Miha Elekes –  Mărturia mea (Despre cunoașterea spirituală și cum m-a luminat pe mine Dumnezeu)

Pentru că e o rețea socială și pentru că fiecare are un profil care îl reprezintă, m-am gândit că trebuie să pun pe profilul meu cel mai important detaliu care mă definește. Dacă mă cunoști de mult timp, vei intelege acum ce s-a întâmplat cu mine și de ce m-am schimbat așa de mult; iar dacă mă cunoști de putin timp, prin mesajul acesta vei înțelege mai bine cine sunt.

     Am avut șansa de a mă naște în România, o țară majoritară creștină, dar asta nu a avut niciodată vreo importanță pentru mine. Mereu am crezut că extistă un Dumnezeu care a creat totul, pentru că altfel viața nu ar avea niciun sens, dar niciodată nu m-am gândit mai profund de atât. Am înaintat in vârsta si m-am maturizat și la un moment dat in viața mea, prin intermediul oamenilor, cărților și documentarelor, am ajuns să mă adâncesc în cunoașterea vieții spirituale, să îmi pun intrebari si să caut răspunsuri.

Care e sensul vieții? Am avut o perioadă în care am analizat dezbateri creaționism-evoluționism și mereu ajungeam la aceeași concluzie, că dintr-un punct al înaintării în cunoaștere, știința nu mai are răspunsuri (dar și frânează înaintarea) și asta confirmă că existența noastră si a tot ceea ce ne înconjoară nu are doar răspunsuri raționale gândirii noastre și la un moment dat e nevoie de explicații care depășesc nivelul nostru de gândire (de fără Dumnezeu în centru’ vieții noastre).

     După ce am ajuns la concluzia finală că există cu siguranță un Dumnezeu care a creat totul din nimic, au urmat întrebările ‘sunt atâtea religii in lume, cum pot ști care e cea adevarată? Care dintre ele Îl arată pe Dumnezeul adevarat?’. Pe cât de complicată pare întrebarea, pe atât de simplu este răspunsul. Nu am vrut să accept creștinismul doar pentru că m-am născut într-o țară creștină, mereu am căutat să am o explicație pentru ceea ce cred.

     Am pornit de la faptul că eu ca om am făcut multe lucruri la care conștiința îmi spune că nu sunt bune. Am păcătuit mult, am mințit de nenumărate ori, am furat, am avut un limbaj urât, am judecat, am bârfit, m-am răzbunat dacă am avut ocazia, si multe alte lucruri urate (fărădelegi). Am fost o mincinoasă, hoață, hulitoare, nemulțumitoare. Oamenii ar spune acum ‘cu toții facem lucrurile astea, toti suntem la fel deci e ok, n-ai omorât pe nimeni’. Ei bine, nu e așa. Pentru că dacă standardul tău de bunătate sau de corectitudine este unul făcut de oameni, mereu vei găsi unu care să fie mai rău decât tine si pâna la urmă cum poți ști cu adevărat ce e bine și ce e rău? Pentru că si asta la un moment dat devine subiectiv.

Ai nevoie de un standard absolut. Raportandu-te la voia lui Dumnezeu (ca și Creatorul tău), vei vedea ca nu există niciun om bun. Toți am pacătuit si suntem lipsiți de slava lui Dumnezeu (de bunătatea, îndurarea, iubirea și corectidudinea Lui).

Deci, mergem toti in iad? Nu! Aici vine marea diferență dintre creștinism si celelalte religii. Toate celelalte religii te ghidează ce să faci ca să poți să ajungi în Rai după ce mori.

Nu poți face absolut nimic pentru a fi vrednic vreodată să intri in Rai. E ca si cum ești la judecător, vinovat de o faptă penală și îi spui judecătorului ‘Îmi dau seama că fapta mea e una rea, promit că nu am să mai fac’. Crezi ca judecătorul va spune ‘foarte bine atunci, esti liber să pleci’? Nicidecum. Va spune ‘bineinteles că iți pare rău, dar asta nu curață fapta ta, tot vinovat esti, mergi la închisoare’.

De aceea, ce avem cu toții nevoie, este un Salvator care să plătească ‘amenda/ despăgubirea’ în locul nostru. Ei bine, acest Salvator este Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu care a venit tocmai din Cer pentru omenire, ca și Cuvânt al lui Dumnezeu care S-a întrupat în Fecioara Maria, ca Om.  Și pentru că omul Isus a dus o viață fără de păcat, El a achitat prin jerta Sa de la Cruce toată plata păcatelor mele (și ale oricărui om care crede că asta a făcut Dumnezeu prin Isus Hristos).

Tot ceea ce trebuie noi să facem este să credem și să acceptăm acest dar al Lui Dumnezeu și să trăim viața în cinstea Lui din momentul în care acceptăm să fim  salvați. Noi nu trebuie să încercăm să trăim o viață pe placul lui Dumnezeu pentru a putea fi iertați, noi trebuie să trăim o viață lipsită de păcat din dragoste pentru ceea ce Dumnezeu a făcut deja pentru noi. Astfel se vede ca Dumnezeu e si drept, pentru că nu trece cu vederea păcatul, dar e și plin de dragoste pentru că ne-a pregătit si ieșirea din problemă, pe Salvatorul, Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos.

La inceput era Cuvântul, si Cuvântul era cu Dumnezeu, si Cuvântul era Dumnezeu. […] Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu;  nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava Singurului nascut din Tatal. (BIBLIA, Ioan 1: 1; 12-14)

Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viata vesnică in Isus Hristos, Domnul nostru. (Romani 6:23)

     Viața nouă pe care ne-o dă Dumnezeu imediat ce-L primim în inima noastră pe Isus Hristos ca Domn și Mântuitor personal – prin credință și har -, e de așa manieră că, din punct de vedere spiritual, aproape toate ne merg ca de la sine din moment ce suntem spiritual în Împărăția luminii, a lui Dumnezeu. Pe de altă parte, omenește vorbind suntem la fel: rămași în lume, oameni normali cu atribuțiile și responsabilitățile noastre curente de zi cu zi, dar, în același timp, și mutați în Împărăția Luminii cu drepturi depline de copii ai lui Dumnezeu.🙂

Poate că și tu, la fel ca și mine, nu ai luat niciodată subiectul ăsta în serios, însă atunci când am conștientizat că moartea nu ține cont de vârstă sau statutul social, că toții vom muri – atunci am luat o decizie definitivă pentru viața mea.

Și tu, oricine ai fi, tot ce trebuie să faci este să răspunzi afirmativ cercetării Duhului Sfant a conștiinței tale. Și să îți recunoști starea de păcat, să accepți Salvatorul în viata ta și să îți arăți recunoștința prin ascultare, și să renunți la toate păcatele tale.  Atunci Dumnezeu, El Însuși va face tot ce trebuie pentru tine: prin Duhul Sfânt  vei fi ‘născut din nou’ și vei avea o gândire nouă si o viață nouă în numele lui Isus. (vidi Efeseni 1: 1-10)

     Dacă ai ajuns până aici cu citirea înseamnă că te-a captivat subiectul și mă rog ca acest mesaj sa aiba impact asupra vieții tale, la fel cum a avut pentru mine. Nu-mi va fi vreodată rușine să recunosc credința mea în Dumnezeu în fața oamenilor. Daca ai întrebări legate de acest mesaj, îmi poți scrie și cu plăcere voi raspunde.

     Îmi doresc ca inima ta să fie deschisă spre a-L primi pe Isus în viața și inima ta – ‘Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile!‘ (Biblia, Evrei 4:7) 

Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3: 16)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.