Cântați bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu!

Bunatatea LuiNimeni nu este bun decât Unul singur: Dumnezeu.”  (Marcu, 10.18)

.

Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită

.

Voi cânta bunătatea şi dreptatea; Ţie, Doamne, Îţi voi cânta. Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită.”  (Psalm, 101)

ÎN societate sunt stabilite reguli omenești  de conviețuire. Printre aceste reguli  s-a încetățenit  obiceiul de a-ți semna opinia și lucrul făcut –   pentru a purta răspunderea și a  da socoteală de faptele tale. De un timp au apărut, după cum se știe, și semnăturile electronice, alături de care fiecare își poate atașa un gând, o imagine, care să-i reprezinte viața și activitatea.  Cineva a mărturisit că lângă semnătura sa electronică, a pus și o cugetare, “Oricine poate greși“, ca reprezentativă pentru relațiile dintre oameni.

Versurile cântării de laudă “În străvechea Carte Sfântă” sunt semnate de către un pastor american baptist, străvechi, Lory, care prin 1864  a compus inspiratele versuri, instructive, de laudă aduse Mântuitorului Isus ( “În străvechea Carte Sfântă/Tot citesc şi iar citesc/Cât de bun a fost în lume/Blândul Fiu dumnezeiesc.“)

Astăzi însă, cert și îngrijorător este un lucru, obiceiurile vieții de acum fură profunzimea imaginației și timpul de a medita, îndelung.

Dar psalmistul David  are capacitatea de a cuprinde  în doar câteva cuvinte  esența cântării de laudă:

Voi cânta bunătatea şi dreptatea; Ţie, Doamne, Îţi voi cânta. Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită.”  (Psalmul 101)

Ţie, Doamne, Îţi voi cânta!

Ce vrea să zică David, Dumnezeu este bun și drept și atunci când suferința copleșește viața mea sau a ta? Și atunci când vine boala necruțătoare care aduce moartea cuiva drag din familie? Și atunci Dumnezeu este drept și bun? Și în cazul familiei din Cleveland-OH unde  a murit mama de 38 de ani  și au rămas soțul și cei 6 copii fără cel mai important membru al familiei? Sau cazuri în care copiii mor în accidente stupide de circulație sau în atentatele din școli.

Dar David declară: “Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită.

Oricine poate cânta o cântare de laudă, nu-i așa? La o biserică din Bistrița a fost adus un dirijor dinafară,  maestrul care dirija Fanfara Militară a orașului. Și s-a dovedit că a dat rezultate bune, omenește vorbind.

Oricine poate cânta, însă nu oricine îl și laudă pe Domnul, nu oricine îl și onorează prin aceasta. În ceea ce îl privește pe el, David ia o decizie importantă:  „Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită.”

Însă cu totul altfel a gândit și s-a comportat Saul, primul împărat al Israelului. Prorocul și judecătorul Domnului, Samuel,  l-a uns împărat pe Saul.  Dar nu a trecut mult timp, și în lupta cu poporul Amalec, Saul n-a ascultat porunca lui Dumnezeu, căci l-a cruțat pe împăratul Agag și oile cele mai bune, boii cei mai buni, vitele cele mai grase, mieii cei grași.  Verdictul dat de Dumnezeu a fost că Saul s-a purtat fără înțelepciune.

Saul a pus jertfa înaintea ascultării

Ascultarea face mai mult decât jertfele, şi păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.  Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca ghicirea, şi împotrivirea nu este mai puţin vinovată decât închinarea la idoli şi terafimi. Fiindcă ai lepădat cuvântul Domnului, te leapădă şi El ca împărat.”  (1 Samuel, 17.22-23)

Saul a persistat și s-a adâncit în păcat și greșeală, căci el nu a căutat voia lui Dumnezeu și pocăința, ci privilegiile, a rămâne înălțat între oameni:

Acum, te rog, iartă-mi păcatul, întoarce-te cu mine, ca să mă închin până la pământ înaintea Domnului.” Samuel a zis lui Saul: „Nu mă voi întoarce cu tine: fiindcă ai lepădat cuvântul Domnului, şi Domnul te leapădă, ca să nu mai fii împărat peste Israel.”  Şi pe când se întorcea Samuel să plece, Saul l-a apucat de pulpana hainei, şi s-a rupt.  Samuel i-a zis: „Domnul rupe astăzi domnia lui Israel deasupra ta şi o dă altuia mai bun decât tine. Cel ce este tăria lui Israel nu minte şi nu Se căieşte, căci nu este un om ca să-I pară rău.

Saul a zis iarăşi: „Am păcătuit! Acum, te rog, cinsteşte-mă în faţa bătrânilor poporului meu şi în faţa lui Israel; întoarce-te cu mine, ca să mă închin înaintea Domnului Dumnezeului tău.”  (1 Samuel, 17)

Saul a pus jertfa înaintea ascultării de Dumnezeu și  caută să salveze aparenețe în fața oamenilor. El nu a împlinit cerințele Domnului și a fost lepădat de El.

David are o altă atitudine

David caută să se împace cu Dumnezeu, să restabiească relația ruptă prin comiterea fărădelegii cu Batșeba. El vine cu pocăință înaintea Domnului, el cere iertare și o inimă nouă de la Domnul.

Dumnezeu nu este impresionat și mișcat de cântarea și de lauda noastră. El se uită la atitudine, la inima noastră cu care venim înaintea Sa.

Cum îl laud pe Domnul?

Atunci când spun NU păcatului, Dumnezeu este lăudat și onorat. Atunci îl lăudăm pe El și începem să-L iubim tot mai mult, când ne dezlipim de lucrurile și de faptele rele, și îl glorificăm pe El, deoarece tot ce este bun în noi, umblarea în lumină, e prin harul Său, prin ajutorul Său, prin  puterea Evangheliei cuvântului Sfânt care ne schimbă viețile.

Ce credeți, ce îl poate bucura de fapt pe Dumnezeu, cântările solo (de grup), în fața bisericii,  sau închinarea bisericii cu  cântările comune într-“o simţire, o dragoste, un suflet şi un gând“?

Omului duhovnicesc,  nu-i plac spectacolele și spectatorii, cu atât mai mult lui Dumnezeu, ci închinarea și cântarea de laudă a tuturora, căci când un mădular suferă, suferă toate.

Creștinii nu lăudă o idee sau o doctrină, nici un concept teologic, ci ei doresc să înalțe în inimile și viețile lor pe Dumnezeul Cel viu, Atotputernic! Glorie Domnului!

Doamne, Te rog, ajută-mă să am o inimă bună și pricepută.

Doamne, Te rog, ajută-mă să mă port cu înțelepciune pe o cale neprihănită. Amin.

 

One thought on “Cântați bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.