1844 – 2014
La 22 februarie 2014 se împlinesc 170 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari evanghelisti ai Europei
MIHAI CORNEA (Mihaly Kornea) – născut în localitatea Salonta din judetul Bihor, la data de 22 februarie 1844 –, se înscrie cu certitudine în constelația marilor evngheliști care și-au desfășurat activitatea de răspândire a Cuvântului lui Dumnezeu în partea centrală și estică a Europei.
Activitatea binecuvântată a acestui om va marca începutul existenței majorității bisericilor baptiste din partea de vest a României, (judetele Bihor, Arad și Satu-Mare) și de est a Ungariei (judetele Szatmar, Bihar si Bekes).
Copilăria și tinerețea lui Mihai Cornea sunt marcate de o muncă stăruitoare pentru întreținerea traiului familiei din care face parte. Copil fiind, lucrează inițial ca servitor, iar mai apoi la vârsta adolescentei devine vizitiul familiei Rozvany, o familie de maghiari foarte înstărită și influentă în Bihor. In 1866, la varsta de 22 de ani, se căsătorește cu Maria Patki.
Anul 1874 – ( pe când avea de 30 de ani – a fost marcat de începutul unei schimbări majore în viață, cu repercursiuni neasteptate pentru comunitățile de români si maghiari, în special din zona Salontei. La sfârșitul acestui an de la Budapesta soseste în Salonta un colportor de Biblii, Antal Novak. Acesta inițiază in casa unui anume Janos Laios, câteva întâlniri de studiu biblic. A fost momentul în care Mihai Cornea a citit pentru prima dată din Cuvântul lui Dumnezeu.
Impactul a fost hotărâtor în schimbarea vietii tânărului Mihai. Iar în anul următor, la 26 august 1875, misionarul baptist Heinrich Mayer oficiază primul botez la Salonta, în apele Crisului Alb. Mihai Kornea este unul dintre cei botezați.
Sursele istorice mentionează că în toamna aceluiasi an, Mihai Cornea, la vârsta de 31 de ani, și-a început cu toată pasiunea predicarea Cuvântului, în special în comunitatea de români din Salonta și mai apoi din împrejurimi. Acesta a fost începutul uneia dintre cele mai mari lucrări de evanghelizare cunoscute în părțile Europei Centrale și de Est. Timp de aproape patru decenii de slujire misionară neintreruptă, atât în România cât și în Ungaria, Mihai Cornea / Mihaly Kornea
a predicat în sute de sate și comune, plantând zeci de biserici.
Se estimeaza că numărul celor botezați în urma predicării Cuvântului de către Mihai Cornea este cuprins între 8.000 si 11.000 de personae!
În ultimii ani ai vietii, Mihai Cornea a lucrat ca misionar în localitatea Diosig, Bihor. A trecut la Domnul în ziua de 3 ianuarie 1917.
Înzestrat cu iscusință și curaj, Mihai Cornea este exemplul unui om simplu care s-a pus în totalitate la dispozitia lui Dumnezeu. Moștenirea și rezultatele activității misionare transmise de acest bărbat generațiilor care au urmat sunt o mărturie incontestabilă privind lucrarea de chemare la mântuire a lui Dumnezeu, adresată oamenilor din părțile de vest ale Ardealului și nu numai. Întreaga viață a acestui mare misionar s-a centrat pe pasajul din Matei 10:5-15.
Referindu-se la viața și activitatea misionară a lui Mihai Cornea, Otniel Ioan Bunaciu, președintele Cultului Baptist din România și al Federatiei Baptiste Europene a concluzionat:
“Consider că Mihai Cornea a fost pentru România ceea ce a fost Gerhard Onken pentru Germania. Entuziasmul său misionar, claritatea sa doctrinară și abilitățile sale organizatorice, însotite de puterea Duhului Sfant, au contribuit enorm la răspândirea credinței baptiste în România. Sunt convins că studierea biografiei și a lucrării sale va fi o importantă sursă de inspirație pentru generația actuală de slujitori.“
RADU OPREA,
Phoenix-AZ
Am citit cartea scrisa de un frate ungur, si am fost adanc impresionat ca acest mare pocait a predicat si a avut primele roade si in comuna mea.
Desi a predicat mult intre romani, mi-e rusina sa o spun ca deoarece Mihai Corenea nu ascris nici o carte, cred ca un frate roman ar fi putut sa faca acelasi lucru care l-a facut autorul cartii care poarta numele acestui mare evanghelist.
Intr-o seara la marginea satului, doi oameni s-au asezat langa fantana la care se adapau vacile.
Dupa ce acestia si-a desfacut sacul cu mancare; slanina pita si ceapa, s-au rugat si au inceput sa manance.
O femeie din apropiere a vazut aceasta scena si a zis barbatului ei; Omule, mergi si chiama pe barbatii acestia sa manance si sa doarma la noi, si s-a intamplat ca femeia aceea a fost prima credincioasa de la noi din sat….unul din ei, a fost Mihai Cornea.
Domnul ISUS HRISTOS zis ucenicilor Sai:
“Mare este secerişul, dar puţini sînt lucrătorii!
38. Rugaţi dar pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Lui.”
Asa ca Mihai Cornea. Cine mai doreste sa fie lucrator? Raspunsul e personal, nu pe blog!
Doamne, ajuta-ne sa fim fiecare! Amin!
Ioan Burca – Atlanta
Amin !
cand am fost in america, am vazut intr-o casa de pocaiti un tablou venchi;
Se arata un tablou cu un peisaj muntos, un om cu un cal langa el, iar omul imbracat in straie americane mai vechi, cu palarie din aceea, se uita departe insistent, iar in mana avea o Biblie mare. Unde sa ma duc?
In tara noastra misionarii mergeau pe jos, pot sa-mi amintesc ca unul a ajuns acasa luni dimineata, s-a oprit la bunicul meu si de oboseala ii curgea sange din nas, da povestea despre lucrarea Domnului cu bucurie.
..nu pot uita imaginea aceea.
Intradevar amintirea este extraordinara ! Oameni,cum scrie in articol,
predati total la dispozitia lui Dumnezeu. cu asa oameni, sigur ca lucrarea
propaseste ! ” Mare este secerisul…”