Baptiști sau “baftiști” ? Românii trebuie să aleagă !

by Daniel Branzai

V-am mai povestit o pățanie de pe vremea comunismului. Aia cu …

“Eram în tren, călătorind de la București la Iași. Era cald și am ieșit pe culoar unde geamurile erau deschise. Lângă mine erau doi bărbați tineri care discutau aprins politică. Erau prea departe în discuția lor ca să se oprească pentru că m-au văzut pe mine, iar, în țară, lucrurile erau prea departe ca să se mai oprească lumea ‘de frică’, să le discute.

,, – Auzi, îi tot ascult pe unii vorbind la Europa Liberă despre abuzurile făcute asupra lor. Oameni faini, care spus adevărul. Nu sunt ca turmele de oi, ci au ridicat capul. Nu se mai tem. Fac memorii la Ceaușescu și le-au trimis și în Europa și în America. … Tare îmi place de ei, dac-aș ști unde să-i găsesc m-aș înscrie și eu în partidul ăsta ‘baptist’. Oameni tare faini …

În majoritatea cazurilor contemporane zilei de astăzi, tăcerea noastră nu este dovadă de smerenie, ci de teamă. Mă bucur că sunt însă și astăzi printre noi oameni care nu se mai tem să fie sarea pământului și lumina lumii. Vă supun atenției un articol scris de unul dntre ei. Spre luare aminte!

+++

Baptiștii din România trebuie să-și afirme identitatea de baptiști …

Suntem într-o vreme în care dorința de subminare a identității persoanelor umane este tot mai accentuată. Iar, dacă nu mai știm cine suntem, devenim ușor de manipulat. Este dureros faptul că mai nou pentru unii a devenit nespiritual să-ți afirmi fără rezerve identitatea de baptist. Important este să fim creștini, spun unii. Așa este, dar dacă eu am ales să-mi practic creștinismul într-o biserică baptistă, atunci îmi asum identitatea de creștin baptist, așa cum frații mei din alte confesiuni și-o asumă pe a lor. Pentru cei care nu se sfiesc să-și afirme identitatea, este important să știe că “baptiştii reprezintă cea mai răspândită confesiune creştină de tradiţie protestantă din lume, având biserici în peste 220 de ţări şi state şi aproximativ 120 milioane de membri”.

În ciuda faptului că unii din necunoaștere, iar alții din ignoranță îi numesc, în mod fals, “neo-protestanți”, baptiștii sunt o ramură a Reformei protestante din secolul al XVI-lea şi “se consideră continuatori ai tradiţiei evanghelice care a fost prezentă în Europa de-a lungul multor veacuri de istorie creştină”. Începând cu anul 1569, în Anglia, ana-baptiştii (ramura radicală a reformei protestante) “au fost numiţi baptişti, iar prima congregație care a primit numele de biserică baptistă a început în anul 1609 în Amsterdam și a fost formată din emigranți englezi”. 

Deși adesea, în mod fals, sunt numiți “sectanți”, baptiștii împărtăşesc convingerea că “Împărăţia lui Dumnezeu este mai mare decât orice biserică sau confesiune creştină”. De asemenea, în ciuda acuzațiilor care li se aduc, “baptiștii resping prozelitismul ca mijloc de manipulare a persoanei”. Cel mai adesea au fost respinși și persecutați deoarece ei cred cu tărie “în responsabilitatea şi dreptul inalienabil al fiecărei persoane de a-şi alege singură credinţa”. Fiind ei înșiși persecutați, baptiștii s-au remarcat “prin acţiuni de caritate şi de identificare în dragoste creştină cu cei marginalizaţi şi nedreptăţiţi”.

Pentru mulți ani propaganda comunistă a răspândit minciuna că baptiștii din România sunt “agenți americani”, iar mai nou propaganda progresistă îi etichetează “putiniști”. În realitate baptiștii sunt cetăţeni responsabili şi loiali şi “în ascultare de Dumnezeu participă alături de ceilalţi cetăţeni la pacea şi prosperitatea ţării lor”. În mod special, baptiştii se roagă lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor oamenilor și “mijlocesc înaintea Tatălui ceresc pentru toate autorităţile şi persoanele din instituţiile statului, pentru ca astfel să putem trăi cu demnitate şi în pace”.

Ca parte importantă și definitorie a ethosului lor “baptiștii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă şi irevocabilă şi că nicio altă libertate nu este în siguranţă acolo unde nu există libertate religioasă”. Astăzi libertatea religioasă și libertatea de conștiință sunt puse în balanță cu antidiscriminarea, iar tot mai mulți consideră că ultima este mai importantă. Astăzi libertatea religioasă este sacrificată pe altarul unui idol:”sexul”. 

Ni se impune să ne purtăm “corect” din punct de vedere politic. Dacă nu o facem, riscăm marginalizarea. Ni se pun etichete, suntem stigmatizați ca bigoți, fundamentaliști, sexiști și așa mai departe. Astăzi nu mai putem numi păcatul “păcat” pentru că riscăm să fim dați în judecată. Așadar, devine periculos. Dar ar trebui, oare, ca aceasta să ne determine să păstrăm tăcerea? Categoric nu putem și nu vom tăcea! Biserica vie este “lumina ce luminează în întuneric” și “sarea care împiedică alterarea”. Indiferent de consecințe nu ne putem nega identitatea și nu putem înceta să promovăm valorile Împărăției lui Dumnezeu.

Samy Tuțac

+++

Da, chiar așa! Baptiștii fac parte din grupările care s-au întors la Scripturi, glasul lui Dumnezeu, ca singura autoritate pentru crez și viețuire. Pentru că au respectat dreptul fiecăruia să-și aleagă destinul, ei practică botezul adulților, refuzând să-i înregimenteze forțat pe cei ce sunt încă niște copii.

Lumea continuă încă să-i batjocorească. Sub legionari li se spunea că sunt comuniști. Sub comuniști li se spunea că sunt imperialiști americani. Mie așa mi s-a spus: ,, – Du-te la Carter al vostru, în țara baptiștilor, în America“.

Prigoniți în Anglia pe vremea marilor treziri spirituale produse de Reformă, ei au trecut Canalul Mânecii în Olanda. Alungați din majoritatea țărilor europene ,,creștine“, au fost forțați prin persecuție să se urce pe corăbii și să plece spre capătul lumii. Marginalizarea aceasta  i-a dus la capătul lumii. Necăjiți peste tot au întemeiat o țară a necăjiților de peste tot, în care drepturile fiecăruia sunt respectate (America), iar peste toate legile este așezat principiul libertății de conștiință și de expresie.

Astăzi, într-o Românie care invidiază America, baptiștii sunt iar învinuiți că sunt împotriva neamului și a identității naționale. Și asta, culmea!, de o grupare ortodoxă care se grăbește să-i oblige pe toți românii să fie membri la ei, fără alternativă, încă de la naștere. Se vede de la o poștă șmecheria. Hoțul adevărat strigă ,,Prindeți hoțul!“ și lumea naivă se lasă păcălită căutând hoți printre oamenii cinstiți.

Noroiul acesta poate fi aruncat baptiștilor, dar asta nu-i va face decât să semene și mai mult cu Cel care a fost batjocorit și El pe nedrept. Și asta tocmai de aceia pentru care venise să-Și dea viața ca să-i salveze.

Daniel Branzei

Sursa: https://barzilaiendan.com/2017/11/20/baptisti-sau-baftisti-romania-trebuie-sa-aleaga/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.