Botezul în apă și Evanghelia

Identificarea botezului cu o mărturie personală, cu spălarea de păcat, cu un legământ făcut cu Dumnezeu, sabotează direct semnificația majoră a acestui act – moartea și învierea lui Hristos: „fiind îngropaţi împreună cu El prin botez şi înviaţi în El şi împreună cu El prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi” (Coloseni 2:12).

Deși sunt de acord că acest act are mai multe valențe și nuanțe, totuși el are o singură semnificație primară – moartea și învierea lui Hristos. Astfel, atunci când vorbim despre botez trebuie să avem grijă ca nu cumva să acoperim această semnificație deosebită a lui și astfel să umbrim lucrarea Domnului Isus care a fost intenționată să fie reprezentată prin botez.

Dacă esența Evangheliei constă în moartea și învierea lui Hristos înseamnă că într-un mod uc totul deosbit acest act este o reprezentare directă a esenței Evangheliei. Așadar, botezul este un act evanghelic – el ne vorbește vizibil despre Evanghelie.

Faptul că un om se botează, arătând moartea și învierea lui Hristos, este și un mod de a declara că el a murit și înviat împreună cu Hristos. Moartea și învierea lui Hristos constituie aspectul obiectiv al mântuirii. Aceasta este o realitate incontestabilă care nu depinde și nu este afectată cu nimic de măsura în care oamenii o cunosc. Dar botezul arată și aspectul subiectiv al mântuirii, adică experimentarea acestei mântuiri în mod personal.

La un act de botez ar trebui să fie verbalizată Evanghelia dar și vizualizată prin acest act. Este rânduiala apostolică pentru toți cei care se întorc la Dumnezeu și au experimentat nașterea din nou. Este adevărat că Evanghelia este importantă pentru mine datorită a ceea ce mi-a adus dar ea este importantă în primul rând prin ea însăși datorită faptului că reprezintă lucrarea încheiată și desăvârșită a mântuirii în Domnul Isus.

Prin botez mărturisesc altora că Hristos a murit și a înviat pentru mine și eu împreună cu El. De asemenea, prin botez contemplu prin credință ceea ce Hristos a făcut pentru mine în moartea și învierea Sa. De asemenea, prin botez declar în fața adunării lui Hristos de care vreau să mă alipesc că am fost regenerat, spălat, că am murit față de păcat și am înviat la o viață nouă. Atât eu, lumea, cât și adunarea are nevoie să vadă Evanghelia asumată personal.

de Andrei Croitoru

sursa https://baptistireformati.wordpress.com/2019/07/22/botezul-in-apa-si-evanghelia/

One thought on “Botezul în apă și Evanghelia

  1. Pingback: Botezul în apă și Evanghelia — ARMONIA MAGAZINE – USA – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.