Ghidul comportării unui copil sau tânăr…

 Cum îşi va ţinea tînărul curată cărarea? Îndreptîndu-se după Cuvîntul Tău. (Psalmul 119:9)

by John Fischer

Psalmistul se adresează prin acest verset în exclusivitate tânărului și în particular orcărui tânăr, dar îndeosebi tinerilor în totalitata lor, celor care au cunoștință despre Cuvântul lui Dumnezeu. Tot psalmistul pune aceasta întrebare, la care tot el și gășete răspunsul potrivit. 

Dacă ar fi pus  această întrebare la un grup de tineri, mă întreb ce ar fi răspuns ei? Asum că unul ar fi dat un răspuns cât de bine ar fi putut el să patrundă, altul la rândul lui va fi dat un alt răspuns după capacitatea lui de a gândi și analiza această întrebare. Dar  cel credincios care are o părtășie cu Domnul Isus  gândesc că s-ar fi oprit la acest verset. De ce? Pentru că el ca tânăr credincios, citind Cuvântul lui Dumnezeu știe că acest “Cuvântul Tău” este pentru el singura sursa de a-l conduce în viață. Nu tot așa este cu cel care nu a fost crescut într-o familie de credincioși, care a avut șansa să citească din acest Cuvânt sfânt (ca îndreptar). Dar la intervenția lui Dumnezeu, divină, pe cel care este  în planul Lui de mântuire, îl pune într-un fel în contact cu Cuvântul Lui  cel Sfânt.

Sunt unii tineri care au avut această oportunitate să  aibă la îndemână Cuvântul Sfânt (Biblia), dar  l-au neglijat. Și e vai de ei! Aici îndrăznesc să spun că Părinții lor nu și-au făcut datoria.

Cum îşi va ţinea tînărul curată cărarea? Aceasta întrebare nu este tocmai atât de ușoară cum s-ar parea multora dintre noi. In primul rând tânărul trebuie să fie obișnuit și deprins cu Cuvântul lui Dumnezu ca să poată da un răspuns potrivit cu răspunsul pe care îl dă Cuvântul. La prima vedere și în primă instanță, întrebarea este pentru tineri. Nu greșesc dacă spun că ea se poate lărgi, adică se poate adresa și celor în vârstă, deopotrivă. De ce? Pentru ca si ei au nevoie de un dreptar în viata lor, o călăuză. Oricare ai  fi si la orice vârstă te-ai afla, să știi că ai nevoie de acest “Cuvântul Tău” care să-ți fie călăuza a vieții.   L-aș numi Gidul comportării unui copil al lui Dumnezeu indiferent de vârstă, de poziție socială sau intelectuală. De ce psalmistul se adresează tânărului? Pentru că în general  tinerii  sunt lipsiți de expierența vieții, dar și de legatura părtășiei cu Domnul Isus.

Cu trecerea anilor, oricare din cei născuți din nou capătă și ei o expierență a legăturii lor cu Domnul Hristos. Această expierență vine în urma ciririi Cuvântului lui Dumnezeu într-un mod regulat, apoi, aplicat în viață ca sa vedem roada lui. Cine a neglijat acest Cuvânt sfânt își culege roadele unei vieți trăite departe de Dumnezeu și negresit de Cuvântul lui Dumnezeu. Aș îndrăzni să spun că Poți citi Cuvântul, dar dacă nu-l aplici în viața de zi cu zi, atunci nu vei avea niciun beneficiu. 

Am întâlnit pe unii care spuneau: Lasă frate, nu fiți chiar așa de riguros. Cu alte cuvinte, vine cam așa: Doar îți mobilezi mintea cu o cunoștință literară și nu cu una spirituală, neaplicând în viață ceea ce Cuvântul ne învață. Această cunoștință spirituală-duhovnicească, te ajută să birui  ispitele și să poți ieși biruitor din ele. Iată de ce zic  Psalmistul se adresează celui tânăr ca unuia care are viața în fața lui, înainte. Îmi permit să spun că Părinții poartă o răspundere mare față de cum copilul, tânărul,  a fost instruit în familia lui,  în anii fragezi ai copilăriei.

Avem în Cuvânt un îndemn pe care mulți dintre cei care au avut copii l-au neglijat. Și acum plătesc acest preț în copilul lui pe care nu-l interesează să trăiască frumos înaintea lui Dumnezeu. Iată acel loc care pune, aș zice, pe umerii părinților această  responsabilitate:

 Proverbe 22:6  Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi cînd va îmbătrîni, nu se va abate dela ea.

Asum că părintii care pretind că sunt credinciosi, știu cine este Calea, și ce trebuie   să-l învețe pe copil. Pentru unii dintre noi, care am citit acest verset de-a lungul anilor, dar pe care nu l-am aplicat în viața de familie, plătim prețul acestei neglijențe; ca să nu spun ignoranța Cuvântului. Penru unii, acum este tardiv regretul. Timpul când trebuia să ia seama la acest verset s-a scurs. Acum sunt multi care traiesc cu consecința acestei ignorări a  Cuvântului în viața lor, iar roadele aceste ignorari se văd, s-au răsfrâns (întors) asupra copiilor lor. Așa cum am spus, Psalmistul are în vedere pe cei tineri, ca ei sa crească și  să se formeze într-un mod plăcut Domnului Hristos și în ultimă instanță spre folosul lor ca tineri.

Solomon spune ceva cu privire la aceasta tinerețe, că este și ea ca si viața, vremelnică:

căci tinereţea şi zorile vieţii sînt trecătoare. (Eclesiastul 11:10)

Si vai câi tineri nu am întalnit care au avut Cuvantul în casele lor si a căror viață era mai urâtă decât a unora care nu au avut această șansă să aibe pe masa o Biblie. Cu riscul ca voi fi dezagreiat de către astfel de părinți care și-au neglijat copii (privind aceast datorie), voi spune că vina o poartă ei înșiși. Când Dumnezeu a înființat o familie, i-a dat si responsabilitate  pentru acea familie. Cui? In primul rând tatălui pe care l-a așezat  Cap familiei. Cu alte cuvinte, să-si conducă familia în învățătura Cuvântului. Acesti parinti, la randul lor,  au platit un preț pentru felul de cum au tratat Cuvântul lui Dumnezeu. Tinerii, si nu numai ei, care au dat atentie la acest verset au avut posibilitatea sa duca o viata frumoasa nu numai înaintea lui Dumnezeu dar si înaintea oamenilor. Iată că Psalmistul nu a lăsat ca vreun tânăr să-i fi dat răspunsul la întrebarea lui. Asum din nou că probabil Psalmistul va fi avut înaintea lui un grup de tineri cărora le adresa o astfel de întrebare. Oricum, el dă răspunsul cuvanit acestei întrebări puse de el (Cum îşi va ţinea tînărul curată cărarea?): Îndreptîndu-se după Cuvîntul Tău.

Pentru cei răscumpărați, fie ei tineri sau în vârstă, Cuvântul lui Dumnezeu-Biblia este un gid și  o busolă; mai modern,  un GPS navigator care să-l conducă pe cel ce foloseste acest Cuvânt. In definitiv, ce este viața pentru cel răscumpărat? Indraznesc sa spun ca este ca o corabie pe marea învolburata. Valurile acestei vieti sunt uneori asa de învolburate de te poți dezorienta dacă nu ai acest Cuvânt care să te direcționeze corect spre țintă. Iată cum descrie  Apostolul Iuda pe cei care nu au ca Indrumător al vieții lor acest Cuvânt sfânt dat de Dumnezeu pentru această calatorie,  în drumul spre destinație:  [sunt ca …] nişte valuri înfuriate ale mării, cari îşi spumegă ruşinile lor, nişte stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunerecului pentru vecie. (Iuda v.13).

Aș  spune că Psalmistul dorea ca tinerii cărora le vorbea, și care aveau cunostință de Dumnezeu si de Cuvântul Lui, să nu ajungă în situatia  descrisă de Ap. Iuda,  pe cei care erau duși de viață ca de niște valuri. Sunt unii care ar putea sa spuna ca nu au primit ajutor într-o situatie sau alta a vieții lor si de aceea acum sunt asa cum sunt. Și plătesc prețul. Este ușor (dar formal și amăgitor) să aruncăm vina pe unul sau pe altul (blame each other). Personal, gândesc că părinții trebuie să-și asume acest eșec din viața copilului lor.

Nu unul sau altul suportă consecințele ignorării (neglijării) Cuvântului lui Dumnezeu ca Îndrumător în viata noastra. Ci noi înșine suntem responsabili de cum am tratat acest Indrumător al vieții dat de Dumnezeu pentru copiii Lui. Aș mai îndrazni sa spun că Cuvantul mai poate fi asemanat cu indicatorul din intersecții care, tinerilor si nouă tuturor, ne arată cele două căi care se intersectează: Una spre cer și alta spre iad.  Cea spre cer va fi viața . Iar cea spre iad va fi moartea (spirituală-veșnică). Rămane ca tânărul să aleagă directia în care vrea să ajungă. Dacă i s-a arătat calea, o va urma. Nu am dubii, că cel care a fost îndrumat de Cuvânt și de Dumnezeu din fragedă copilarie, ca si tânărul Timotei, îi va fi de mare folos și  vital,  acest Indicator, Cuvântul Sfânt. 

Câteva ganduri pe care le-am putut desprinde din acest verset și pe care din nou doresc sa le împărtășesc în mod deosebit cu tinerii care au mare nevoie de ajutor. Poate unii dintre ei sunt derutați în viața lor, dar și cu frații și surorile mele,  sinceri,  și care iubesc Cuvântul lui Dumnezeu într-adevăr.

John  Balarie

Los Angeles, California!

s u r s a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.