Ciudat, te mândrești cu ceva împrumutat

grapes-on-the-vine

Fiul omului, ce are lemnul de viţă mai mult decât orice alt lemn, viţele de vie mai mult decât cele ce sunt printre copacii din pădure? 

 Ia oare cineva din lemnul acesta ca să facă vreo lucrare? Face cineva din el vreun cârlig de atârnat ceva în el?

Ezechiel 15:2-3

Aceste cuvinte sunt pentru umilirea poporului lui Dumnezeu. Ei sunt numiți  via Domnului, dar cu ce sunt ei mai buni decât ceilalți? Au devenit roditori prin bunătatea lui Dumnezeu, fiindcă au fost sădiți într-un pământ bun. Domnul i-a sprijinit de zidul sanctuarului, și ei rodesc spre slava Lui; dar ce ar fi fără Dumnezeu? Ce ar fi daca influența continua a Duhului Sfânt nu ar face roade în ei? Credinciosule, învață să lepezi mândria, fiindcă nu ai loc pentru ea. Orice ai fi, nu ai motive să te mândrești. Cu cât ai mai mult, cu atât îi datorezi mai mult lui Dumnezeu, si nu trebuie să te mândresti cu ceea ce datorezi. Gândeste-te la originea ta; întoarce-te de unde ai pornit. Gândeste-te ce ai fi fost fără harul divin. Gândeste-te cum esti acum. Conștiința ta nu-ți reprosează nimic? Nu ai o mie de greșeli care să stea în fața ta și să-ți spună cât esti de nevrednic să te numesti copilul Său? Si dacă El te-a făcut ceva, nu ai învățat deja că numai harul Său te-a schimbat? Credinciosule, ai fi fost un mare păcătos dacă Dumnezeu nu te-ar fi transformat. Tu, care esti atât de mândru de adevăr, ai fi fost la fel de mândru de minciună dacă nu ai fi fost salvat prin har. De aceea, nu te mândri cu ceea ce aparține de fapt harului lui Dumnezeu. Odinioară, nu aveai nimic al tău, în afară de păcat si nefericire. Ciudată mândrie, să te lauzi cu ceea ce ai împrumutat! Nu esti decât un sărman cerșetor, depinzând de bunătatea Mântuitorului tău; viața ta se stinge dacă nu este împrospătată din izvorul vieții lui Isus, si încă te mai mândresti! Să-ți fie rușine, inimă josnică!

  (DIMINEATA)

*

Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu?

Iov 1:9

 Aceasta a fost vicleana întrebare a Satanei la adresa lui Iov, bătrânul înțelept din vechime. Din nefericire, astăzi sunt multi oameni cărora li se potriveste această întrebare, fiindcă ei îl iubesc pe Dumnezeu atunci când El le oferă prosperitatea. Dar dacă le merge rău, renunță la tot ce înseamnă credință si nădejde. Dacă observă că le merge bine din momentul presupusei lor convertiri, ÎI iubesc pe Dumnezeu în felul lor nedemn; dar, dacă înfruntă greutati, se răzvratesc împotriva Domnului. Dragostea lor este dragostea pentru masă, nu pentru gazdă; pentru pahar, nu pentru Stăpânul casei. Un adevărat crestin asteaptă să fie răsplatit în viața viitoare pentru greutățile pe care le îndură aici. Făgăduința vechiului legământ este împotrivirea. Să ne amintim cuvintele lui Christos „Pe orice mlădiţă care este în Mine, şi n-aduce rod, El o taie; şi pe orice mlădiţă care aduce rod, o curăţă, ca să aducă şi mai mult rod.” (Ioan 15:2). Ce se întâmplă cu o mladiță care aduce roada? „O curățeste, ca să aducă și mai multă roadă“. Dacă aduci roadă, va trebui să înfrunti greutăti. „Vai”, vei spune, „dar e o perspectivă teribila!” Dar greutățile acestea au asemenea rezultate încât crestinul care suferă trebuie să se bucure în necazuri fiindcă, cu cât sunt mai multe necazurile, cu atât este mai mare mângâierea sa în Christos Isus. Fii sigur că, dacă esti copilul lui Dumnezeu, nu vei ramâne străin de nefericire. Mai devreme sau mai târziu fiecare lingou de aur trebuie să treaca prin foc. Nu te înspaimânta, ci bucură-te că te asteaptă vremea roadelor, fiindca prin intermediul ei vei uita de pământ si te vei pregăti pentru cer. Vei fi eliberat de constrângerea prezentului si facut sa doresti lucrurile vesnice care ti se vor dezvalui în curând. Când vei simti ca îi poti sluji bucuros lui Dumnezeu fara sa astepti nici un beneficiu în viata aceasta, te vei bucura de rasplata neasemuita a viitorului.

  (SEARA)

_________________________

C.H. Spurgeon – Meditatii de Dimineata si Seara, primite prin Email

One thought on “Ciudat, te mândrești cu ceva împrumutat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.