Urîţi răul, cei ce iubiţi pe Domnul!

by John Balarie, Los Angeles

Nota redactiei: un autor creștin cu scrieri miezoase

 Urîţi răul, cei ce iubiţi pe Domnul! El păzeşte sufletele credincioşilor Lui, şi-i izbăveşte din mîna celor răi.

Psalmul 97:10

         Cineva a postat acest Psalm pe o pagină și mi-a atras atenția acest cuvânt Urîţi răul. Sigur, cuvântul acesta ură se găsește în structura omului păcătoas, oricare ar fi el. Sau cum e numită această structură de care vorbesc des:  firea veche  carnală. 

Psalmul relatează o atitudine prin acest cuvânt: Urîţi răul, care nu se încadrează în noua structură sufletească a celui născut din nou. Pentru cei din dispensațiunea Harului aș îndrăzni să  spun că se potriveste un alt cuvânt,  anume Respingeți răul. Cu alte cuvinte, nu-l acceptați în viața voastră nouă. În vocabularul celui născut din nou nici nu ar trebui să fie acest cuvant – Ură  Dece? Pentru că  în Domnul Hristos noi avem putere de a respinge sau de a ne împotrivi răului. Chiar dacă firea noastra veche ne împinge de a-l accepta în vorbire sau în comportamentul nostru. Spun des că relația Israeliților, iar  în cazul de față a Psalmistului, era una la nivel pământesc. De natura firească  în care se găseste  acest cuvânt Ură.

Să nu scăpam din vedere că Vechiul Testament este scris în limba ebraică. Cu alte cuvinte, Totul este raportat la structura pământeasca, carnală. Cei din vechime nu aveau o a doua fire din Dumnezeu. Ei erau născuti fireste și atâta tot. Cei născuti din nou spun des că au o altă structură nouă din Dumnezeu. De ce? Pentru că au fost născuti din Dumnezeu, Ioan 1:13 partea de la urmă. Spuneam cu altă ocazie că  versetul ne aduce înainte patru nașteri. Aduc în atenție pe fiii lui Israel că sunt de natură pământească. Pe când cei născuti din Dumnezeu au o natură cerească. În structura Domnului Hristos nu a fost acest element natural de a urî cât a trăit în acest trup de om. Dece? Pentru că nu avea păcat. Spuneam cu altă ocazie de ce Domnul Isus nu a avut păcat în trupul Lui de carne. Cu toate că El se chema și era Fiul Omului. Nu știu câți au fost interesati să afle acest adevăr, anume: De ce Domnul Isus nu a avut păcat cu toate că era în trup ca și al nostru? El Însuși spunea că Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ce era pierdut. Așa citim în Luca 19.10. Iată deci că acest cuvânt URĂ nu trebuie să fie în viața celor născuti din nou.

Amintesc că este important să știm cum a fost conceput Domnul Isus ca Fiu al omului. Unirea Mariei nu a fost cu bărbat, ci cu Duhul Sfânt, Luca 1:35. Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfînt Se va pogorî peste tine, şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea Sfîntul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu. Dimpotrivă, Domnul Isus a spus să iubim pe vrășmași. Nicidecum să-i urâm. Asa cum am spus, găsesc pentru noi cei născuti din nou că acest cuvânt  URĂ nu își găseste locul în limbajul nostru ca sfinți. Noi îl citim dar nu îl și aplicăm în relația noastră cu semenii noștri. Și nici în orice circumstanță ne-am găsi. Iată de ce spun des că nu putem lua din Vechiul Testament nimic dar absolut nimic literal pentru a avea un beneficiu pentru creșterea noastră spirituală. Ca să avem un beneficiu spiritual și implicit de a crește în cunostință este necesar să armonizăm cu Noul Testament, din dispensațiunea Harului în care ne aflăm.

Versetul continua cu aceste cuvinte: ceice iubiţi pe Domnul! Și iubirea lui Dumnezeu în vechime era de altă natură, legată de relatia pământească. Și chiar temporală. Avem locuri în Cuvânt care ne arată cum Israeliții se  depărtau de Dumnezeu și se alipeau de idoli. Arătau ei prin alipirea de idoli că îl iubesc pe Dumnezeu? Absolut Nu. Toate promisiunile făcute de Dumnezeu Israelitilor au fost de natură pământeasca. Și iubirea lor se baza și se încadra în aceasta relatie de pământ sau  de oameni carnali cu o fire pământească. Chiar si Prorocii aveau o legătura a lor temporală cu Dumnezeu. Care era motivul? Dumnezeu îi folosea când găsea de cuviință. Adică să explic  ceea ce vreau să spun. Ei nu aveau această intimitate pe care o au copiii lui Dumnezeu față de Tata, de Fii și Fice pe care o au cei născuti din nou de Dumnezeu. Indrăznesc să spun că această relatie pe care o au cei născuti din nou este una permanentă. De ce? Pentru că este legată de familia cerească, nu pământească. Spuneam cu altă ocazie că  Israeliții se numesc Fiii lui Israel, sau ai lui Avraam. Pe când cei născuti din nou se numesc Copii sau Fii ai lui Dumnezeu. Și arătam de ce se numesc ei Fii ai lui Dumnezeu. Pentru că au fost născuti de Dumnezeu nu de un om, oricare ar fi el.

Chiar dacă Israelitiii erau Indemnati sa iubeasca pe Domnul afectiunea lor era uneori temporala, de natura fireasca.Asi Imparti acest verset In doua parti. Una pentru Israeliti si alta pentru cei nascuti din nou din dispensatiunea harului. Dece asa? Pentruca asa cum am spus ei ca popor pamantesc aveau deaface cu trupul acesta de carne. Noi cei rascumparati, nascuti din Dumnezeu avem de aface In relatia noastra cu Tatal nostru o stare spirituala, de suflet , pe care o numesc  duhovnicească. Iata de ce spunea Domnul Isus aceste cuvinte, Matei 10;28:  Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar cari nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Celce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă. Psalmistul aș îndrazni să spun că face o prorocie asupra a ceea ce avea să ia nastere odată cu venirea Domnului Hristos. Adică un popor  ceresc care este debarasat de ce este pământesc.

Cu alte cuvinte, ei sunt interesati de Cer, nu de pământ. Sunt constienti ca sunt temporari aici pe pământ asa cum le este si trupul acesta de carne. El păzeşte sufletele credincioşilor Lui. Este necesar să facem dinstinctie In ceea ce priveste credinciosia pe care o aveau israeliti si credinciosia pe care o au cei nascuti din nou.Una este legata de pământ si promisiunile pamantesti. Iar alta este legata de Cer cu promisiunile ei ceresti pe care Domnul Isus le aduce înainte, anume: In Casa Tatălui Meu sunt multe locasuri…..Ioan 14;2. În casa Tatălui Meu sînt multe locaşuri... Sau as Indrazni sa spun că  Israelitii aveau radacinile înfipte în pamant, iar cei nascuti din Dumnezeu au radacinile înfipte In Domnul Hristos. Iata de ce Domnul Isus aduce Inaintea Tatalui In rugaciunea din Ioan 17:15  aceste cuvinte: Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău.

Nu toti credinciosi stiu ca Psalmii sunt prorocii. Psalmistul ca si oricare din Proroci vedeau anticipat evenimentele care urmau sa apara odata cu venirea Domnului Hristos. Versetul continua: şi-i izbăveşte din mîna celor răi. Aceste cuvinte dela urma se Incadreaza In ce cere Domnul Isus Tatălui pentru cei rascumparati In rugaciunea din Ioan 17. Sigur că Israelitii aveau în jurul lor popoare care vroiau sa le faca rău. Dar despre cei rascumparati mi-am expus gandul cu o alta ocazie  cu privire la cine sunt cei răi sau  dușmanii lor. Spuneam ca cei ce vor sa faca rău celor rascumparati pot fi si oamenii, la modul literal, dar cei mai “periculosi” sunt apucăturile care se gasesc în firea veche, carnală care șicanează și  vor să le facă rău copiilor lui Dumnezeu. Israelitii trebuiau sa se lupte cu cei răi care îi înconjurau. Ei bine, si copiii lui Dumnezeu sunt în alerta de a preîntâmpina atacurile care vin din firea veche.

Avem In privinta aceasta  expertiza apostolului Pavel care ne aduce înainte această luptă. Iata ce spune el când vine vorba să fie în alertă la atacurile firi vechi: 1 Corinteni 9:27:  Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire, Uite asa înteleg armonizarea la ceea ce citesc în Vechiul Testament cu Noul Testament. Sunt aspecte în Vechiul Testament pe care nu le putem aplica în viata noastra literal ca copii ai lui Dumnezeu. Spuneam că lucrurile pământesti trebuiesc separate de cele ceresti. In felul acesta vom avea de câstigat în cresterea noastra spirituala. Dar si în întelegerea Cuvântului.

Domnul să ne dea harul să prețuim Cuvântul scump al lui Dumnezeu, care ne este de mare folos în drumul nostru către Casa Tatălui în pribegia noastră pe acest pământ.

Aceste câteva gânduri,  doresc să le împărtășesc cu Frații și Surorile mele de preutindeni, sinceri, aceea care și  iubesc Cuvântul lui Dumnezeu într-adevăr.

John Balarie,

Los Angeles, CALIFORNIA

________________________________

Sursa: https://fischerdotcom.wordpress.com/2017/06/14/psalmul-9710-uriti-raul-ceice-iubiti-pe-domnul/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.