Benedict XVI – Clarifică parte a cauzelor prăbușirii moralei și credinței catolice

Într-un eseu privind Biserica și scandalul abuzurilor sexuale fostul Papă Benedict XVI identifică cu competență pașii decăderii moralei preoților și episcopilor catolici din ultimii 50 de ani.

Doar ascultarea și iubirea pentru Domnul nostru Isus Hristos ne poate arăta calea. Să încercăm, așadar, mai întâi să înțelegem din nou și din interiorul sufletului nostru ceea ce Domnul a vrut și vrea cu noi.

Pentru început aș sugera aceasta: dacă am vrea cu adevărat să rezumăm foarte succint conținutul Credinței așa cum este expus în Biblie, am putea să o facem spunând că Domnul a inițiat o istorie de dragoste cu noi și vrea să cuprindă creația întreagă în ea. Forța de contracarare a răului care ne amenință pe noi și lumea întreagă nu poate să rezide, în cele din urmă, decât în acceptarea de către noi a acestei iubiri. Ea e adevărata forță de contracarare a răului. Puterea răului decurge din refuzul nostru de a-L iubi pe Dumnezeu. Acela care se încrede în dragostea lui Dumnezeu este mântuit. Faptul de a nu fi mântuiți este o consecință a incapacității noastre de a-L iubi pe Dumnezeu. Așadar, calea mântuirii omului constă în a învăța să-L iubească pe Dumnezeu.” scrie Papa emerit Benedict XVI în debutul secțiunii III., a expunerii sale.

Vă recomand să lecturați în întregime teza sa AICI.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.