Singura diferență dintre filozofie și religie

diferența dintre diferitele filozofii ori ideologii

Mișcarea transcedentală, MT,  are la bază chestiuni filozofice de regenerare spirituală ale lui Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008),  fost guru indian, cunoscut pentru dezvoltarea tehnicii de meditație transcendentală, liderul și guruul unei organizații mondiale care a fost caracterizată în mai multe moduri, inclusiv ca o nouă mișcare religioasă și ca non-religioasă!!

Yoga este una din cele 6 școli traditionale (astika) ale hinduismului, bazată pe meditație ca o cale spre auto-cunoaștere și eliberare. Textele Hindu, care stabilesc bazele yoga conțin: Upanishadele, Bhagavad Gita, Yoga Sutra lui Patanjali, Hatha Yoga Pradipika și multe altele. În India, Yoga este privită ca fiind un mijloc de desăvârșire atât fizică, precum și spirituală. (wikipedia).

În 1990 apare gruparea yoga în România, care devine MISA condusă de guru Gregorian Bivolaru, destul de mediatizată ulterior, deci se știe că e mai mult decât yoga la sală, asane. Partea fizică e mai la vedere, dar la bază e filozofia, meditația hinduistă, care în final induce ceva de genul spălarea creierului, o religie ocultă.[…]

……………………………………………………………

Pe scurt: sunt două religii mari, două credințe mari și două feluri de închinări, conștient/inconștient, lui Dumnezeu (Isus Hristos) sau Diavolului. Suntem capacitați, fiecare dintre noi, fie de Duhul lui Dumnezeu, fie de duhul Diavolului. Credința creștină are ca suport Biblia, iar toate celelalte filozofii și credințe/ religii/ filozofii îl au în spate pe înșelătorul (Diavolul), dușmanul nostru și al Lui Dumnezeu (Isus). Nu există o cale neutră, sau o alta decât cele două, ori una-ori alta; cine nu alege, l-a ales deja pe stăpânul Halloween-ului. Deoarece cine-L alege pe Isus, trebuie să se lepede de sine și să-L urmeze pe El – e o chestiune spirituală, de meditație, rugăciune și închinare – în rest creștinii sunt niște oameni normali. Ca și ceilalți, adepții  Halloween-ului și al altor afinități de sorginte sataniste (hindusism, confucianism, islamism, adepți ai lui Osho, ai lui Marx, al francmasoneriei etc)  pot fi niște oameni cu o viață “normală”, dar care nu i se închină lui Dumnezeu (Dumnezeu al Bibliei), Creatorul lor, ci Diavolului, cum vom vedea mai jos.

Credință au și ateii, și comuniști, și socialiștii, marxiști, neomarxiștii, #rezistii etc. Ei cred în acele filozofii de viață. Indienii (religia hinduistă) cred că vaca e sfântă, alții au diferite superstiții care nu fac altceva decât să le fragmenteze viața cu lucruri de altfel arbitrare … dacă nu le-ai băga în seamă… (moaștele, o abureală, mai ceva decât vaca pt indieni, vrăjitorie, ocultism în toată regula).

Vorbeam cu un prieten vechi care e diacon în BOR, cântăreț care ajută preotul când slujește (la el acasă). Fiind o discuție neclară pentru el, i-am cerut Biblia să vedem ce scrie. Zice: n-am, n-o citesc, urmez tradiția, atâta știu. Că adică, zice, duc mai departe moștenirea părinților mei. Morți. Păi, zic: ai moștenit casa și pământul, acolo la țară, la cca 50 km de aici, asta ai moștenit, normal și numele. Dar credința o poți “îmbrățișa” sau nu, nu o moștenești. De fapt, ca să ne exprimăm exact e așa: Dumnezeu dă omului credința Lui, omului care trăiește în ascultare de El (după cum scrie în Biblie, nu cf. tradiției ortodoxe). Iar Diavolul, de asemenea, dă omului “credința lui” firească-drăcească:

Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.  (Efeseni 2: 8-9)

Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară! (Iacov 2:19)

Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, firească, drăcească. (Iacov 3:15)

Dotarea nativă o avem prin naștere. Pe Adam și pe Eva i-a creat Dumnezeu. Sămânța e pusă de Dumnezeu. Dumnezeu a suflat suflare de viață, astfel Adam a fost un suflet viu (Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu, Geneza 2:7).

Ce e credința? Credință înseamnă a-L crede pe Dumnezeu, că El a făcut totul așa cum scrie în Biblie, și că acei oamenii care au scris Biblia au fost inspirați de Duhul Lui când au scris. Cine cunoaște Biblia vede că ea nu se contrazice și se completează într-un tot unitar. Credința ne-o dă Dumnezeu, credința de a crede în El și în Cuvântul Lui pe care-l găsim în Biblie – El e Tatăl credincioșilor, pentru noi, iar Isus Hristos ne-a înlocuit în pedeapsă, ca Nevinovat, și a înviat a treia zi fiindcă Jertfa lui a fost primită și credincioșii sunt ca atare considerați îndreptățiți prin credință și har (de la Dumnezeu).

Celelalte credințe-religii sau filozofii îl au de tată pe celălalt, pe Diavolul, el le insuflă credincioșilor lui “credința”, de a crede în el și în filozofiile (minciunile) lui. (vidi Ev. Ioan 8:44; 10:10):

Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaş; şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii. (Ioan 8:44)

Hoţul nu vine decât să fure, să înjunghie şi să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug. (Ioan 10:10)

Sumarizare: Dumnezeu e creatorul a toate, inclusiv a lui Lucifer, viitorul Diavol și al îngerilor săi care s-au răzvrătit împreună cu el; și care au ajuns să fie de partea contrară, unul față de celălalt (Dumnezeu vs. Diavolul), precum sunt și oamenii, ori de-a parte, ori de alta. Omul e liber (conștiința sa) să aleagă cum va crede el de cuviință. Dar va suporta consecințele alegerii sale (excelente sau catastrofale).

Diferența, în fond, e dată de Stăpânul filozofiei-ideologiei, căruia ne închinăm, teoretic și practic, fie conștienți, fie inconștienți!

_____________

Citiți și:

Răspuns lui Bogdan Mateciuc și preotului Cristian Stavriu

 

 

 

Advertisement

2 thoughts on “Singura diferență dintre filozofie și religie

  1. Pingback: Singura diferență dintre filozofie și religie – Blog Creștin Ardelean Viorel

  2. Pingback: Cristian Ionescu – Despre clișee – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.