Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea

by John Fischer

… ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.

1 Timotei 4:12

         Tânărul Timotei era prins în lucrare. Pavel îi dă unele sfaturi care erau necesare unui tânăr ca Timotei. Lucrarea aceasta în care era prins acest tânăr nu era ușoară. Este o lucrare pe care o făcea ca tânăr pentru Dumnezeu. Lucrarea,  înțeleg și mulți ar trebui să înțeleagă,  nu este în slujba unui om ci a lui Dumnezeu. Aș îndrăzni să spun că Dumnezeu este Angajatorul care angajează pe cine găsește El de cuviință. Dacă aș face o asemănare cu ce se întâmplă la modul literal, între cel ce angajaza si un candidat pentru poziția pentru care a aplicat, este necesar ca aplicantul să fie pregătit pentru așa ceva. Acum când cineva vrea să aplice înaintea lui Dumnezeu să fie angajat, pus în slujba pentru El, la fel trebuie să se califice pentru o așa lucrare. La poarta unei companii pot sta multi pentru a se angaja. Dar cel ce ia decizia este Angajatorul, care în final îl va și plăti.

Avem în Cuvânt calitățile pe care trebuie să le aibă cel care doreste să fie angajat. Iată ce calități pune Cuvântul înaintea celor doritori de a fi angajati:

Dar trebuie ca episcopul (privighetor) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii. (1Timotei 3;2,2. ).

Apostolul Pavel aduce toate acestea înaintea tânărului Timotei. Pavel îi punea pe umeri lui Timotei o lucrare extrem de grea. Era grea pentrucă era tânăr, iar pe de altă parte pentru că era conștient că această lucrare aparține lui Dumnezeu. Nu stiu dacă cei care sunt prin Adunari, biserici au luat seama la acest verset. Sau, îndrăznesc să spun: Când aceștia au decis să se facă păstori, au luat în considerație acest verset? Să se analizeze ei înșiși să vadă dacă sunt calificați pentru o așa lucrare.

Oricum, Pavel era conștient nu numai că lucrarea pe care o încredințează acestui tânăr, este extrem de grea și comportă anumite calități. Dar atunci ca și în toate timpurile prin adunări, biserici, au fost unii care încercau să disprețuiască pe cei tineri. Iată de ce  Pavel îl sfătuiește pe Timotei să nu dea ocazia sau să nu permită (aș spune) ca cineva să-l disprețuiască că este tânăr. 

Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea– Am avut ocazia dealungul anilor să văd pe unii care erau destul de în vârstă și cei tineri nu aveau loc de ei, cu toate că aceștia în vârstă nu erau calificați pentru o așa lucrare sau ce să mai spun, să fie în stare să învețe și pe alții cum arată Cuvântul. Pavel cunoștea astfel de stări printre credincioși. De aceea vroia ca tânărul Timotei să nu cadă pradă unora ca aceștia care erau călăuziți în firea lor de un duh de dispreț.

Cu privire la a fi în stare să învete si pe altii, avem în cuvânt nu numai în Noul Testament această calitate  de a învăța pe alții. Dar și în Vechiul Testament spuneam cu altă ocazie că Dumnezeu pregăteste pe cel pe care îl are în vedere să-l angajeze (să-l folosească) în lucrarea Lui. Iată câteva locuri în afară de cel dat mai sus din Timotei:  Exod 35:34; Proverbe 8:6; 2 Timotei 2:2.

Era tânăr Timotei; și sigur avea să intre în lupta aprigă a vieții în lucrare. Avea să aibă deaface cu oameni netăiați împrejur cu inima. Aceștia care se numeau  credinciosi, dar care aveau acest duh de a disprețui pe fratele lor mai tânăr. Am mai scris si cu altă ocazie despre acest tânăr Timotei. Dar de data aceasta aș dori să spun ceva mai pe larg ce înseamnă să fii în lucrare pentru Dumnezeu. Nu vreau să fiu înțeles gresit în cele ce voi aduce înainte. La începutul Bisericii, nu erau școli speciale în care să se învețe să fi pregătit pentru lucrarea de  pastor sau de predicator.

Aceasta obligatie de a învăța si-o asuma Însuși Dumnezeu.  El I-a dat şi darul să înveţe pe alţii, atît lui cît şi lui Oholiab, fiul lui Ahisamac, din seminţia lui Dan. ( Exod 35;34.) Cine i-a dat? Ințelegem că Dumnezeu. Azi aceasta lucrare de a învăța îi aparține Duhului Sfânt. Omul, oricare ar fi el, daca nu este învățat de Dumnezeu prin Duhul Lui cel Sfânt, nu va putea să învețe pe alții ceea ce vrea Dumnezeu să știe Frații și Surorile din adunări sau biserici. După ce l-a îndemnat pe Timotei să nu se lase disprețuit de cei care ar încerca, ar avea acest duh de dispreț, îi aduce responsabilitățile lui înainte: ci fii o pildă pentru credincioşi- Cum să fii o pildă pentru cei bătrâni care încearcă să te pună jos, să te dispretuiască? Am avut ocazia să văd astfel de situații. Timotei nu putea sa faca nimic asupra acestor disprețuitori, decât să le dovedească prin viața lui că este lucrat de Dumnezeu.

Si iata ce cuprindea acest fel de a se comporta Timotei printre frați: în vorbire-  Sa nu ai o vorbire la care acestia sa poata gasi cusur. Cu alte cuvinte sa te stradui sa apari în fața Fratilor ca unul fara reproș, ca unul încercat în lucrare. Este posibil asa ceva? Negresit că da. In gura celui nascut din nou nu își mai au loc cuvinte care să aibă două înțelesuri sau chiar vulgare. Am întalnit astfel de persoane care se credeau crestini dar vorbirea lor era vulgara. Pavel vroia sa-i spuna lui Timotei sa fie atent ce cuvinte scoate pe gura. Am întalnit odata cand am fost In Romania pe un bătrân la adunare a carui vorbire era flecară. Și i-am spus; Așa te-am lăsat, flecar, și tot asa te găsesc după ani de zile. Pavel vroia ca tanarul Timotei sa nu-L compromita pe Domnul Hristos prin vorbirea lui. Apoi, în purtare. Purtarea si ea are locul ei bine stabilit In viata celui nascut din nou. Suntem diferiti de cei deafară? Atunci cinstim numele scump al Domnului Hristos.

Timotei trebuia sa faca aceasta dovada prin purtarea lui printre credinciosi. Cate ar mai fi de spus cu privire la purtare. Ne cunoastem fiecare de felul cum vorbim, cum ne purtam. Apoi, aduce înaintea lui Timotei dragostea – Nu e vorba de o dragoste care  oscilează în anumite circumstanțe. Este vorba de dragostea din Dumnezeu (Romani 5;5). Ca să întelegem mai bine, pe aceasta dragoste dorea Pavel ca tânărul Timotei să o arate printre credincioși. 

în credinţă– Aici intervine acea credinta care este darul lui Dumnezeu, pe care o gasim în Efeseni 2;8. O credință data odata pentru totdeauna sfintilor, Iuda 3. Aceasta credință nu este îndoielnica, nu șovăie, nu dă înapoi. Timotei era si el tanar si ca orce tanar, situatiile  din viata lui erau delicate si ispititoare. Avea mare nevoie de harul lui Dumnezeu în lucrarea la care a fost chemat.Dar nu numai în trup să fe curat ca tanar, ci si în gândire. Și vai că nu numai tineri trebuie sa ia seama la ce gandeste ci si orcare frate ca nu conteaza vârsta.O gândire murdară, mai devreme sau mai târziu va conduce la actiuni murdare.

Am avut si aceasta ocazie sa vad astfel de cazuri care au premeditat păcatul în gandire, apoi s-a coborat în inimă si nu a trebuit mult timp ca să cadă pradă, victimă. Un pastor din Florida ca să impresioneze pe credinciosi, să le dovedească cuvintele Domnului Hristos la modul literal, avea un șarpe veninos la predicile lui. Si odată l-a mușcat și i-a fost fatal. Dar nu numai el; si tatăl lui, la fel,  a murit; la fel și bunicul lui (grandfather). Ce era Sarpele? Era la modul spiritual păcatul. Nu este necesar ca șarpele (păcatul) să te muște de doua ori, ca să cazi victimă.

Câteva gânduri pe care doresc să le împartășesc de data aceasta în mod special  cu Frații cei tineri, iar cei în vârstă să se ferească de a fi călăuziti de acest duh al disprețului faă de cei tineri. Apoi cu o dorinta pentru Fratii si Surorile mele tinere care au mult de învățat pentru a trai o viata curata spre slava lui Dumnezeu. Să nu compromită numele Domnului Isus cum au făcut la vremea lor unii dintre care azi sunt bătrâni.

Domnul să le dea acestor tineri Harul Lui.

John Balarie

Los Angeles California!

____________________

Sursa: https://fischerdotcom.wordpress.com/2017/09/11/1-timotei-412-nimeni-sa-nu-ti-dispretuiasca-tineretea/

One thought on “Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea

  1. Pingback: Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea — ARMONIA MAGAZINE – USA – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.