Un leu în toamnă …

B a r z i l a i - e n - D a n

Este adevărat că ,,inima nu îmbătrânește“, dar îmbătrânesc toate celelalte, iar textul din Eclesiastul ne arată că n-am progresat prea mult în privința bătrâneții:

,,… până nu vin zilele cele rele şi până nu se apropie anii când vei zice: „Nu găsesc nicio plăcere în ei”;

până nu se întunecă soarele şi lumina, luna şi stelele şi până nu se întorc norii îndată după ploaie;
până nu încep să tremure paznicii casei (mâinile) şi să se încovoaie cele tari (picioarele); până nu se opresc cei ce macină (dinţii), căci s-au împuţinat; până nu se întunecă cei ce se uită pe ferestre (ochii);
până nu se închid cele două uşi dinspre uliţă (buzele);
când uruitul morii slăbeşte,
te scoli la ciripitul unei păsări,
glasul tuturor cântăreţelor se aude înăbuşit,

te temi de orice înălţime şi te sperii pe drum; până nu înfloreşte migdalul cu peri albi şi…

View original post 92 more words

3 thoughts on “Un leu în toamnă …

 1. stere

  Binecuvântează, suflete, pe Domnul şi tot ce este în mine să binecuvânteze Numele Lui cel sfânt! Binecuvântează, suflete, pe Domnul şi nu uita niciuna din binefacerile Lui! El îţi iartă toate fărădelegile tale, El îţi vindecă toate bolile tale, El îţi izbăveşte viaţa din groapă, El te încununează cu bunătate şi îndurare; El îţi satură de bunătăţi bătrâneţea şi te face să întinereşti iarăşi ca vulturul.
  Dupa ce-ti face astfel Domnul dreptate şi judecată si scapare tuturor celor asupriţi, vei zice plin de bucurie: Da, Dulce este lumina şi o plăcere pentru ochi să vadă soarele.
  29 El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin.
  30 Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină,
  31 dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc* puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc.”

 2. stere

  Altfel vei zice cu intristare: Iată cel mai mare rău în tot ce se face sub soare, anume că aceeaşi soartă au toţi. De aceea şi este plină inima oamenilor de răutate şi de aceea este atâta nebunie în inima lor, tot timpul cât trăiesc. Şi după aceea? Se duc la cei morţi.
  Căci cine este scutit? Oricine trăieşte tot mai trage nădejde, căci un câine viu face mai mult decât un leu mort.
  Si daca esti intristat si indurerat si fara chef de a slavi pe Domnul, mai bine stai acasa decat sa te intalneasca un urs, sau un leu pe ulita si sa te sfasie, ca nu–ai slavit pe Domnul pentru bunatatea Lui, si nici in ea nu ai staruit .
  Vezi pricina , nu vezi, slaveste pe Domnul pentru bunatatea Lui pana ce pleaca mortul si te paraseste, apoi vei vedea si te vei desfata in bunatatea Domnului.

 3. stere

  Du-te dar de mănâncă-ţi pâinea cu bucurie şi bea-ţi cu inimă bună vinul, căci de mult a găsit Dumnezeu plăcere în ce faci tu acum.
  Hainele să-ţi fie albe în orice vreme şi untdelemnul să nu-ţi lipsească de pe cap. Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti în tot timpul vieţii tale deşarte, pe care ţi-a dat-o Dumnezeu sub soare în această vreme trecătoare, căci aceasta îţi este partea în viaţă, în mijlocul trudei cu care te osteneşti sub soare. Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Căci, în Locuinţa morţilor în care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici ştiinţă, nici înţelepciune!
  Ce faci pentru Domnul acum pe pamant ti se va rasplati la inviere, caci pentru aceasta mortii invieaza sa se bucure de Bunatatea Lui.
  Nu astepta Locuinta mortilor sa te puna in randuiala. Las-o pentru cei morti !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.