Intrați pe poarta cea strâmtă.

 Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sînt ceice intră pe ea. (Matei 7: 13)

by John Fischer

Domnul Isus, ca de obicei, vorbea mulțimii care îl înconjura, spun asta deoarece trebuie să facem dinstincție când El le vorbea ucenicilor Lui în particular. Într-o împrejurare le spune ucenicilor că “Vouă v-a fost dat să cunoașteți tainele împărăției cerului”.

Cu alte cuvinte, celor pe care Tatăl îi atrăgea la Fiul. Căci El nu avea preferințe în popor, că sunt intelectuali așa cum pretindeau unii, sau săraci sau alfel.  Unul dintre acești intelectuali i-a zis odată “Invățătorule știm că ești venit dela Dumnezeu, că nu te uiți la fața oamenilor”, adică nu avea preferință cui să le vestească Evanghelia împărăției cerului. Avea din partea Tatălui acest mandat de a vesti oamenilor, căci îna fața lui  Dumnezeu nu sunt la oameni clase sociale.

Iată că-i îndeamna pe ascultătorii lui: Intraţi pe poarta cea strîmtă. Le aduce inainte acest mare adevar că sunt două porți si două căi. Una care este strâmtă, iar alta care este largă. Omul,  prin natura lui, este tentat să meargă pe calea cea largă, pe care merg majoritatea. Nu este necesar să îți pui întrebarea daca este bine sau nu să mergi pe o astfel de cale largă. De ce? Pentru că daca merg cei mai mulți, ai încredere că acea cale te duce undeva unde este bine. Dar în realitate lucrurile nu stau asa cum gândesc cei mai mulți. De-abia la urmă unii realizeaza că această cale largă i-a dus la Pierzare; clar că pot fi unii care tot mai îngustează acea cale largă, dar tot largă rămâne.

Dar Domnul Isus prima dată le pune înainte pe cea strâmtă. De ce nu va fi adus-o El pe cea largă prima dată în atenția mulțimii? Pentru că El este calea și ușa (Poarta) strâmtă. Și Scriptura ne spune că  El  are intâietate în toate lucrurile. Ca să mergi pe calea strâmtă, pe care o scoate in evidență Domnul Isus, trebuie să ai un ghid, o călăuză.

Pe calea îngustă merg numai cei ce vădPe calea largă merg cei ce nu văd.

Vorbesc in termeni spirituali. Domnul Isus prima data le vorbeste de poartă;  si incă una strâmtă, îngustă. Păi, până să ajungi la intrare, la poartă, trebuie să fi parcurs o cale a vieții. Fie calea largă sau calea ingustă, fiecare din ele te va duce inevitabil la o poartă. Dacă poarta este strimtă, se va intra unul câte unul (one by one). Mântuirea este individuală. Nu este colectivă, la grămadă.

Daca poarta este larga , se poate intra cu de-a valma. Căci largă este poarta, poarta aceasta largă are o cu totul altă direcie. Ea duce spre Iad  (pierzare), in contrast cu ce strâmta care duce spre cer. Calea larga spune Mântuitorul că duce la pierzare. Cu alte cuvinte cei mai multi merg spre directia pierzării. O minte care a ajuns sa fie luminata de Dumnezeu, cunoaste calea si poarta care duc la slavă, la cer.

Lată este calea care duce la pierzare. Oamenii, in ziua judecății,  nu au niciun motiv întemeiat de-a se scuza. Dumnezeu in bunatatea Lui a dat omenirii  Cuvântul Lui scris, Biblia. In această Carte vei putea afla despre dragostea lui Dumnezeu și calea mântuirii tale. O ignori, esti direct răspunzător unde vei merge.

 Dar strîmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află (Matei 7:14)

  In versetul 13, Domnul Isus îi indeamnă, iar  versetul 14, le explică cum apare aceasta cale si poartă.  Dar strîmtă este poarta, îngustă este calea Nu stiu câți s-ar indrepta la modul literal spre o cale si o poarta ingusta. Asa cum am spus ceva mai sus, oamenii sunt tentati sa aleaga ce e mai larg pentru ca le este mai convenabil. îngustă este calea care duce la viaţă, Domnul Isus si in acest verset ca si in cel de sus aduce inainte poarta cea strimta. Deci intelegem ca o astfel de cale ingusta te duce la finalul vieții la acea poarta strimta care trecând prin ea dă in viața vesnică.

Dar mi-a atras atentia mai mult ca oricind partea de la urma a versetului 14.

şi puţini sînt ceice o află Am mai spus si cu alte ocazii că mântuirea e darul lui Dumnezeu. Sunt ferm convins ca nici acestia putin care o afla, nu ar afla-o daca nu Dumnezeu i-ar aduce la viață (spirituala) să poata vedea calea ingusta si poarta strimta. Ca suflet orb, bâjbâi in intunericul acesta gros al pacatului care a cuprins tot mai mult omenirea. Si ce e si mai trist ca in Adunari se vede tot mai mult lumea, prin manifestarile unora care merg cu gloata.

In incheiere, cei care sunt ai Domnului Hristos , ei stiu Cine este poarta strimta, Domnul Hristos este poarta (usa) care duce la viață. Daca esti pe o astfel de cale care este Domnul Isus, sa stii ca El ti-a pus piciorul pe aceasta cale ingusta si ca nu ai niciun merit. Daca te afli cu gloata, sa stii ca ajungi la pierzare. In Adunarea corporala (de gramada)poate fi gloata multa.Dar cei ce apartin Domnului Hristos sunt distinsi de gloata. Au un specific al lor. Iubesc Cuvintul, Se tem de Dumnezeu.

John Fischer (Balarie)

Los Angeles, California

s u r s a

3 thoughts on “Intrați pe poarta cea strâmtă.

  1. Pingback: Puţini sînt ceice află — ARMONIA MAGAZINE – USA – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.