Practicând minciuna, nu ai caracterul unui Copil al lui Dumnezeu

by John Fischer

 Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucît v-aţi desbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui (Coloseni 3:9)

       Am avut câteva discuții cu unii dintre frați care susțin că în adunare sunt credincioși. Nu pun la îndoială ceea ce aceștia susțin. Dar mă întreb: de ce spune Scriptura că într-o casă mare sunt vase de cinste și vase de ocară?  ( 2Timotei 2:20). Iată că nu numai atunci erau aceste două feluri de vase. De-a lungul istoriei creștine așa au fost adunările, bisericile de adunătură. Câți dintre noi ne găsim desfătarea în Cuvântul lui Dumnezeu? Când spun de adunătură, mă refer la aceste adunări biserici corporale. Cu alte cuvinte, unde se strâng astfel de vase. Când privim la Biserica Domnului Hristos, lucrurile sunt complect diferite. Insuși Domnul Isus spune că: Eu voi zidi Biserica Mea. (Matei 16:18). Iată ce fel de “credincioși” se găseau în această adunare din Colose. Dar nici azi nu sunt lucrurile diferite.

Nu vă minţiţi unii pe alţii – Minciuna este parte din viața unuia pe care Dumnezeu nu l-a născut din nou.   Și dacă cineva aplică minciuna, indiferent de circumstanța în care se află, face dovada că el nu este în Domnul Hristos. Minciuna este un păcat care s-a arătat întotdeauna printre cei ce se strâng laolaltă. Dar îmi permit să spun că cel care o practică sau se foloseste de ea nu are nimic de-a face cu Scumpul nostru Mântuitor. Aș îndrăzni să spun că poți fi prins într-o astfel de situație să minți, dar involuntar,  atunci când o faci din cauza lipsei de veghiere asupra vieții pe care o trăiești.

În niciun caz nu e scuzabil acest păcat în viața unui credincios.  Cu alte   cuvinte, practicând minciuna, nu faci parte din caracterul unui Copil al lui Dumnezeu. Apoi, ca copil al lui Dumnezeu, imediat Fratele sau Sora trece să își ceară iertare că nu a veghiat (i-a scăpat), că gura  i-a luat-o pe dinainte din pricina nebăgării în seamă. Un Copil al lui Dumnezeu nu premeditează o minciună sau oricare păcat ar fi el. El se ține departe (se opune) de orice păcat care i-ar întinde o cursă. Premeditarea, spuneam cu altă ocazie, face dovada că te joci cu păcatul (you play with sin).

Dacă suntem sinceri cu noi înșine, vom realiza că într-adevăr  sunt aceste două feluri de vase în adunare. Vase de care Pavel îi vorbește tânărului Timotei. Era necesar ca apostolul Pavel sa-l previna pe acest tânăr care avea sa fie împreună cu Pavel slujitori ai lui Dumnezeu, în lucrare. Pavel vorbeste la plurar. Nu vă minţiţi unii pe alţii, Ceea ce mă duce cu gândul că nu era un caz izolat în Colose, printre acei care se adunau împreună. Ce caracter urât să te numesti frate și să te minți. Nici azi nu sunt lucrurile altfel printre cei ce se numesc, sau se chiama ei înșisi frați. Am avut ocazia să stau de vorbă cu unii dintre acestia care îți spune frate dar care nu sunt sinceri, cu alte cuvinte, sunt mincinoși. Apostolul Pavel într-o împrejurare spune aceste cuvinte: în primejdii între fraţii mincinoşi. (2 Corinteni 11;26). Sunt unii care se folosesc a fi printre Frații care se strâng sinceri, pentru anumite interese in business-ul lor. Cu alte cuvinte, de interese materiale. Ce spun,spun în cunostință de cauza. Pentru aceștia strângerea nu e în jurul Domnului Hristos.

Iată cum erau printr acestia din Colose mincinosi. Nu numai că erau mincinosi, dar erau si primejidiosi. Îmi permit sa spun că cu astfel de “frati “ este bine sa te ții departe de ei. De ce? Pentru a evita primejdia de care vorbeste aici Cuvantul. Deseori am spus ceea ce am realizat, anume, nu numai Pavel dar toti Apostolii vorbeau la aceste strangeri la gramadă. Ei nu nominalizau pe unul sau pe altul. Dar cei care erau ai Domnului Hristos lasau aceste cuvinte sa treca pe langa ei că nu erau pentru ei. Viata lor era o viață nouă cu un caracter din Domnul Hristos. Iata ce le spune Ap. Pavel acestora la modul general, cum spuneam: întrucît v-aţi desbrăcat de omul cel vechi. Personal, îmi permit sa spun ca acei  care trateaza relatia între frati cu usurătate, ei sunt aceia care se joacă cu păcatul (you play with sin). Cel răscumpărat care a fost născut din nou, într-adevar s-a desbracat de omul cel vechi.  Ap. Pavel aduce în atentie purtarea aspră cu acest trup, care este firea pământească.

Ințeleg a te desbrăca,  că înseamna că nu mai actionezi sau  esti condus de impulsurile Firii vechi. Am întâlnit pe unii care nu le păsa deloc că a spus o minciună, un neadevăr. Sunt convins ca noi toti am avut ocazia într-un fel sau altul să dăm peste acesti ”frati mincinosi”. Iata că si în Efes acest păcat al minciuni era printre acei care se strângeau laolaltă. Pavel este obligat de Duhul Sfant sa le atraga atentia acestora: De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul“, pentrucă sîntem mădulare unii altora (Efeseni 4; 25 ).

Din nou, îmi permit sa spun că a fi madular unul  altuia, cum citim, trebuie să ai caracterul Domnului Hristos. Cu alte cuvinte, să primeze în viața, în relatia noastra unul cu altul, sinceritatea. Pavel cum am spus nu nominaliza. Aici la efeseni el aduce în atentie individualizarea. „Fiecare dintre voi”. Deci asa cum am spus, în decursul Istoriei crestine, a adunarilor la gramada, a existat acest pacat de a se minți între ei, manifestându-se printre cei care se strangeau la un loc.

Nici azi nu e cu nimic diferit. De ce? Pentru ca în toate vremurile adunarile bisericile erau formate din aceste doua feluri de vase. 

Acum as dori sa vedem ca nu numai în Noul Testament minciuna era pacatul care circula si circula pe buzele celor care se pretind crestini. Iata ce are Psalmistul de spus despre un caracter care are aceste calitati ale unui om care se teme de Dumnezeu. Psalmul 15:2. – Cel ce umblă în neprihănire, cel ce face voia lui Dumnezeu, şi spune adevărul din inimă. Da, le numesc calitati pentru ca le vom gasi numai în cel care a fost nascut din nou. Cine poate umbla în neprihanire? Negresit ca numai cel ce a căpătat-o de la Dumnezeu prin credință. (Romani 9;30 și în Filipeni 3;9).

Si Psalmistul aduce un altfel de a aborda minciuna. De data aceasta aduce în atentie adevarul, dar care trebuie sa fie spus din inima. Cu alte cuvinte, dacă nu-l spui din inimă este minciună. Deci, tot la păcatul  minciună l-am găsit si în Vechiul Testament. Adică, ce nu e adevăr este minciună, un păcat grav.

Cand nu tratam viata de credincios cu seriozitate, să nu ne fie cu mirare ca nu ne deosebim cu nimic față de cei de afară. Adica, față de cei care nu se considera ei înșiși crestini.O viață noua din Dumnezeu prin Domnul Isus trebuie sa faca dovada acestei separari de felul de cum o traiesc cei de afara. Dar si față de viata pe care o traiam în trecut. Nu vedem în viata noastra semnalmentele pe care Cuvantul le scoate în evidență într-o viață noua, atunci sa nu ne amagim ca suntem Copii ai lui Dumnezeu. Poate unora nu le convine aceste cuvinte. Dar Scriptura este destul de clara în privința schimbarii vieții celor mântuiți. Iată ce citim în 2 Corinteni 5; 17:  Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Iata semnalmentele  care fac o făptură nouă, le are când este în Christos. Din nou doresc să  împărtășesc aceste gânduri cu Fratii si Surorile mele, cu cei  sinceri de pretutindeni, cu cei  care iubesc Cuvântul sfânt al lui Dumnezeu într-adevar.

John Balarie

Los Angeles, California!

Sursa: https://fischerdotcom.wordpress.com/2017/09/22/coloseni-39-nu-va-mintiti-unii-pe-altii/

One thought on “Practicând minciuna, nu ai caracterul unui Copil al lui Dumnezeu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.