5 clișee creștine teribile de care trebuie să scapi urgent

Într-o parcare se găsea o mașină pe care avea un abțibild îndrăzneț pe care scria:

„Te simți pierdut? Dă-ți inima lui Dumnezeu.”

Este o declarație foarte încurajatoare, dar nu pot să nu mă abțin să-mi strâng ochii de fiecare dată când văd astfel de semne. De prea multe ori am auzit pe creștini că folosesc acest clișeu ca o cale ușoară de scăpare de întrebările dificile despre viață. S-a ajuns până acolo că sună precum un produs de la tele-shopping…

„Ai probleme financiare? Căsnicia e pe muchie? Începe să îți cadă părul? Ei bine, dă-ți pur și simplu inima ta lui Dumnezeu și urmărește cum toate îngrijorările tale dispar! La numai 29,99 RON plus taxele poștale.”

Ascultați, micile proverbe s-ar putea să fie utile, dar credința reală necesită mai mult decât un slogan de pe un abțibildMatt Smethurst din cadrul organizației The Gospel Coalition agrează cu aceasta, motiv pentru care am și creat o listă de cinci clișee creștine pe care credincioșii ar trebui să se oprească din a le mai folosi. Câteva din selecțiile lui principale (cât și ale mele personale) sunt listate mai jos…

„Când Dumnezeu închide o ușă, el deschide o fereastră.”
Apreciez intenția inimii din spatele acestei afirmații. Este adevărat că, în cele din urmă, Dumnezeu poate face orice dorește El (Ieremia 32:27), că El uneori redirecționează cursul vieții noastre (Proverbe 16:9) și că El nu îi abandonează pe cei care sunt ai Săi (Evrei 13:5). Dar dacă Dumnezeu închide o ușă în viața ta, nu există nici o garanție că El va deschide o fereastră. S-ar putea ca El să nu deschidă nimic. S-ar putea ca El să vrea să realizezi că tu ai adresa greșită.

Scriptura este plină de exemple cum Duhul a închis uși, ferestre, și oricare altă intrare concepută, pentru a reține pe cineva de la a merge în direcția greșită, sau la timpul greșit (de ex. Proverbe 16:919:21Faptele Apostolilor 16:6-7)… Poate că El vrea ca tu să re-evaluezi lucrurile în lumina afinității, a abilității și a oportunității – dorințele tale interioare, darurile tale confirmate, și opțiunile tale actuale.

„Aceasta e crucea ta pe care trebuie să o porți.”
Am auzit mulți creștini citând această vorbă de fiecare dată când cineva este prins într-o situație dificilă. Problema nu este că ar fi ceva fals, ci mai degrabă este înțeles greșit. Atunci când Isus i-a chemat pe ucenicii Săi la „a-și lua crucea lor” în Matei 16:24-26El vorbea despre negarea preocupărilor lumești de dragul lui Dumnezeu, nu a îndura o existență mizerabilă pentru că tu nu ai avut altă opțiune.

Probabil că cel mai supărător aspect al acestui clișeu este felul cum folosesc creștinii în mod frecvent acesta pentru a evita ajutarea aproapelui lor. Ne spunem că din moment ce este „crucea lor”, responsabilitatea poverii este doar asupra lor. Noi uităm, de fapt, că și Isus a avut ajutor în purtarea crucii Sale (Matei 27:32).

„Dumnezeu nu îți va da mai mult decât poți purta.”
Într-o cultură care ne spune că putem fi tot ceea ce ne dorim, acest slogan motivațional este intenționat să încurajeze, să ne reasigure că viața nu va fi atât de grea. Vor exista provocări, desigur, dar Dumnezeu știe limitele mele. El nu va exagera. Problema, totuși, este că Dumnezeu îți va da mai mult decât poți mânui. El o va face ca să te învețe să te bazezi pe El. O va face pentru că El te iubește.

Vestea bună nu este că Dumnezeu nu ne va da mai mult decât putem purta; El nu ne va da mai mult decât poate mânui El.

Continue reading Crestinismtrait.blogspot.ro/

2 thoughts on “5 clișee creștine teribile de care trebuie să scapi urgent

  1. stere

    Din pacate tot mai multi promoveza articole de asemenea anvergura anticrestine, asemenea sitului “Lumea cre(s)tina in care traim” care pe fata fara nicio sfiala tradeaza ura ce n-o poate ascunde, impotriva Domnului
    si crucii Lui.
    Matei 5:21 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: ‘Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.’
    22 Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: ‘Prostule!’ va cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: ‘Nebunule’ va cădea sub pedeapsa focului gheenei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.