Un grup de tineri misionari români, în Namibia, ne-au vizitat în 1 iulie 2018, pentru a ne bucura împreună de harul Domnului Isus care lucrează cu multă putere și în Africa, acolo unde în 2009 s-a deschis o mare UȘĂ de răspândire a Evangheliei în tribul boșiman, din zona Kalahari, misiunea Kalahari New Hope Namibia.
Tinerii misionari ne-au împărtășit multe din experiențele lor, în mai multe din adunările Domnului din DEJ. În viața lor și a copiilor băștinași din Namibia harul lui Dumnezeu a lucrat și lucrează într-un mod deosebit, deoarece aceștia primesc cu o bucurie debordantă și molipsitoare, orice dar cât de mic ar fi, orice mică sau mare binecuvântare, materială sau spirituală, ca din mâna iubitoare a Tatălui din ceruri. Căci acolo, în Namibia, nevoile oamenilor sunt nespus de mari, triburile trăiesc într-o zonă aridă, aproape deșert, departe de orice oraș și de civilizație, unde lipsa de hrană și de apă este nespus de mare.
Dar, prin bunătatea și iubirea lui Dumnezeu de oameni, un grup mare de creștini inimoși au simțit că Domnul îi cheamă pentru acele locuri și nu au ezitat prea mult și au ajuns acolo. Modul miraculos cum lucrează Dumnezeu, prin ei, se vede atunci când afli ce se întâmplă de când creștinii se implică în răspândirea Evangheliei, în facerea de ucenici și în ridicarea comunității băștinașe prin înființarea de proiecte culturale și sociale (școală, în agricultură, ateliere etc.).
Dacă mai înainte de venirea lor, datorită implicării vrăjitoriei și a vracilor, erau prădați în diferite moduri de animalele de pradă și de distrugere, lei, tigri, elefanți etc, după venirea creștinilor, Dumnezeu a început să-i protejeze și nu au mai fost atacați ca mai înainte.
Ba mai mult, când un copil s-a pierdut la o distanță mare de zona lor (Kalahari New Hope Namibia), din cauză că vântul bătea puternic în acea zi, iar strigătul de “adunarea” a fost trmis de vânt în direcția opusă, iar băiatul de 9 ani, Simon, s-a deplasat mereu în direcția greșită cca 20…25 km. Noaptea aceea era rece la zero grade Celsius, ziua cald la peste 30 grade (ajunge până la +50); dar băiatul creștin s-a rugat ca Domnul să-l ajute să nu simtă că-i e frig, noaptea, și a simțit cald; Domnul l-a protejat de animalele de pradă care treceau pe lângă el și de elefanți. Doar pentru câinii sălbatici s-a urcat într-un copac. A fost găsit după două zile de căutări, nevătămat. Glorie Domnului! A fost o bună mărturie, cazul, și pentru întărirea credinței, căci s-a arătat slava Domnului.
*
Ce scriu ei pe facebook?
Fiindcă vă dorim alături, vă ținem la curent cu ce se mai întâmplă pe meleaguri africane. Considerăm că o imagine vorbește mai multe decît cuvintele.
Să fiți binecuvântați pentru susținerea dumneavoastră!
Puteți citi și pe site și pe facebook parte din activitatea lor misionară, din care am extras pentru cititorii noștri mare parte din ce găsim acolo, la adresele lor publice:
https://www.facebook.com/KalahariNewHope
Citim pe facebook https://www.facebook.com/KalahariNewHope, scris de una dintre echipe:
Dacă nu ar fi existat crucea lui Hristos, nu am fi ştiut niciodată drumul spre cer. Să-I mulţumim, deci, că ne da voie să o purtăm şi noi.
Dacă nu ar fi existat crucea lui Hristos, nu am fi știut niciodată ce înseamnă sacrificiul…nu am fi ajuns să mărturisim Evanghelia până la capătul pământului.
Comentariul nostru explicativ: Apoi a zis tuturor: “Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze. 24. Fiindcă oricine va voi să-şi scape viaţa o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va mântui.” (Luca 9:23-24)
Crucea, înseamnă, nimic altceava, decât a trăi ca și Hristos, decât a trăi Hristos în tine. Iar Hristos nu a trăit pentru Sine (vezi Ghețimani, El a ales voia Tatălui); și noi, ca și creștini, trebuie să ne lepădăm eul, sinele nostru, să-l răstignim, să ne tot micșorăm, ca El să crească tot mai mult și să trăiască în și prin noi. Și să-i slujim pe acei frați micuți ai lui Isus (Matei 25), să-i îmbrăcăm, să-i hrănim, să-i eliberăm din lanțurile diavolului căruia s-au obijnuit să-i facă voia, căci (încă) ei nu știu ce fac.
*
Motivația pentru implicarea NOASTRĂ:
Adu-ţi, dar, aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te şi întoarce-te la faptele tale dintâi. Altfel, voi veni la tine şi-ţi voi lua sfeşnicul din locul lui, dacă nu te pocăieşti. (Apocalipsa 2:5)
Şi am auzit un glas din cer care zicea: “Scrie: Ferice de acum încolo de morţii care mor în Domnul!” “Da”, zice Duhul, “ei se vor odihni de ostenelile lor, căci faptele lor îi urmează!” (Apocalipsa 14:13)
*
Dintre obiectivele și realizările misiunii Kalahari New Hope
Am dat coppy paste pe site
Școala Kalahari New Hope s-a înființat în anul 2009, și este acreditată după normativele Ministerului Educației din Namibia.
În cadrul școlii sunt înregistrați 198 de elevi, de la vârsta preșcolară până la clasa a 7-a.
În Namibia, anul școlar este împărțit diferit față de modelul românesc, astfel că începutul anului școlar e în Ianuarie, iar sfârșitul acestuia fiind în Noiembrie sau Decembrie. Împărțirea anului școlar în Namibia este în 3 trimestre, cu vacanțe care le despart, una fiind de 4 săptămâni și două de câte 6 săptămâni.
Fiind una dintre primele școli din țară, în cadrul Școlii Kalahari New Hope se pune accent pe igienă, punctualitate, respect reciproc, și nu în ultimul rând, pe educația creștină, prin urmare, în fiecare dimineață, la începutul cursurilor, principiile creștine sunt învățate la timpul orei de închinare.
Copiii care participă la cursuri sunt majoritari boșimani care provin din zona localității vecine Omatako, aflată la distanță de câțiva kilometri de baza de misiune Kalahari New Hope.
PROIECTUL SUSȚINE UN COPIL
Acest proiect are ca scop susținerea materială a tuturor copiilor din școala Kalahari New Hope. Prin acest program, cu ajutorul sponsorilor care contribuie lunar cu suma de 15 euro, copiilor din școală li se oferă:
Voluntariat școală: Toate clasele au minimum un educator/învățător/profesor.
Datorită numărului mare de elevi este necesară suplimentarea cadrelor didactice.
Toți cei ce sunt implicați în educația copiilor au statut de voluntar, iar proiectul KNH oferă tuturor voluntarilor, mâncare, cazare și tot ce au nevoie pe intreaga perioadă a voluntariatului.
PROIECTE SOCIALE
Când am ajuns în Kalahari, în 2009, împreună cu familia, ne-am dat seama de nevoile mari pe care le aveau localnicii. Zona în care suntem așezați, este o zonă de deșert și împânzit cu tufișuri spinoase și buruieni.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, am început să defrișăm zona tăind tufișurile și scoțându-le rădăcinile. De multe ori rădăcinile ce trebuiau scoase erau mai mari decât coroana vizibilă a tufișului. Astfel a fost pregătit terenul pentru agricultură. Toată această muncă a fost una titanică, consumându-ne mult timp și energie, în condițiile temperaturilor ridicate.
După finalizarea defrișării am început desțelenirea pământului, pregătindu-l pentru o grădină de legume și zarzavaturi. Mai apoi am împrejmuit toată această suprafață cu un gard, pentru protecția culturilor împotriva prădătorilor și animalelor sălbatice din zonă.
În grădină cultivăm o gamă largă de legume, fructe și zarzavaturi: varză, roșii, ardei, castraveți, dovleci, morcovi, pătrunjel, mentă, fasole, cartofi dulci, vinete, struguri, floarea soarelui, pepeni, ridichi, conopidă, gulii etc. Toate acestea sunt produse în grădină și sunt folosite pentru hrana zilnică a copiilor din școală și a voluntarilor.
În baza Kalahari New Hope există doar o fântână, forată la aproximativ 180 de m adâncime. Ea asigură necesarul de apă pentru localnici, pentru baza de misiune, școală și grădină. Din cauza consumului mare de apă, actualmente grădină are doar două hectare și suplinește numai nevoia de hrană a copiilor și a voluntarilor Kalahari New Hope, adică un număr total de aproximativ de 250 de persoane.
Această grădină va fi extinsă în momentul în care vom avea posibilitatea de a fora o altă fântână.
Tot pentru suplimentarea necesarului de hrană în bază s-a amenajat o încăpere destinată creșterii culturilor de ciuperci. Ciupercile aduc un aport special de nutrienți și sunt delicioase pentru boșimani.
Creșterea animalelor în baza Kalahari New Hope a început prin donații ce constau în găini, capre și măgari. Actualmente, misiunea dispune de câțiva măgari, de câteva capre și de câteva vaci.
Există un număr de 37 de vaci care aparțin bazei și mai multe găini cu ajutorul cărora se suplinește hrana necesară elevilor, având în vedere costurile necesare susținerii copiilor ce învață la școala Kalahari New Hope.
Aportul sponsorilor individuali ai copiilor nu este suficient, așa că am căutat și căutăm să suplimentăm resursele necesare acoperirii nevoilor prin dezvoltarea unor proiecte de agricultură și creșterea animalelor.
CONSTRUCȚII DE CASE
CONSTRUCȚII, CONFECȚII METALICE
În zona Kalahari bushmanii locuiesc în colibe de paie, acestea nu fac fațăÎn zona Kalahari, boșimanii locuiesc în colibe de paie. Acestea bineînțeles că nu fac față condițiilor dificile din perioada de iarnă, când temperaturile scad noaptea până la -10º C. Pe de altă parte, vara temperaturile urcă până la peste 50º C.
Aceste condiții climatice și de trai fac ca foarte mulți localnici să sufere de TBC și de alte boli grave. În acest sens, voluntarii Kalahari New Hope au dezvoltat o tehnică de construire a unor case cu costuri mici, dar care asigură condiții decente de trai.
Am învățat să producem cărămizi din pământ amestecat cu paie, localnicii învățând și ei și producându-și singuri mai apoi.
S-au construit deja mai multe case destinate familiilor de boșimani și în același timp s-au construit șase căsuțe, cu o cameră, pentru profesori și trei căsuțe, cu câte două camere, pentru voluntari. Acoperișurile și terasele acestor case sunt făcute din tablă zincată.
Cele trei corpuri de clădire ce aparțin școlii găzduiesc cele șapte clase. Sălile de clasă sunt dotate cu mobilier și cu toate lucrurile necesare unei bune desfășurări a activității didactice. Respectând cerințele Ministerului Educației din Namibia, au fost anexate școlii câteva săli necesare pentru garderobă, bibliotecă, sală profesorală și birou directorial. Încă mai sunt unele cerințe neîndeplinite în ceea ce privește dotarea școlii, dar ele urmează a fi implementate în viitorul apropiat.
La construirea caselor au fost implicați și boșimanii, ei învățând astfel să producă cărămizi, să sape fundații, să zidească, să tencuiască, să tragă șape, să vopsească, să confecționeze acoperișuri metalice etc.
În iunie 2014, s-a început săparea a cinci bazine destinate creșterii de pești tilapia, iar câțiva boșimani au fost învățați să confecționeze mese, scaune și alte obiecte din lemn.
Constructie Clinica e in desfasurare
Croitorie: Câțiva dintre voluntari sunt implicați în proiectul de croitorie. Prin acest proiect s-au realizat perdelele sălilor de clasă din școală și din casuțele construite, fețe de masă, penare, ghiozdane, șorțuri, diferite articole de îmbrăcăminte pentru copii și voluntari.
BUCĂTARIA ȘI GĂTITUL
Școala Kalahari New Hope are o cantină unde mănâncă zilnic aproximativ 250 de persoane. Mesele sunt servite dimineața și după-masa, iar pentru o parte dintre oameni și seara. Mâncarea este preagătită în bucătăria cantinei de către Cornelia Pater, aceasta primind ajutor din partea localnicelor Estera, Maria, Lucia, Beata și Ana. O parte din produsele folosite în prepararea mâncării provin din grădina bazei, restul produselor fiind cumpărate din Grootfontein, cel mai apropiat oraș, situat la 160 de km. Spre încântarea și deliciul lor, localnicele au fost învățate să prepare diverse sortimente de mâncare, majoritatea fiind noi pentru ele.
MECANICĂ
Pe o parte dintre localnici i-am învățat să repare tot ce ține de întreținerea bicicletelor și în același timp au fost învățați lucrurile elementare în domeniul mecanicii auto.
ARTIZANAT
Tribul boșiman este extrem de iscusit în tehnicile de gravură, de pirogravură sau în cioplirea și prelucrarea lemnului. Toți localnicii au fost încurajați să creeze diferite obiecte artizanale, coșulete, farfurii împletite și tot felul de lucruri cioplite, obiecte care ajung să fie oferite cadou celor ce ne vizitează. În schimbul acestor lucruri, misiunea noastră le donează mâncare și îmbrăcăminte.
FORAREA DE FÂNTÂNI
Locurile în care boșimanii trăiesc au fost nu de mult bântuite de război. Armatele invadatoare au forat puțuri de apă în trecerea lor pentru a asigura necesarul soldaților. După război acestea au fost abandonate, dar astăzi multe dintre ele au fost repuse în funcțiune de către misionari și sunt foarte utile. Forarea unei fântâni în această zonă este costisitoare, cheltuielile ridicându-se la cca. 25000 de euro pentru un puț. Misiunea noastră intenționează să-și folosească utilajul propriu pentru a fora noi fântâni și a veni în ajutorul familiilor însetate ce merg kilometri întregi pe jos ca să-și care apă cu bidoanele pentru supraviețuire.
ASISTENȚĂ MEDICALĂ ȘI SANITARĂ
În baza noastră de misiune există o asistentă medicală permanentă, care monitorizează copiii și intervine cu tratamente în caz de necesitate. De asemenea, dispunem de medicamente și de bandaje, fașe etc. donate din bunăvoința fraților. Viziunea noastră pe viitor este ca aici să se înalțe construcția unui dispensar medical și, de ce nu, a unui cabinet stomatologic elementar. În direcția aceasta s-a început construcția unei clinici medicale dar avem nevoie dea autorizație guvernului și de echipamentul necesar unei clinici.
*
VOLUNTARIAT
Căutăm voluntari în următoarele domenii
ȘCOALĂ
limba engleză, diplome, cazier, inimă pentru copii
ȘCOALĂ PROFESIONALĂ
experiență în cât mai multe dintre domenii
AGRICULTURĂ
dornici de muncă alături de localnici
CREȘTEREA ANIMALELOR
experienta în creșterea și tratarea bolilor animalelor
CONSTRUCȚII
experiență în construcții, muncă în echipă
CROITORIE
creativitate, ingeniozitate
BUCĂTĂRIE
lucru în echipă, plăcere de a găti
MECANICĂ
cunostințe în domeniul auto, dorința de a uceniciza
*
IMPLICĂ-TE
Completează formularul următor, după care te vom contacta. – vidi site https://kalaharinewhope.org/voluntariat/
ESTE MAI FERICE SĂ DAI DECÂT SĂ PRIMEŞTI.
Este important să specificați înspre care dintre proiectele noastre sociale doriți să se adreseze donația dumneavoastră.
Ne-am bucura să putem ține legătura, de aceea vă rugăm să ne oferiți adresa dumneavoastră de email sau un număr de telefon.
*
Donațiile se fac specificând :
“Asociatia Kalahari New Hope Romania” într-unul din conturile:
BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ
Nume bancă:Banca Comercială Română
Cod SWIFT:RNCBROBU
Cont RON:RO33 RNCB 0241 1442 5485 0001
Cont EURO:RO06 RNCB 0241 1442 5485 0002
Cont USD:RO76 RNCB 0241 1442 5485 0003
Adresă titular cont:str. Horodnicului, nr. 24, Rădăuți, Suceava, România, 727305
Adresă sucursală: BCR Rădăuți, str. Piața Unirii, nr. 65 A, Rădăuți, Suceava, România, 725400
RAIFFEISEN BANK
Nume bancă: Raiffeisen Bank
Cod SWIFT: RZBRROBU
Cont RON: RO54 RZBR 0000 0600 1636 8656
Cont EURO: RO46 RZBR 0000 0600 1637 4523
Cont USD: RO15 RZBR 0000 0600 1638 7012
Adresă titular cont:str. Horodnicului, nr. 24, Rădăuți, Suceava, România, 727305
BANK WINDHOEK
Bank Name (Nume bancă):
Bank Windhoek
SWIFT Code (Cod SWIFT): BWLINANX
N$ Acc. No. (Cont N$): 2000261090 SAV
EURO Acc. No. (Cont EURO): 8003236032
USD Acc. No. (Cont USD): 8003236022
Adress (Adresă): Grootfontein, 211 Okavango Road
Branch Code: 48247340
Country (Țară): Namibia
CONTACT
Kalahari New Hope
Grootfontein, P.O. Box 1373, Omatako Valley, Road D3306, Namibia
contact@kalaharinewhope.org
Tel. Namibia 00264 676 870 07
Romania
Secretariat:
0733 658 515
0747 311 856
Frate și soră, fii și tu parte la această misiune, cum și cât poți, dar mai ales în RUGĂCIUNE, pentru ocrotire și propășirea lucrării Evangheliei prin harul lui Dumnezeu și prin creștinii prezenți pe frontul de luptă din Namibia!
Reblogged this on „A venit Învăţătorul şi te cheamă.”.