“În aceste zile, Dumnezeu ne îndrumă să ne concentrăm pe singura oaie pierdută…”

Mumbai, e un oraș de 24 de milioane de locuitori, devenit celebru în 2008 prin filmul premiat cu Oscar a lui Danny Boyle, Vagabondul milionar.

Personajul principal al filmului, un băiat numit Jamal, crește aproape de uriașa groapă de gunoi (considerată cea mai mare din lume), o vede pe mama lui cum moare și apoi este obligat de șefii mafiei să cerșească bani împreună cu alți orfani ce tânjeau după dragoste.

Dacă pui la îndoială faptul că filmul este o descriere exactă a celor mai săraci copii din India, întreabă-l pe Biju Thampy, un evanghelist de 37 de ani din sudul Indiei care s-a mutat, în 2006, în Mumbai împreună cu soția sa, Secunda. Au venit în oraș după ce au auzit de un copil din mahala care se hrănea cu lapte de la un câine. În prezent Biju și echipa lui, Vision Rescue, merg cu două autobuze școlare la groapa de gunoi Deonar din Mumbai pentru a hrăni 800 de copii, șase zile pe săptămână.

“Îl întrebam pe Dumnezeu de ce suferă oamenii în felul acesta”, mi-a spus Biju în timp ce mergeam cu mașina pe străzile înguste și prăfuite pe lângă case sărăcăcioase, cu o singură încăpere, construite din tinichea și deșeuri de lemn. “În cele din urmă, am ajuns să nu mai pun întrebări și să încep să fiu răspunsul”.

Cu educația și engleza lui excelentă, Biju ar fi putut face o grămadă de bani în India sau oriunde în Occident. Dar, după ce a văzut nevoile din mahala,  i s-a frânt inima. Proverb 24:11 este unul dintre versetele vieții sale: “Salvează-i pe cei duși la moarte și nu te îndepărta de cei ce sunt aproape să fie măcelăriți!”. Așa cum a dovedit Vagabondul milionar, imaginile sărăciei pot fi foarte impresionante. L-a întrebat pe Biju ce anume din ce a văzut în mahalalele din Mumbai l-a determinat să treacă la acțiune. El mi-a oferit rapid o listă: (1) Adesea vede copii care umblă prin canalele de scurgere pline de mizerii. Ei n-au acces la servicii de sănătate. (2) A văzut odată o femeie bolnavă, care zăcea pe o alee. Fusese aruncată afară din micuța ei casă sărăcăcioasă din cauza bolii ei. (3) A mai văzut un băiat, care zăcea mort pe drum, după ce fusese călcat de un buldozer.

“Aici viața pare foarte lipsită de demnitate”, mi-a spus el.

Odată Biju a condus la Cristos o prostituată abuzată, infectată cu SIDA. Fata îi datora bani proxenetului ei, așa că Biju l-a întrebat cât cere ca să-i dea drumul. I s-a răspuns 18 dolari. Biju a plătit banii, iar fata și-a petrecut ultimii ei ani din viață slujindu-L pe Isus înainte de a muri din cauza bolii.

De asemenea, Biju vede copii fără mâini sau ochi – și știe că unii au fost mutilați intenționat, asemenea băiatului din Vagabondul milionar, care fusese orbit cu acid de “proprietarii” lui. “Și unii părinți îi trimit pe copiii cu dizabilități pe străzi să cerșească”, mi-a spus el.

Când am vizitat zona Deonar mergând cu autobuzul Vision Rescue al lui Biju, am văzut aproximativ 40 de copii învățând să scrie pe tablă expresii simple în hindu. Acestor copii li se face educație elementară și li se predau lecții biblice înainte de a fi hrăniți cu o masă caldă de orez cu legume. O dată pe săptămână primesc ouă, pâine și lapte. M-am rugat împreună cu acei copii și apoi m-am uitat spre autobuz ca să văd alte zeci de copii care își așteptau rândul.

Biju hrănește sute de copii pe săptămână, dar există milioane de copii în cartierele sărace din jurul gropii de gunoi Deonar. M-am întrebat dacă lucrul acesta  este descurajant, însă Biju s-a luminat în timp ce mi-a vorbit despre un băiat de 6 ani, pe nume Raj, care fusese salvat cu doi ani în urmă.

“Era piele și os și fugise de acasă din cauză că tatăl îi omorâse mama, iar pe el îl bătea”, mi-a spus Biju. “Era rănit la cap. A venit la mine și m-a întrebat: «Pot veni cu tine? »”

Biju l-a putut lua pe Raj în orașul Goa, unde Beena, sora lui Biju, conduce o casă de copii. Recent, când Biju a mers să-l viziteze, Raj i-a spus că, atunci când va crește mare, vrea să se facă pastor. “Asta face să merite tot efortul”, a spus Biju. “Ceea ce mă face să merg înainte este faptul că, unul câte unul, copiii sunt salvați.”

Biju îi învață pe toți tinerii din echipa lui să poarte de grijă – nu mulțimilor, ci unei singure persoane. “Dumnezeu ne îndrumă în zilele acestea să ne concentrăm pe singura oaie pierdută și pe singurul bănuț pierdut. Lui Isus îi pasă de fiecare persoană în parte.”

Am întâlnit creștini ca Biju Thampy peste tot în lume. Inimile lor sunt mișcate de Dumnezeu pentru bunăstarea săracilor și a celor fără adăpost, pentru dependenții de droguri și prostituate, pentru triburi isolate și copii abuzați. Ei îndrăznesc să meargă la seceriș ă în Asia, Africa, în ghetourile problematice din Statele Unite – și acolo Îl întâlnesc pe Domnul secerișului. El le-a dat o dragoste sfântă pentru oameni, care îi constrânge să-și riște viața și să-și sacrifice cariera, pentru o cauză mult mai mare decât pentru a lor înșiși.

*

Caută persoana pe care o poți salva!

_________________

Pasaj din cartea DUHUL SFÂNT NU E DE VÂNZARE Reactivarea puterii lui Dumnezeu într-o epocă a compromisului de J. Lee Grady

Editura ELPIS Oradea, 2013

2 thoughts on ““În aceste zile, Dumnezeu ne îndrumă să ne concentrăm pe singura oaie pierdută…”

  1. Pingback: “În aceste zile, Dumnezeu ne îndrumă să ne concentrăm pe singura oaie pierdută…” – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.