Aruncă-ti pâinea pe ape!

by John Balarie, Los Angeles

Nota redactiei: un autor creștin cu scrieri miezoase

Aruncă-ți pâinea pe ape, și după multă vreme o vei găsi iarăși!

Eclesiastul 11:1

Avem sub ochi două versete pe care nu știu cum le înțeleg alți frați. Dar eu am înțeles că Biblia este Cuvîntul lui Dumnezeu și este o carte spirituală.  Astfel și apostolul Pavel a ajuns s-o înțeleagă. El spune despre Legea lui Dumnezeu, care este tot Cuvîntul Lui,  adică Vechiul si Noul Testament. Iată ce spune el:  Știm, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sunt pământesc. (Romani 7:14).

Cu multi ani în urmă, cineva m-a întrebat ce fel de carte este Biblia? Sigur că el era interest de ce unul sau altul dintre pocăiți se rețin de la anumite mâncăruri sau alte lucruri în care el nu vedea nimic rău. La vremea aceia i-am spus că Biblia este cartea care trateaza relația sufletului cu Dumnezeu. Și sustin și azi această afirmație.

Nu este un cod de a te purta. Când o inimă este lucrată de Dumnezeu, nu este necesar ca trupul să fie chinuit. Deci și aceste două versete (ca și întreaga Biblie)  fac  referire la viața spirituală. Aruncă-ți pâinea pe ape: Aș propune să facem o expierență la modul literal. Să luăm o pâine si să o aruncăm intrun lac sau râu. Ce se va întâmpla cu ea? Este usor de ințeles, fie că pasarile o vor mânca, ori in cel mai bun caz apa o va dizolva și o va mânca peștii in final. Atunci cum sa înțelegem aceste versete? Mai întâi trebuie să știm cine este Pâinea la modul spiritual. Pentru că tratăm lucrurile asa cum facea apostolul Pavel. Iata ce spune Domnul Isus despre Pâine: Isus le-a zis: “Eu sunt Pâinea vietii. Cine vine la Mine, nu va flãmânzi niciodatã (Ioan 6:35).

Deci,despre această pâine este vorba.  Pâinea ne mai este înfățișată (spiritualicește) ca  și Cuvântul lui Dumnezeu. Mântuitorul Hristos spunea:  Eu sunt Pâinea vie, care s-a coborât din cer. Dacă mănâncã cineva din pâinea aceasta, va trăi în veac. (Ioan 6:51 )Acum să ne întoarcem la aruncarea ei pe ape. Cine este credincios are în vedere si dorința de a arunca această pâine , pe Domnul Hritos si altora care sunt flamanzi.Ce sunt apele? Lumea este infatisata ca o mare involburata.si pe aceasta mare pluteste corabia vieti fiecaruia in parte. Deci arunca painea in lume, vesteste Cuvintul. Versetul continua: și după multă vreme o vei găsi iarăși! Sigur că sufletele care vor avea parte de aceasta pâine se vor găsi in anturajul celor credinciosi care le-a aruncat această pâine. După multa vreme. Deseori am vrea ca să vedem roadele imediat.

Dar Cuvântul spune ca, dupa multa vreme. Cât de multa? Dumnezeu aplică această Pâine, Cuvîntul Său, la vremea Lui.  As vrea sa spun ca, Cuvintul nu se va intoarce fără rod:  tot asa si Cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fãrã rod (Isaiah 55:11). 

Versetul 2 (Eclesistul 11) ne îndeamnă să  împărțim aceasta Pâine. Cu alte cuvinte să nu fim egoisti si nici nepăsători de nevoile altora:   “Împarte-o în șapte și chiar în opt, căci nu stii ce nenorocire poate da peste pământ”. Împarte din cunoștințele tale din Cuvânt ca si cei ce au mâncat din această Pâine să poata să nu mai flamânzească, să nu caute altă mâncare să își potoleasca foamea. În cite sa o imparti? Cuvîntul se referă la un număr oarecare. Dar as zice că arată ne-finitul. Precum a făcut Mântuitorul înmulțiea pâinilor. Nu este restrictie in a face bine. Nu e restrictie în a împărtăși din Cuvântul lui Dumnezeu.

Nu stim ce vremuri vor veni. Dar atunci copiii lui Dumnezeu rămân cu ce au mâncat. Te-ai hrănit bine cu Cuvântul lui Dumnezeu , vei putea să faci față cu oricare om pe care Dumnezeu il scoate in calea ta. Traim vremuri grele si e mare nevoie să ne hrănim cu Pâinea care s-a coborît din cer, cu Cuvântul pe care Dumnezeu l-a lăsat copiilor Lui ca hrană. Domnul să facă ca să punem prêț pe acest Cuvânt minunat. Acesta este și motivul  că  e dat de Dumnezeu copiilor Lui.

John Balarie

Los Angeles, California

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.