Cât de importantă e diferența dintre sinceritate, vicleșug, cunoștință – în același context

Vorbind despre aceste caracteristici, știm că au fost cazuri  ca unii oameni să vândă statuete rupte, lipite cu ceară, care odată cu  încălzirea lor sau la supunerea la   oarecare presiune, ruptura să se provoace din nou. Sincer, înseamnă cineva care trăiește potrivit cu cunoștința care o are.

Pentru că zici: “Sunt bogat, m-am îmbogăţit, şi nu duc lipsă de nimic“, şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol… (Apocalipsa 3:17)

Adunarea din Laodicieea era sinceră, așa o apreciază Domnul Hristos. Deci ea este sinceră, dar este amăgită în sinceritatea ei. Foarte mulți oameni au fost înșelați de Diavolul să creadă că, dacă sunt sinceri, cu asta sunt salvați.
Sunt oameni care vorbesc urât, foarte urât, murdar: – Eu sunt sincer, eu spun ce am în inimă!
– Nu ești sincer, omule, deloc. Ești nestăpânit, ești nesimțit…!
De ce s-au înființat spitale, pentru ca omul bolnav să meargă la doctor. (Cel bolnav are trebuință de doctor; nu cel sănătos.).

Sinceritate, nu e omul care dă drumul la tot ce are el înăuntru, pentru că e “sincer”, el spune gândurile pe care le are: nu contează că cineva moare din cuvintele lui, nu contează că cineva se poticnește de ceea ce face “sinceritatea” lui… el este sincer!   Nu, acest om este obraznic, e cu totul altceva decât sinceritate, dar nu se aplică la Laodiceea.

Sincer – este un cuvânt atât de greșit în lume, în practicarea lui, și mai ales în  efectele lui. Omenirea a ajuns să creadă că dacă este sinceră, este salvată. Cineva să  creadă că dacă e sincer, el este salvat. Dar nu e așa.

Sunt însă oameni de bună credință, care sunt sinceri, și totuși sunt amăgiți în sinceritatea lor. Îi va salva pe ei, această sinceritate? Sunt oameni de credință, care au credință într-adevăr.

Și spune apostolul Iacov: poate oare acestă credină să mântuiască? E un om care și-a pus încrederea în Dumnezeu, în ceea ce știe și ceea ce a înțeles el. Dar Biblia vine și întreabă: poate oare acestă credină să mântuiască pe cineva? Nu va mântui pe nimeni.

Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara! (Iacov 2:19)

Apostolul Iacov apelează în explicație și la un argument extrem: și diavolii cred, dar poate această credință să-i mântuiască? Satana este sincer în fața lui Dumnezeu,  adică el spune exact cum este, el nu poate să-l mintă pe Dumnezeu. Când  Dumnezeu îl întreabă ceva, el trebuie să răspundă și dacă răspunde cum nu este, Domnul știe de fapt cum este.

Dar poate această sinceritate să-l mântuiască pe cineva?

45. Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: “Noi am găsit pe Acela despre care a scris Moise în Lege şi Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.”

46. Natanael i-a zis: “Poate ieşi ceva bun din Nazaret?” “Vino şi vezi!”, i-a răspuns Filip.

Exemplul pe care ni-l dă aici Mântuitorul către adunarea din Laodiceea, este tulburător. El nu ne spune (lor și nouă): Voi știți cum stau lucrurile în inima voastră, dar uite ce ziceți!
Adică, Știi bine cum stai… De la ce zici tu despre tine, până la a și ști cum ești de fapt  Știi tu bine cum stai, ce știi tu bine despre tine, până la ce zici tu despre tine, e distanță mare.

Nu este Laodiceea “aici”, ea ce zice, aia crede despre ea; ea a ajuns să creadă, ceea ce ea NU este!  Este o amăgire aceasta, cu privire la starea bisericii, cu privire la starea noastră personală în credință. Și Laodiceea a ajuns să creadă acest lucru din toată inima. Dar Domnul îi zice:

– Tu zici aceste lucruri, și nu minți, nu zici una, și știi alta, tu zici aceste lucruri, dar nu știi că nu-i așa!

–  Nu știi că nu-i așa, ești sincer, dar ești amăgit în sinceritatea ta. Sau, ești amăgit, dar ești sincer în amăgirea ta.

Acum o să studiem cazul unui om sincer, dar amăgit.

Care om vi  se pare a fi unul dintre cei mai sinceri oameni pe care i-ați întâlnit în Scriptură?  Mântuitorul îl declară pe Natanael un om sincer. Dar nu oricum, ci Mântuitorul subliniază un  cuvânt și zice:

Iată cu adevărat un israelit în care nu este vicleșug.” (Ioan 1:47)

Erau mulți israeliți în care nu era vicleșug, dar acesta era unul cu adevărat în care nu era vicleșug. Natanael era un om sincer.

Ce credea acest om sincer, despre Domnul Hristos? Acest om sincer nu credea că poate să fie ceva bun din Nazareth. Cum Isus era din Nazareth, nu putea crede să fie ceva bun în Isus (cum mi-a spus mie ieri cineva, tocmai după ce fusese ameliorată mult starea lui de invaliditate, de la o semipareză, umbla cu cârja, iar de două-trei zile umblă binișor: dar a zis de-a dreptul: Nu cred că există Dumnezeu, hai să fim serioși; iar poporul evreu este capul relelor…, după cum vedem în lume – nota red. odată cu transcrierea)/

 El, Natanael (ca și fostul meu coleg) era sincer, el asta credea (fiecare după și cu este credința lui).
Nici vorbă să se nască în el, la adresa lui Isus Hristos,  vreo prețuire sau vreo închinare, nici vorbă. El este un om sincer. Natanael studiază Biblia, foarte atent și este sincer în studiul lui. Dar cum studiază el Biblia? El nu studiază ca să vadă ce-i spune ea, ci el are deja în mintea lui, semănat de preoți, de tradiție,  o mulțime de informații și credințe, iar el studiază să-l confirme pe el în credința lui (deja cristalizată).

O mulțime de oameni deschid Biblia, nu ca să vadă ce spune Domnul, ci ca să-l facă pe Domnul să spună ce spun ei. Și umblă după texte în toată Scriptura și caută să le lege la un loc, să dovedească un lucru sau altul. Acest lucru este o primejdie pentru noi toți

Predica pastorului Nicu Butoi, până la min. 6:40

One thought on “Cât de importantă e diferența dintre sinceritate, vicleșug, cunoștință – în același context

  1. Pingback: Cât de importantă e diferența dintre sinceritate, vicleșug, cunoștință – în același context — ARMONIA MAGAZINE – USA – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.