Daniel Branzei: Salvare – Mântuire – Izbăvire

În acest plan al salvării oferite de Christos observăm patru direcții distincte, dar complementare.

A. W. Pink spune:

,,Suntem SALVAȚI de patru lucruri: salvați de pedeasa pentru păcat, de puterea păcatului, de prezența păcatului și, cel mai important, de plăcerea păcatului.

Limba română este într-o continuă evoluție. Din aceasă cauză, anumite cuvinte cad în capcana nefolosirii sau intră în arhivele arhaismelor. În domeniul creștinismului, termenul ,,mântuire“ și-a pierdut semnificația laică, menținându-și doar semnificația legată de lucrarea de salvare a oamenilor prin Christos. În plus, în Moldova, “mântuire“ și-a păstrat primordial semnificația de “,isprăvire“ a unei activități (ex. – am  mântuit ce mi-ai dat de făcut, l-am mântuit și p-ăsta!).

Revenind la origini, cuvântul grec “sozo“,   a fost folosit în societate și în scrierile Noului Testament pentru a desemna eliberarea din boală, din stăpânirea demonică și din tot felul de alte necazuri și suferințe.

Prin contrast, termenul “soteria“, (“salvare, mântuire, izbăvire“)  a înseamnat reașezarea într-o relație corectă cu Dumnezeu printr-o eliberare de păcat obținută în urma pocăinței de pretențiile obraznice ale firii pământești. Domnul Isus este “soter“, “Salvatorul“, “Izbăvitorul“ tuturor celor ce primesc oferta Lui de iertare prin har și credință.

Sursa: https://barzilaiendan.com/2018/11/16/salvare-mantuire-izbavire/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.