Testează ce auzi despre har!

În principiu, dar cu foarte multe excepții, evanghelicii propovăduiesc Evanghelia harul venit prin Isus Hristos.

Dar știm cu toții că nu e deloc vorba de un har ieftin, ci de unul foarte scump, plătit de sîngele lui Isus oferit ca jertfă pentru păcatele omului pe crucea de la Calvar (vezi Costul uceniciei de Dietrich Bonhoeffer).

Dar se pune problema, care e locul pocăinței și al harului în ecuația mântuirii noastre?

Cuvântul ebraic pocăință este teshuvah, care este alcătuit din cinci litere ebraice, tav, shin, vav, bet, și hei. Prima literă, tav, are ca pictogramă o cruce. . Intercalate între tav (cruce) și hei (har) cele 3 litere trei litere formează cuvântul shuv, care înseamnă “a se întoarce.“. Punând totul cap la cap, teshuvah sau pocăință ar înseamna: “Crucea lui Isus te intoarce la har.“ – citind de la dreapta la stânga după regula citirii ebraice. Hei, ca a 5-a literă în ebraică, înseamnă har, iar tabelul rezultat arată astfel:

Hei         bet     vav   shin      tav

(har )     (a se întoarce)     (cruce)

Nu vezi tu că bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăinţă? (Romani 2:4)

Pocăința înseamnă a te întoarce la harul lui Dumnezeu, datorită bunătății Sale demonstrate la cruce, prin Isus. Deci nici vorbă a te îndruma a te întoarce la legea lui Moise. Înseamnă a te întoarce înspre cruce, acolo găsești harul Său; iar harul Său este sursa puterii tale asupra oricărui păcat.

Dacă te lupți cu un obicei păcătos , pocăiește-te. Asta o faci atunci când te întorci înspre cruce, iar acea greșeală e pedepsită la cruce, astfel că primești favoarea nemeritată a lui Dumnezeu pentru a învinge acea slăbiciune. Practică așa adevărata pocăință atunci când greșești. Nu te îndepărta de Isus, ci îndreaptă-te spre El, căci numai la El găsești putere și har de îndreptare. El te iubește necondiționat și dorește să te întorci la poala crucii Lui, pentru a te îmbrățișa cu dragoste!

Înțelege odată pentru totdeauna că harul nu e o  scuză pentru păcat, cum pretind unii creștini. Harul este puterea lui Dumnezeu de a învinge orice păcat. Dacă cineva care trăiește în păcat susține că este sub har, de fapt în mod sigur această persoană nu trăiește sub har. Cuvântului lui Dumnezeu proclamă în mod clar că  “păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteţi sub Lege, ci sub har.” (Romani 6:14).

Nimeni nu poate folosi harul lui Dumnezeu pentru a-și justifica păcatul! Căci devăratul har topește puterea distructivă a păcatului.

Doar pentru că predicatorii folosesc cuvântul har în învățăturile lor, nu înseamnă că ei reprezintă cu adevărat Evanghelia harului. Testează totul! Asigură-te că poziția lor împotriva păcatului este clară.

Păcatul este din cale afară de rău,  aduce cu sine o serie întreagă de consecințe nedorite. Comiterea unui păcat nu are ca și consecință judecata sau pedeapsa lui Dumnezeu, după cum nici faptul că îți bagi mâna în foc și te arzi nu este o pedeapsă de la Dumnezeu. Urmările distructive și dureroase ale mâinii tale arse nu sunt de la Dumnezeu. Ele sunt o consecință cu care tu te confrunți ca urmare a folosirii liberului arbitru într-un mod distructiv. Precum, dacă cineva se întreține în mod deliberat în păcat, deci un stil de viață păcătos, se va prăji  de temperatura consecințelor distrugătoare care însoțesc păcatul.

Un pastor considerat competent, ca mulți alții, lucrând în două reședințe de județ, a predicat mai bine de o lună din Romani 1:18, timp îndelungat, nu  mai știu cât.

Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor. (Romani 1:18)

Nu eram de față, dar odată s-a dus la acea adunare un bărbat din lume care voia să vadă dragostea harului lui Isus, dar pastorul a predicat tot o variantă a legii lui Dumnezeu care condamnă păcatul; și încă ar fi spus că tocmai de aceea a dat cu legea, ca omul să se simtă păcătos! Iar fratele omului era supărat că tocmai și în acea zi, pastorul dăduse în musafir cu legea, așteptându-se să arate harul lui Isus plin de iubire, de iertare și de putere.

Singura modalitate de a ajuta oamenii  să învingă puterea păcatului este să le fie predicat harul  lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că „puterea păcatului este Legea.” (1 Corinteni 15:56).

A predica mai mult legea este ca și cum ai adăuga mai mult lemne, benzină, petrol pe foc. Oamenii nu sunt eliberați și transformați atunci când îi batem cu legea lui Moise. Ei sunt eliberați și transformați atunci când întâlnesc harul iubirii  Mântuitorului Isus!  Cu cât cineva predică mai puternic harul lui Dumnezeu necondiționat, cu atât mai mult lucrarea sa de slujire primește nenumărate mărturii de la oameni care au fost eliberați de tot felul de păcate și dependențe. Astfel, oamenii lui Dumnezeu nu vor să mai păcătuiască și  înving păcatul întorcându-se înspre cruce și revenind la har; oameni sunt eliberați de pornografie, de alcoolism, de droguri și de imoralitate sexuală. Aceasta este puterea harului Domnului și Mântuitorului nostru, Isus Hristos. Păcatul nu mai are stăpânire asupra oamenilor, iar adevărata pocăință are loc atunci când Evanghelia harului este predicată.

Schimbă-ți mintea, racordează-te la har!

Pocăință în greacă e cuvântul metanoia, care înseamnă schimbarea minții, deoarece numai credința corectă duce la o trăire corectă.

Doamne, eu nu pot, dar Tu poți!

«Pot totul în Hristos care mă întărește…  Harul Lui Hristos îmi e de ajuns!»

_____________

Text inspirat  din cartea Revoluția haruluiexperimentează puterea de a trăi mai presus de înfrângere de Joseph Prince

https://goldbooks.ro/

2 thoughts on “Testează ce auzi despre har!

  1. Pingback: Testează ce auzi despre har! – Blog Creștin Ardelean Viorel

  2. Pingback: Desigur ca-mi pasa de ce stiu unii despre fratele William Branham, dar mai mult imi pasa de ce stiu eu despre el si Mesajul lui Dumnezeu pe care ni l-a adus in predicile lui. | behaitul oilor si Glasul Pastorului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.