Adrian Papahagi: “Cezarul întotdeauna vrea și ce e al Lui Dumnezeu”

Adrian Papahagi (n.1976, Cluj) ) este un intelectual de marcă al noului val, o voce autentică și de mare prestigiu, Conf. univ. dr. Faculty of Babeș-Bolyai University, specialisated in English.

Marius Cruceru, realizatorul emisiunii  “Între Scriptura și ziar“, l-a avut ca invitat în Ep. 28/2016  pe omul de cultură  Adrian Papahagi. Din dezbaterea acestora, la un momentdat s-a conchis că   intelectualul,  în politică, nu e neapărat un proiect reușit!

[…]

Marius Cruceru: Dar creștinul, în politică? Pe paginile Sfintei Scripturi găsim două personaje. Au cele mai curate “dosare” din tot Vechiul Testament, Iosif și Daniel, amândouă personajele sunt cele mai bine conturate și descrise ca având un profil moral extrem de bun, numai Domnul Isus îi survolează. Moise are căderile lui, David are căderea lui. Iosif și Daniel se profilează ca două personaje extrem de luminoase, doi politicieni, lideri, dar până la urmă Daniel a fost un echivalnt al primului ministru într-o țară străină, Iosif de asemenea a jucat un rol important în economia Faraonului.

Putem visa, totuși, la un asemenea proiect, dacă intelectualul în politică s-a dovedit că nu-i o idee prea strălucită,  creștini în politică, partid care să-i includă? Șiu că au fost tot felul de încercări de acest gen.

Papahagi: În ce privește implicarea creștinului în cetate, aici eu am foarte multe dileme. Firește că noi știm, ca cititori ai lui Augustin, că doar Cetatea lui Dumnezeu este desăvârșită,  cetatea omului nu poate, dar totuși ea trebuie să fie gestionată. Chiar Cristos Însuși a recunoscut legitimitatea puterii temporare, seculare, prin faimoasa replică, prin pilda “Cezarului”.
Dând Cezarului, ce e al Cezarului, dar nu mai mult. Cezarul întotdeauna vrea și ce e al Lui Dumnezeu.

Și, poate vom discuta despre asta mai mult. Asta e tema ce mă preocupă foarte mult. Vorbim despre separația stat-biserică, ca și cum biserica ar determina treburile statului. Nu.

Eu văd invers. Văd că Statul vrea să acapareze tot mai mult din ceea ce este al Lui Dumnezeu, intrând în viața omului, intrând în firea profundă a omului, intrând în definiția persoanei umane de la sexualitate până la ceea ce trebuie să creadă omul, întrând în familie, intrând în culte.  Până la urmă ele sunt supuse statului, nu invers, asta dacă tot vorbim despre separație. […]

 

Advertisements

2 thoughts on “Adrian Papahagi: “Cezarul întotdeauna vrea și ce e al Lui Dumnezeu”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.