Evreii sărbătoresc Anul Nou 5773

Roş Haşana – a 162-a zi după Paşti

Evreii din toată lumea sărbătoresc Roş Haşana, anul nou evreiesc, care începe după asfinţitul soarelui. La Ierusalim, locuitorii şi-au făcut ultimele cumpărături şi s-au pregătit după tradiţie – cu peşte, vin şi mere cu miere, simbolul unui an, dulce şi îmbelşugat.

Evreii intră în anul  5773 şi sărbătoresc Anul Nou, Roş Haşana, din seara de 16 septembrie până pe 18 septembrie 2012.

În această perioadă autorităţile israliene închid de obicei punctele de graniţă din Cisiordania şi Gaza, pentru că sunt zile libere şi oamenii aglomerează sinagogile, parcurile şi plajele, însă anul acesta frontierele rămân deschise, potrivit Jurnalului TVR. Dispozitivele de securitate au fost însă suplimentate peste tot. Unităţile speciale, patrulele, poliţia de frontieră sunt prezente în locuri publice şi în sinagogi.

Odată cu Roş Haşana începe o perioadă importantă pentru credincioşii evrei – aşa-numitele Zile ale Penitenţei, în care oamenii sărbătoresc, dar trebuie să se şi roage şi să aibă momente de introspecţie. Această perioadă va culmina pe 26 septembrie cu Yom Kippur, cea mai importantă zi din calendarul iudaic – ziua Ispăşirii, în care credincioşii postesc timp de 24 de ore ca să li se ierte păcatele. Anul Nou evreiesc sau Roş Haşana are loc la o dată variabilă de la un an la altul, însă aceasta e mereu cuprinsă între 6 septembrie şi 5 octombrie. Calculul porneşte de la data tradiţională a faceri lumii şi este de asemenea legat şi de calculul datei Paştelui evreiesc. Astfel, Roş Haşana este a 162-a zi după Paşti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.