Umbra lui Wurmbrand – Să nu judeci nimic înainte de vreme

Cum? Nu v-am spus despre fratele Wurmbrand și “să nu judeci nimic înainte de vreme“? V-am scris-o în  Amintiri cu sfinți, dar dacă ați uitat, o mai psun o dată:

Fratele Richard Wurmbrand mi-a ţinut într o după masă o întreagă prelegere biblică pe tema: „Oameni deosebiţi, destine deosebite, planuri deosebite, circumstanţe deosebite” (ca o dezvoltare a unei alte teme favorite a dânsului: Orice punct de vedere este un punct de „orbire”).

Stârnit de polemica acestui subiect, caut acum să-mi amintesc câteva dintre exemplele pe care mi le-a arătat dânsul atunci.

Primul exemplu: cei trei tineri în cuptorul aprins.
În Babilon, au fost de fapt patru tineri care s au decis să nu se spurce. Unde a fost Daniel când tot poporul a trebuit să se închine înaintea chipului cioplit din valea Dura? Ca oficial, Daniel ar fi trebuit să stea lângă împărat. S-a închinat el? De ce nu ni se spune nimic despre el?
Răspunsul: destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite.

Al doilea exemplu: groapa leilor.
Unde au fost cei trei neînfricaţi luptători pentru credinţă atunci când Daniel, neoprindu-se să se roage, a fost pedepsit şi aruncat în groapa leilor? S-au oprit cei trei să se roage? De ce nu ni se spune nimic despre ei?
Răspunsul: Destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite.

Al treilea exemplu: Petru şi Ioan în curtea Marelui Preot.
Toţi îl ocărâm pe Petru pentru că s-a dus la foc străin şi a ajuns să se lepede, … dar uităm repede și comod că cel care l-a băgat pe Petru înăuntru, în curtea duşmanilor lui Christos, a fost Ioan, care avea trecere liberă şi în curtea şi casa Marelui Preot. Să nu fi ştiut Domnul Isus că ucenicul care-şi punea capul pe pieptul Său este rudă şi prieten cu Marele Preot?
Răspunsul: Destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite, pentru împlinirea unor planuri deosebite.

Al patrulea exemplu:  Timotei a fost tăiat împrejur de chiar acela care le a spus galatenilor: „Dacă vă vă veți tăia împrejur, Christos nu vă va folosi la nimic!” (Gal. 5:2) Cum se explică aceasta?
Răspunsul: Destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite, pentru împlinirea unor planuri deosebite.

Timotei a fost tăiat împrejur ca să poată fi luat de Pavel în vizitele sale la evrei. Galatenii aveau alte circumstanţe, pentru împlinirea altor planuri, iar apostolul a dovedit o flexibilitate de excepție:

,,Căci, măcar că sunt slobod faţă de toţi, m-am făcut robul tuturor, ca să câştig pe cei mai mulţi. Cu iudeii m-am făcut ca un iudeu, ca să câştig pe iudei; cu cei ce sunt sub Lege m-am făcut ca şi când aş fi fost sub Lege (măcar că nu sunt sub Lege), ca să câştig pe cei ce sunt sub Lege; cu cei ce sunt fără Lege m-am făcut ca şi cum aş fi fost fără lege (măcar că nu sunt fără o lege a lui Dumnezeu, ci sunt sub legea lui Hristos), ca să câştig pe cei fără lege. Am fost slab cu cei slabi, ca să câştig pe cei slabi. M-am făcut tuturortotul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii din ei. Fac totul pentru Evanghelie, ca să am şi eu parte de ea“ (1 Cor. 9:19-23).

Adaug aici restul cuvintelor auzite atunci de la nenea Richard. […]

by Daniel Branzai

Continue reading  Ppascani-timpuri-rele-oameni-buni

**

[Fragment din cartea  lui Daneil Branzai – Cu crucea la răscruci de vremi note autobiografice]

***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.