De aceea, cînd veţi vedea «urîciunea pustiirii», despre care a vorbit proorocul Daniel, «aşezată în locul sfînt» -cine citeşte să înţeleagă! (Matei 24:15)
Cum NU trebuie abordată cartea Daniel
Ne aducem aminte de la părinți sau de la școala duminicală despre “Daniel în groapa cu lei” și de “cei trei tineri în cuptorul de foc”. Iar alte studii mai avansate în cartea Daniel se concentrează pe integritatea proorocului Daniel, viața lui de rugăciune, și importanța lui ca profet. Tot ce am spus până aici își are locul și importanța sa, dar nu așa se abordează în primul rând cartea Daniel.
Cum trebuie abordată cartea Daniel?
Tema majoră a cărții Daniel este triumful Domnului Isus asupra imperiilor lumii și instalarea împărăției Sale pe pământ. O altă temă egală ca importanță este profeția anului morții lui Mesia.
Imperiile sunt conceptul diavolului. Dumnezeu a decretat ca umanitatea să fie compusă din națiuni independente. Imperiile sunt de neevitat în timpul când Domnul Isus nu este direct implicat în conducerea umanității. El a spus “dar acum, Împărăţia Mea nu este de aici.” (Ioan 18:36).
Apropo, Uniunea Europeană este un imperiu opresiv anticristic care sub pretenția democrației, desființează creștinismul prin invazia islamică provocată, reducând gradual drepturile cetățenilor pentru a crea o versiune contemporană de imperiu Roman renăscut în care majoritatea sunt sclavi. Uniunea Europeana este candidatul principal în a devenii “fiara cu 10 coarne” din Daniel capitolul 7, undeva în viitor.
De ce Daniel ajunge să cunoască istoria viitoare a umanității?
Simplu. Dumnezeu l-a pregatit pe Daniel inca din copilarie ca sa fie un om integru, si care l-a momentul oportun sa poata fi folosit in pozitia de prim ministru a lui Nebucadnețar pentru a interpreta acestuia visurile date de Dumnezeu. Daniel nu devine deodata sfant ajungand in Babilon ca rob. Sfintenia practica nu se petrece peste noapte. Este un proces anevoios dar care are ca roada o personalitate ce corespunde exigentelor lui Dumnezeu. Sfintenia nu este o lucrare a noastra, ci este lucrarea Lui care pe noi ne implica total.
Prin visul dat de Domnul lui Nebucadnețar in capitolul 2, si interpretat de Daniel, Dumnezeu desfasoara in fața evreilor si a națiunilor cum va rula istoria omenirii pana la instaurarea imparatiei lui Dumnezeu pe pamant. Desigur ca Daniel va avea visurile si viziunile lui care aduc mai multe clarificari visului dat lui Nebucadnețar.
Ați auzit de vremea neamurilor? Ce este aceasta?
Vremea neamurilor/natiunilor este timpul in care Israel se afla sub controlul neamurilor pana cand Domnul Isus va cobora personal la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. “Picioarele Lui vor sta în ziua aceea pe muntele Măslinilor, care este în faţa Ierusalimului, spre răsărit; muntele Măslinilor se va despica la mijloc, spre răsărit şi spre apus…” (Zaharia 14:4).
Vremea neamurilor a inceput in anul 598 Î.d.Hr. cand Nebucadnețar a invadat Ierusalimul si a luat ca prizonier pe imparatul Ieconia impreuna cu prada si multi alti captivi. De atunci evreii nu au fost niciodata liberi cu adevarat ca si natiune. Vremea sfarsitului in Scriptura, nu este sfarsitul lumii ci este sfarsitul dominatiei neamurilor asupra Israelului cand Israelul va fi pus ca natiune de frunte de catre Domnul Isus in imparatia milenara.
Care sunt capitolele cheie din cartea Daniel si cum trebuie intelese?
Capitolele cheie din cartea Daniel sunt urmatoarele:
Capitolul 2 Dumnezeu îi arata lui Nebucadnețar in vis o statuie măreață compusa din patru feluri de metal, care interpretata de Daniel, reprezinta patru imperii ce vor afecta Israelul direct si care au dat directia omenirii.
Capitolul 7 Dumnezeu ii arata lui Daniel care este semnificatia spirituala a celor patru imperii care vor afecta Israelul. Nebucadnețar vede o statuie. Dumnezeu i-a vorbit pe limba lui. Daniel vede patru fiare. Dumnezeu i-a descoperit esența spirituala a celor patru imperii. Iata cele patru imperii: Babilonienii, Medo-Persanii, Grecii, si Romanii.
Dumnezeu Tatal este portretizat intr-o imagine metaforica, fiind “Cel imbatranit de zile” stand pe un tron in flacari si un râu de foc iesind din fața tronului. Doua lucruri esentiale il caracterizeaza aici pe Dumnezeu Tatal (v. 9-12), si anume, este descrisa eternitatea lui Dumnezeu si determinarea lui de a arunca intr-un foc vesnic pe Anticrist si ai lui. Domnul Isus este prezentat ca Fiul Omului care primeste imparatia si gloria de la Tatal (v. 13-14).
In acest capitol se spune despre prigonirea evreiilor de catre Anticrist, pentru o perioada descrisa ca si “un timp, timpuri si jumatate de timp”, adica perioada necazului celui mare de 3 ani si jumatate.
John Calvin recunoaste ca in cartea Apocalipsa este specificat ca neamurile vor cotropii Ierusalimul pentru 42 de luni sau 1,260 de zile (Apocalipsa 11:2,3), care se coreleaza cu cartea Daniel. Si totusi Calvin ingamfatul refuza corelatia data de Domnul pentru ca avea in vedere imparatia lui de la Geneva si nu imparatia lui Cristos (p. 68). Si de atunci incoace supusii lui Calvin (ca de exemplu sectantii de la Magna Gratia si alti calvinisti fanatici) cred ce zice el nu ce zice Scriptura. Vom mai revenii in articolul viitor.
Capitolul 8 descrie dominatia medo-persana in regiunea orientului apropiat dar care este terminata de campaniile fulger ale grecilor condusi de Alexandru Macedon. Razboinicul Alexandru moare tanar iar imperiul lui se imparte in patru. Siria este una din cele patru zone rezultate din ruperea imperiului grec, iar mai tarziu la conducerea ei apare un antetip a lui Anticrist pe nume Antioch Epifanul. Acest anticrist a desecrat Templul de la Ierusalim dar in final este infrant de evrei care curata Templul, il rededica (165 Î.d.Hr) si se instaureaza sarbatoarea luminilor. Episodul cu Antioch Epifanul este lasat de Dumnezeu pentru ca evreii si nu numai ei, sa vada cum va arata Anticrist. Vom vedea portretul lui Epifanul in articolul urmator.
Capitolul 9- contine renumitele 70 de “săptămâni”. Aceste “săptămâni” nu sunt săptămâni obijnuite ci de fapt sunt seturi de cate 7 ani. Unii le numesc 70 de saptamani profetice care de fapt sunt 70 de seturi de cate 7 ani care fac in total 490 de ani. Vom vedea data viitoare cum in timpul acestor 70 de saptamani profetice, si anume, la sfarsitul celor 69 de saptamani profetice, Mesia este omorat de evrei si neamuri. Astfel evreii de pe vremea Domnului Isus aveau daca vroiau o dovada matematic de precisa ca Isus era Cristosul.
Capitolul 11- in acest capitol de la versetul 36 la 39 este descris Anticrist. Aici se completeaza imaginea lui Anticrist din capitolele 7 si 8. In versetul 45 se spune ca va muri ca si Antiochus Epifanul, omorat de Dumnezeu.
Autor: Paul Dan
Bibliografie:
Myers, Thomas. Commentaries on the Book of The Prophet Daniel Vol. 2 by John Calvin (p. 62)
Continuarea AICI
———————————————————————–