Seminar despre căsătorie (2)

M.SadoveanuIsus a zis fariseilor: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”?

 Geneza, 2.24; Matei, 19.4-5

– Lecție despre căsătorie – 

 1. Strategia e știința cea mai folositoare nu numai in război, ci și în căsăorie. (Mihail Sadoveanu)
 2. Căsătoria este actul cel mai de seamă din viața omului. Înainte de a-l săvârsi trebuie să se gândească serios. Intr-o căsătorie totul trebuie sa fie de acord: ideile, principiile, gusturile. (Plutarh)
 3. Natura a făcut pe om şi pe femeie unul pentru altul; i-a orânduit să trăiască uniţi, le-a dat sentimente, aptitudini şi funcţiuni diverse, dar cu drepturi egale. Şi fiecare va avea de câştigat totdeauna, dacă vor sta în locul unde au fost hotărâţi, fără a se face că nu-şi cunosc drepturile şi fără a se plânge de datoriile lor. (J.Simon)
 4. Prima greşeală între soţi este lipsa de atenţiune. (Doamna de Puisieux)
 5. Soţii care se preţuiesc,se iubesc întotdeauna îndeajuns. (Montaigne)
 6. Cel ce îşi tulbură casa va moşteni vânt. (Solomon)
 7. Cel ce-și iubește femeia, o va supune prin iubire. (Ioan Gura de Aur)
 8. Căminul este o mică Biserică. (Ioan Gura de Aur)
 9. Dezbinarea dintre soţi, indiferent de cauză, aduce nerorociri groaznice; mai devreme sau mai târziu ne primim pedeapsa pentru că nu ne-am supus legilor sociale. (Honoré de Balzac)
 10. Orice tineri care se casatoresc, el si ea, ar trebui sa intre in casatorie cu credinta ca din toata omenirea, numai urmasii lor sunt destinati sa duca mai departe viata pe pamant. (Lucian Blaga)
 11. Rareori, sau niciodată, o căsnicie se dezvoltă ușor și fără momente de criză. Nu există nașterea conștiinței fără durere. (Carl Gustav Jung)
 12. Oricât de mult am putea suferi cu toţii datorită căsătoriei, majoritatea dintre noi se gândesc atât de puţin la ea încât o considerăm o parte imuabilă a ordinei naturii, ca şi gravitaţia. (G.B. Shaw)
 13. Căsătoria este o loterie (G.B. Shaw)
 14. Căsătoria este actul cel mai de seamă din viața omului. (Plutarh)
 15. Căsătoria poate fi cel mai mare rău sau cel mai mare bine. (Voltaire)
 16. Căsnicia este o artă: trebuie să o creezi în fiecare zi. (Rabindranath Tagore)
 17. Căsătoria aduce nenumărate suferințe, dar celibatul nu aduce nici o plăcere. (Samuel Johnson)
 18. A te căsători cu o femeie numai pentru că s-a întâmplat să te îndrăgostești de ea, e o procedură la fel de logică ca a arunca pisica pe fereastră pentru că au înflorit rododendronii. (James Baranch Cabell)
 19. Tineri căsătoriți! Intrați în camera nupțială ca într-un templu în care se aduce prinos Naturii; plăcerile voastre trebuie să aibă ceva religios. (Pitagora)
 20. Căsătoria este un pas atât de grav și decisiv încât îi atrage pe oamenii flușturatici și nesocotiți tocmai prin caracterul ei cumplit. (Robert Louis Stevenson)
 21. Oricine se căsătorește este ca dogele care se cunună cu marea Adriatică – nu știe ce ascunde aceea cu care se cunună: comori, perle, monștri, furtuni necunoscute. (Heinrich Heine)
 22. Pentru ca o casatorie sa fie fericita, trebuie ca între soti sa domneasca nu numai armonie, ci si potrivire de caracter. (Paolo Mantegazza)
 23. Calitatile pe care trebuie sa le întruneasca o casatorie sunt: bunul simt, dragostea, armonia gândurilor, frumusetea, igiena si economia casnica. (Paolo Mantegazza)
 24. Unei căsnicii, ca să poată fi fericită, îi este mai de trebuinţă armonia de caracter, decât armonia de idei. (Paolo Mantegazza)
 25. Nu este în căsătorie inegalitate mai mare decât nepotrivire de gândire și de intenții. (Charles Dickens)

One thought on “Seminar despre căsătorie (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.