Biserici mari – grupuri mici

smallgroupsUn articol excepțional, foarte util pentru credincioși

by Daniel Branzai

Fratele Dragomir m-a rugat să scriu ceva despre un subiect controversat, grupurile mici. Cineva le-ar fi condamnat într-un articol despre:

John MacArthur, Rich Warren, grupuri mici, ucenicie, muzică contemporană, Purpose Driven Life – care își este părerea?

Mai întâi, câteva ecouri americane (articolul continuă după link-urile de mai jos):

 

 

Unless your entire church is the small group … development within the church. Does your church have small groups? … a good place to begin is simply …

+++++++

După cum se vede, nu toată lumea este de aceeași părere în privința utilității grupurilor mici.

04_jonesBR_JNExperiența mea

(Daniel Branzei)

Prima mea întâlnire cu grupurile mici a fost când miliția și armata, coordonate de Securitate au înconjurat casa noastră părintească pentru că tatăl meu invitase tineretul bisericii pe care o păstorea să sărbătorească ieșirea mea din spital. Cei majori au fost amendați srașnic, iar ceilalți am fost trași la răspundere pe la școli.

A doua mea întâlnire cu grupurile mici sau grupuri de casă a fost când am intrat în familia soției mele. Socrul meu, Traian Ban, a fost condamnat pe vremea comuniștilor pentru participarea la astfel de grupuri specifice ,,betaniștilor“. Prefernd să aibă de supravegheat și controlat doar adunarea celor din clădirea unică a ,,Bisericii“, comuniștii s-au temut la extrem de astfel de adunări în grupe de casă.

A treia mea întâlnire cu grupurile mici a fost tot în Arad, în casa unchiului meu, Nelu Ban, unde niște frați de-ai mei ,,mai mari în Domnul“ m-au coptat ca să mă învețe ceea ce știau că n-am să pot învăța la Seminar. Florian Guler, fratele Cucuiat, fratele Suciu și alți ,,aleși“ mi-au arătat atunci multă răbdare și bunăvoință.

A patra întâlnire a mea cu grupurile mici a fost la ,,Logos Bible Institute“ de pe lângă biserica Grace Community Chirch, păstorită de John MacArthur. Fratele Iosif Țon îl convinsese pe John să mă primească acolo ca student (pe gratis) pentru ca să pot pune într-o carte scrisă în limba română despre strategia lor de lucru (Așa a apărut ,,Strategia lui Dumnezeu în biserica locală“). Biserica ,,Grace“ avea peste cinci mii de membrii, 43 de elders și peste 280 de responsabili cu astfel de grupe de cartier în care se făcea ucenicizare. Pluralitatea de conducători și funcționarea pe grupe mici i-au părut atunci fratelui Iosif Țon metode numai bune de implementat și în România comunistă, pentru ca baptiștii să scapă din încorsetarea autorităților.

A cincea întâlnire cu grupele mici a fost în biserica noastră. Până azi, grupul de părtășie din cartierul nostru este unul din secretele reușitei spirituale de care ne-am bucurat.

A șasea întâlnire cu grupurile mici a fost în cartea și biserica lui Rick Warren. Deși foarte deosebit de John MacArthur, Rick a promovat activitatea pe grupe mici, lansând chiar și un principiu al Bisericii conduse de scopuri: ,,Biserica crește mare și mică în același timp!“ Toți convertiții adunării trebuiesc integrați rapid în grupe mici de ucenicizare.

A șaptea întâlnire cu grupele mici a fost în lucrarea fratelui Vasile Taloș din București.

Probabil că ar fi fost mult mai corect să spun că cea dintâi întâlnire, nebăgată în seamă, cu grupele de casă a fost în lecturarea Noului Testament, unde trecusem prea repede peste descrierea lucrării bisericii primare: la Templu și în case. Chiar și apostolul Pavel vorbește despre această strategie:

,,Ştiţi că n’am ascuns nimic din ce vă era de folos, şi nu m’am temut să vă propovăduiesc şi să vă învăţ înaintea norodului şi în case, …“ – Fapte 20:20

În baza acestor multe experiența personale cu grupele mici eu am o părere foarte bună despre ele. Că unii spun că în grupele mici dintre români este loc de bârfă și de lucruri slabe este și asta adevărat, dar parcă în grupurile mari, în adunări, nu se întâmplă tot cam la fel …

++++++++++++++++++++++++++

Sursa și forum de mărturii pentru experiențe cu grupurile mici:

http://barzilaiendan.wordpress.com/2014/09/26/biserici-mari-grupuri-mici/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.