“Discriminarea în toate regiunile lumii… cu consecințe mortale”

by Silviu Firulete

O revizuire a situației drepturilor omului în 159 de țări în 2017, publicată  de Amnesty International (22 februarie), arată că persecuția religioasă continuă sub forma amenințărilor, atacurilor, crimelor extrajudiciare și chiar a genocidului, în timp ce pedepsele dure continuă să fie pronunțate afară – uneori chiar condamnări la moarte – pentru a schimba religiile sau a fi judecați că au comis blasfemie.

Raportul anual 2017/2018 al Amnesty sugerează o legătură între austeritatea din întreaga lume și modul în care reducerile de cheltuieli ale guvernului au un impact asupra modului în care acestea respectă angajamentele lor față de drepturile omului. “În absența unor plase adecvate de siguranță socială, astfel de măsuri riscă să încalce obligațiile guvernelor în materie de drepturile omului, precum și angajamentele din cadrul Agendei globale pentru dezvoltare durabilă 2030 și a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă”, se arată în raport. “Privind în perspectivă, chiar și pe termen scurt, unii comentatori prognozează o apocalipsă de austeritate.”

Impactul măsurilor de austeritate în Africa Subsahariană, de exemplu, înseamnă că “subvențiile pentru săraci și bunăstarea socială au fost toate reduse într-un moment în care taxele de consum, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată (TVA), au crescut, trăind în sărăcie”. În ajunul celei de-a 70-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului, raportul concluzionează că “discriminarea a rămas în toate regiunile lumii și, uneori, a avut consecințe mortale pentru victime. Guvernele tuturor convingerilor au continuat să se opună drepturilor la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire… Totuși, există și o serie de progrese greu de câștigat, demonstrând că apărarea drepturilor omului dă naștere unor evoluții pozitive”.

Cum a afectat creștinii? Raportul Amnesty include mai multe referiri la dificultățile întâmpinate de creștini în diferite țări, mai ales atunci când sunt minorități. Câteva exemple includ:

Cuba “În Cuba, un număr mare de apărători ai drepturilor omului și activiști politici au continuat să fie hărțuiți, intimidați, concediați de la angajarea de stat și deținuți în mod arbitrar pentru reduce criticile. Cenzura online și offline a subminat progresele în educație. Prizonierii conștiinței au inclus liderul mișcării creștine de eliberare pro-democrație, Eduardo Cardet Concepción, care a fost închis timp de trei ani pentru criticarea publică a fostului președinte Fidel Castro”.

Iran “Dreptul la schimbare sau renunțare la convingerile religioase a continuat să fie încălcat. Conversii creștine au primit sentințe dure de închisoare, care au variat între 10 și 15 ani în mai multe cazuri. Raidurile asupra bisericilor din casă au continuat”.

Continue reading totalschimbat.ro/2018/02/25

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.