Trinitatea păcatului

By Nicu Butoi

Suntem aici, în adunarea Domnului, în punctul de odihnă de care vorbește David în Psalmul 23. Ați observat că acolo sunt două lucruri de semnalat. Unul este că El mă paște în pășuni verzi și tot în Psalmul 23 El spune că trec prin valea umbrei morților, dar nota comună a acestor două stări –  pășuni verzi și a trecerii prin valea umbrei morților –  este Domnul!

Că, dacă nu e Domnul cu mine, în pășunile verzi, mă transform într-un diavol; și dacă nu e Dumnezeu cu mine când trec prin valea umbrei morților, mă transform în altceva…, de aceea nota comună este aceasta.  Astfel, împreună cu Domnul, am ajuns astăzi  la punctul 10 din ciclul de predici “Iubirea in 10 cuvinte” (din Exod 20) și nu stăm în fața unor ochi care se închid, ci stăm în fața unei perspective care se deschide înaintea ochilor noștri.

Astăzi învățăm cel de-al 10-lea cuvânt al lui Dumnezeu din decalogul în 10 cuvinte, cea de-a zecea promisiune a lui Dumnezeu. Este un cuvânt de legământ, promisiunea lui Dumnezeu pentru tine, că tu vei avea în Dumnezeu toate lucrurile, în așa măsură și în așa fel încât nu vei avea nevoie să poftești nimic niciodată, în viața ta; niciodată, să fii pe deplin satisfăcut.

Nepoata mea  a fost crescută de fiică-mea într-un anume fel, cu mâncarea vreau să spun (vegetariană) și se întâmplă că vine cineva și-i aduce câte ceva, bomboane, ciocolată, dintr-astea, tot felul de gunoaie de-astea, pe care le mai apreciem și le folosim; și le pune pe masă.  Dar nepoata nu le-a acordat nici măcar o privire de interes în direcția aceea. Era același lucru dacă ar fi  pus acolo rumegus,plastic, lemne. Erau farfurii goale pe masa; oriunde ai fi pus lucrurile alea pe masă, pentru ea nu reprezintă nimic. Dar dacă pui acolo în farfurie, o salată, niște brocooli, așa ceva, imediat atenția ei este maximă!

Mi-am dat seama că lucrul acesta este produsul mentalității ei față de anumite lucruri; ea are o mentalitate a valorilor; ea spune asta are valoare, asta e negative, nonvaloare. Datorită acestei mentalități ea privește lucrurile așa.

Același lucru îl promoie Dumnezeu în legea Lui când spune tu nu vei avea nevoie să poftești niciodată; Dumnezeu va fi pentru tine atât de deplin, plinătatea va fi atât de atotcuprinzătoare în sufletul tău încât nu va fi nevoie să poftești vreodată. Nu este ceva groaznic, realmente groaznic să mergi cu soția ta la brat și să-ți alunece ochii ca unui animal care vede ceva pe stradă, sau miroase ceva mâncare pe stradă, nu este asta ceva groaznic? Nu ar fi groaznic să-ți ții soția de brat, pe stradă, călătorind o viață împreună, și să vezi cum ăi alunecă acestei ființe sărmane ochii într-o parte sau într-alta. În clipa aia, vrând-nevrând, simâi parcă o teribilă frustrare.

Stai puțin, i-a spus Anei, Elcana (care parcă i se tot plângea: Dă-mi copii, dă-mi copii…): “Ano, pentru ce plângi şi nu mănânci? Pentru ce ţi-este întristată inima? Oare nu preţuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?” (1 Samuel 1:8). Ana, tu mi-ai spus că eu prețuiesc pentru tine mai mult decât zece fii.

Tu mi-ai  spus  – zice Domnul Dumnezeu –  că  Eu sunt totului tot pentru tine și că dincolo de Dumnezeu ție nu-ți lipsește nimic și nu-ți trebuie nimic. Tu ai spus lucrul ăsta. Și acum, salivezi, te uiți după toate acele lucruri….?

De aceea, astăzi, să auzim fiecare că Domnul ne întreabă:

Cine sunt Eu pentru tine?   […]

Vă recomand cu căldură să urmăriți întreaga expunere a temei: 

 Trinitatea pacatului:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.