dreptul paranoia să crezi că ai răspuns la toate, la orice. Dar nu e greșit, e chair corect, să recunoști că nu știi .. asta și aia. Dacă în 2014, am zis, știm, iată că a venit 2015, când putem avea o atitudine mai bună, să zicem Nu știu, Doamne ajută-mă! Căci un om care știe, nu mai caută răspunsuri.

Prietenilor, le spun: Am avantajul față de voi, atotștiutorilor, că eu recunoc că nu știu, că văd cum am greșit deseori, în vorbire și fapte, dar și în gândire și în teologie, în toate. Așa că știu că sunt în pericol, și-L rog pe Domnul să fie de partea mea, un ajutor care nu lipsește în nici o nevoie.

3. Țelul, dar și cetățenia noastră, nu este pentru aici, trecătoare ca un abur, este în Cer unde dorim să ajungem lângă Domnul Isus.

Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere. Aici suntem un „cort”, de lut, pământesc, nu sunt în siguranță, nici confortabil. Memento mori – Nu uita că mori. Bătrânul nostru profesor și frate, Ioan Bunaciu, la deschiderea unei noi serii de studenți, postat în față pe platformă părea a-și așteaptă plecarea. A mărturisit, deci acum aroape 20 de ani, că este precum o rachetă postată pe platformă gata de a-și lua zborul, în înalt. Și încă așteaptă startul de plecare, deși alți tinerei, mulți, foarte mulți, i-au luat-o înainte…

4. Vă făliți prin laudele și vorbele voastre.

Nu vă lăudați cu ziua de mâine că veți face cutare și cutare lucru, uimind lumea, căci ziua de mâine nu-i a voastră. Și, practic, nu știți ce va îngădui Domnul să puteți și face.

Lăudați-vă mai bine ca apostolul Pavel, cu slăbiciunile vostre: „De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Hristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.” (2Cor.12:10)

Însă noi ne fălim cu munca noastră, cu școala noastră, cu construcțiile și posesiunile noastre, cu odraslele și soții noștri, cu cât de mult avem, nu cu slăbiciunile noastre.

Însă, noi trebuie să ne fălim cu Numele Domnului Isus. Altă laudă e rea.

5. Săvârșiți un păcat, nefăcând binele care vă este la îndemână.

Încălcăm cu bună știință în picioarea ceea ce e bine să facem. Și, nu facem, ci ceea ce e rău. Aici, înțelegem că am ajuns într-o stare de plâns, deplorabilă? Nu vrem să facem ce știm că e bine, ne lăsăm biruiți de rău. Nu avem practică, aplicarea cunoștințelor bune, nu stăm alipiți de bine.

De aceea, să ne rugăm și să ne propunem ca țel pentru Anul 2015, să faem binele pe care-l știm, să cerem de la Domnul și voința și înfăptuirea. STOP! În 2015 nu mai vreau să păcătuiesc, făcând răul, ci binele pe care-l știu!

6. Vezi cum gândești, cum vorbești, ce faci. Schimbă paradigma, folosită, când zici: Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie şi vom câştiga!

Știm zicala asta: Ziua de mâine, nu-i a ta!“, și suntem de acord cu ea. Dar ziua de ASTĂZI, e a noastră? Cei 162 de oameni aflați la bordul unui avion AirAsia (în 28 Decembrie 2014) în călătorie, cu destinații și obective precise pentru care s-au pregătit și care erau așteptați la Singapore, toți au decedat prin prăbușirea avionului în Marea Java. Sau cu cei 36 de morți în data de 1 Ianuarie 2015 în busculada care a avut loc in orasul chinez Shanghai care s-a produs după ce persoane neidentificate au aruncat bancnote false dintr-o clădire în mijlocul miilor de persoane care se adunaseră pentru celebrarea Revelionului. Aceste cazuri – tragice – ne arată că într-adevăr nici ZIUA DE ASTĂZI nu este a noastră.

Voi să ziceți: “Dacă va vrea Domnul, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru.

 Dacă va vrea Domnul vom tri și vom fac ce îngăduie El, cutare sau cutare lucru.

Așadar piere ideea că dacă crezi musai îți va da. Nu e așa, ci dacă e voia Sa! E bună, corectă și de mare folos credința, smerenia, deschiderea noastră pentru voia Tatălui din cer. Voia Lui și planul Lui e departe de voia noastră, de planul nostru, adesea:

Ci cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre. (Isaia 55:9)

Domnul nu ne dă deoarte planul nostru… ci dacă e după voia Sa…

Să înțelegem că voia Lui e satisfăcătoare, bună, plăcută și desăvârșită pentru viața mea!

Dragi frați și surori, să ne rugăm ca Domnul să ne descopere voia Lui în toate lucrurile și să acceptăm și să facem voia Lui, să avem gândul lui Cristos!

————-

Din cuvântul de predică La cumpăna dintre ani, Hickory NC (31 Decembrie 2014 / 1 Ianuarie 2015)

3 thoughts on “Intră cu o atitudine împrospătată în Anul 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.